1 évnél régebbi cikk

Így lesz az áldozatból gyanúsított: egy fehérvári nő kálváriája, aki csak egy csizmát akart eladni
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pexels/Karolina Grabowska
Így lesz az áldozatból gyanúsított: egy fehérvári nő kálváriája, aki csak egy csizmát akart eladni

Egyszerű tavaszi gardróbürítésnek indult a történet, ami néhány nap alatt oda futott ki, hogy a székesfehérvári nőnek érdemes ügyvédet fogadnia, mert gyanúsított lett, a bankszámlájáról leemelt pénzét pedig akár két évig sem kaphatja vissza. Tanulságos eset az online adás-vétel világából.

Amikor online csalásokról hallunk, a legtöbbünk legyint egyet, engem úgysem tudnak átverni! Pedig nem ilyen egyszerű a történet, elég egy kis figyelmetlenség, egy kis jóhiszeműség, esetleg kevesebb rutin az adott értékesítési oldal szokásairól, és már meg is történt a baj: alaposan megcsapolták a bankszámlánkat. És ha csak ennyi történik, akkor anyagi kárral megúsztuk, sőt, ha nem a mi felelősségünk az eset, akkor a bank visszautalja a számlánkról jogtalanul leemelt összeget.

R. (hívjuk így a fehérvári nőt), nem úszta meg ilyen simán. Tavaszi gardróbátnézés és szanálás után feltöltött egy csizmát eladásra a Vintedre (természetesen nem az oldal tehet az esetről, ugyanakkor a történethűség kedvéért ezt is le kell írni).

"Nagyon gyorsan rámírt egy nő, hogy érdekelné a csizma, aztán kérte az email-címet, ahova egy linket küldött, hogy oda kattintva erősítsem meg a vásárlást. Mivel nem ismertem az adott oldal szokásait, megerősítettem a vásárlást, majd kaptam még egy emailt, hogy arra kattintsak. Ez a bankomra navigált, és kérte, lépjek be.

Amint beléptem, már vonta le az összegeket, néhány levonással több százezer forint tűnt el, majd egyszer csak indokolatlanul érkezett rá pénz, aztán újból levonások történtek.

Először csak a bankkártyámat tiltottam le, de ekkor is történt levonás, így gyorsan a netbankomat is letiltottam, ekkor szűntek csak meg a tranzakciók" - meséli R., aki természetesen még aznap este feljelentést tett a rendőrségen, majd másnap bement a számláját kezelő bank székesfehérvári fiókjába, és elmondta a történetet.

A bank nagyon gyorsan visszautalta a jogtalanul levont összeg egy részét, így itt akár (részben) boldog véget is érhetett volna a történet, ám ekkor következett csak az igazi csavar.

"Néhány óra múlva váratlanul azzal szembesültem, hogy zárolták a bankszámlámat. Hívtam a rendőrséget, de először semmilyen információt nem adtak, majd újra a bankhoz fordultam, akik ugyancsak nem tudtak semmit mondani. Fogalmam sem volt mi történik, ott álltam hónap végén egy forint nélkül." 

R. így újra személyesen bement a fehérvári rendőrséghez, így már végre sikerült előrelépni a zárolás kérdésében, ám abban nem volt köszönet.

"Azt az információt adták, hogy a tatabányai rendőrség zárolta a számlámat, ugyanis más is tett hozzám hasonló eset miatt feljelentést. Tatabányán valószínűleg az én számlaszámomat látták, ahova az ottani sértett utalt (ez megmagyarázná az indokolatlanul R. számlájára érkezett összeg kilétét), ezért történt a zárolás"

A fehérvári nőnek azt javasolták, hogy írjon a tatabányai rendőröknek emailt, ám erre első körben nem kapott semmilyen választ, így egy napra rá telefonon is megpróbált információhoz jutni. Ekkor kapta a legijesztőbb hírt R.

Azt mondták, hogy a zároláshoz köthető esetszámú ügyben én vagyok a gyanúsított.

Az pedig, hogy mikor kapom vissza a pénzemet, egyelőre senki sem tudja. Amíg az ügy tart, ami akár két év is lehet, addig nem. Ha írok az tatabányai ügyészségnek kérelmet, hogy nekem szükségem van erre a pénzre, akkor majd elbírálják (valamikor) az ügyemet."

Egyelőre itt tart a a történet. Ami egyértelműen pozitív, hogy R. azonnal kapott segítséget a Kormányhivatal Áldozatsegítő Szolgálatától (Székesfehérváron a Honvéd út 8. szám alatt található az igazságügyi osztály), így a hónap vége megoldott, és persze új bankszámlát is nyitott. Ám az szinte biztos, hogy a lezárás nem lesz majd ilyen gördülékeny, az esetet követő gyomoridegről nem is beszélve. Mindenesetre a fehérvári nő azt mondja, az online vásártereket jó ideig biztosan elkerüli.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek