1 évnél régebbi cikk

Vargha Tamás: Magyarország és Székesfehérvár is a béke pártján áll!
Fehérvár Médiacentrum fotója
facebook.com
Vargha Tamás: Magyarország és Székesfehérvár is a béke pártján áll!

Elfogadta az Országgyűlés pénteken a békepárti határozati javaslatot, amelyet az orosz-ukrán háború egyéves évfordulója kapcsán nyújtottak be a Fidesz és a KDNP képviselői.  Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője a békepárti határozattal kapcsolatban nyilatkozott.

A határozattal - amit 130 igen és 24 nem szavazat mellett fogadtak el a képviselők - az Országgyűlés kifejezi elkötelezettségét a béke mellett, valamint rögzíti: azt várja el a nemzetközi közösség minden tagjától, hogy a mielőbbi béke érdekében lépjen fel. Kerülje azokat a lépéseket, amik a háború kiterjedésével járnak. Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője a békepárti határozattal kapcsolatban nyilatkozott: "Gyurcsány Ferenc és a dollárbaloldal tagjai nem szavazták meg pénteken a Parlamentben a Békepárti Határozatot. Tették ezt annak ellenére, hogy a magyar emberek és a fehérvári emberek is békét akarnak. A baloldali politikusok ezzel szemben állnak. Gyurcsány Ferencék ezzel újra emlékeztetnek bennünket arra, hogy amikor a nemzeti érdek képviseletéről van szó, rájuk nem lehet számítani! Mi továbbra is a béke pártján állunk, és meg fogjuk védeni Magyarországot és meg fogjuk védeni Székesfehérvárt attól, hogy belesodródjon a háborúba! " 

Az Országgyűlés által elfogadott békepárti nyilatkozat 8 pontból áll: elítéli Oroszország katonai agresszióját, és elismeri Ukrajna jogát az önvédelemhez. Azt is tartalmazza, hogy csak azonnali tűzszünettel, tárgyalásokkal és békével lehet életeket menteni. 

Az Országgyűlés 5/2023. (III. 31.) OGY határozata az orosz–ukrán háború egyéves évfordulójáról részletesen szerepel a Magyar Közlöny 2023 évi 47. számában, melyet részletesen közlünk:

Egy éve zajlik a háború Oroszország és Ukrajna között, és nincs jele annak, hogy rövid időn belül véget érne. A következmények drámaiak: a háború már eddig is több százezer emberéletet követelhetett és az elmúlt évek legnagyobb európai humanitárius válságát okozta.

Európa a  háborúba sodródás napjait éli. Az  Európai Parlament további fegyverszállításokat követel. Vadászgépeket, helikoptereket, rakétarendszereket, harckocsikat és még több lőszert küldenének a hadszíntérre. A tagállamok egy része már el is kötelezte magát a további fegyverszállítások mellett. Ezek a lépések világháborúhoz vezethetnek. Mindezekre és a 2022. évi áprilisi választás egyértelmű üzenetére tekintettel az Országgyűlés az alábbi megállapításokat teszi:

1. Kifejezzük elkötelezettségünket a  béke mellett. Azt várjuk el a  nemzetközi közösség minden tagjától, hogy a mielőbbi béke érdekében lépjenek fel, és kerüljék azokat a lépéseket, amelyek a háború kiterjedésével járnak.

2. Ismételten elítéljük Oroszország katonai agresszióját, és elismerjük Ukrajna jogát az önvédelemhez.
3. Álláspontunk szerint a  Brüsszelben elfogadott gazdasági szankciók nem csillapították a  háborút, és az orosz gazdaságot sem kényszerítették térdre, sőt a  szankciók eredményezte magas energiaárak megfizetésével Oroszország háborúját finanszírozza Európa. Az  energetikai szankciók egekbe lökték az  energiaárakat, gazdaságikárokat és tomboló inflációt okoztak minden uniós tagországban. Nincs olyan család, amely ne érezné a szankciósinfláció terheit.
4. Ellenezzük azokat a  brüsszeli terveket, amelyek tovább szélesítenék az  energetikai szankciók körét. A  gáz- és olajimport teljes befagyasztása, a  nukleáris fűtőelemek behozatali tilalma jelentős ellátásbiztonsági zavarokat és még nagyobb inflációt okoznának számos tagországban, így Magyarországon is. Elvárjuk a  brüsszeli döntéshozóktól, hogy ne hozzanak olyan döntéseket, amelyek gazdasági kárai nagyobbak, mint nehezen jósolható előnyei. Elfogadhatatlan, hogy Európa, és benne Magyarország legyen a háború fő gazdasági teherviselője.
5. Magyarország a  háború kirobbanása óta történetének legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtotta és hajtja végre. Felhívjuk a  Kormányt, hogy továbbra is minden lehetséges módon folytassa az  Ukrajnából menekültek megsegítését.
6. Felhívjuk a  figyelmet arra, hogy a  katonai konfliktus súlyosan érinti a  kárpátaljai magyar közösséget. Már eddig is sokan adták az  életüket a  háborúban, miközben jelenleg is zajlik a  sorozás annak érdekében, hogy további kárpátaljai férfiakat vigyenek a frontvonalba.
7. Magyarország a NATO és az Európai Unió elkötelezett tagja. Teljes jogú tagként és szuverén államként Magyarország mindent meg fog tenni a  béke előmozdítása érdekében. A  2022.  évi áprilisi választások és a  szankciókról szóló konzultáció eredményei egyértelműek, ezek alapján megerősítjük: fegyverszállítások és további szankciók helyett mielőbbi béketárgyalásokra van szükség.
8. Felszólítjuk a  magyar közéleti szereplőket, hogy tartózkodjanak az  olyan állásfoglalásoktól és politikai akcióktól, amelyek jelentős gazdasági károkat okozhatnak hazánknak, vagy Magyarország háborúba sodródását eredményezhetik. A  háború folytatása, a  halált okozó fegyverek szállítása emberek ezreinek életébe kerülhet. Csak azonnali tűzszünettel, tárgyalásokkal és békével lehet életeket menteni!
9. Ez a határozat a közzétételét követő napon lép hatályba.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek