2 hónapnál régebbi cikk

Figyeljünk a veszett állatokra!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Preszter Elemér
Figyeljünk a veszett állatokra!

Veszettség, legeltetési tilalom és eb zárlat - a keleti országrészben mindezek jelenleg létező jelenségek. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy amennyiben nem járunk el felelősen, úgy a probléma az ország többi részére, esetlegesen Fejér vármegyére is valós veszélyt jelenthet.

A keleti országrészben néhány helyen már elrendelték az ebzárlatot, emellett soron kívül vakcinázzák a rókákat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében február 24-én és 25-én, valamint legeltetési tilalom is életbe lép. A térségben már több veszettséggel kapcsolatos eset is előfordult. A probléma forrása az orosz-ukrán konfliktusban is keresendő, hiszen a háborús helyzet miatt a rókák orális vakcinázásának programja félbeszakadt, ezért akár veszett róka is átjöhetett a határon és találkozhatott a magyar területeken élő állatokkal. Néhány esetben bizonyosan tudható, hogy veszettség okozta megbetegedések történtek.

"Főleg a rókák, aranysakálok, illetve a kutyák, macskák a veszélyeztetettek, de szarvasmarhában is előfordult veszettség eset. Amire nagyon oda kell figyelni, hogy Magyarországon jogszabály kötelezi a kutyatartókat arra, hogy a kutyáikat évente egyszer kötelezően veszettség ellen beoltassák" – mondta Sziebert Gergely, Fejér vármegyei főállatorvos.

Molnár Tamásné az ASKA menhelyének vezetője úgy fogalmazott, hogy sajnálatos módon a tapasztalat nem azt mutatja, hogy az állattartók betartanák a kötelező előírásokat. A székesfehérvári eb rendészeti telepre nagyságrendileg 1000 állat kerül be évente, ezeknek pedig átlagosan a 30%-a rendelkezik mikrochippel, tehát körülbelül a harmaduk van beoltva veszettség ellen.

Mint mondja: a problémát ebben az esetben az jelenti, hogy felelőtlenek az állattartók. A veszettség egyaránt veszélyt jelenthet a házi és a vadon élő emlősállatokra, általuk pedig az emberre is. Molnár Tamásné kiemelte: abban az esetben alakulhat ki veszélyes helyzet Fejér Vármegyében, amennyiben nem tartják be az emberek az úgynevezett kötelező karanténokat.

"Nagyon rossz tapasztalatom van azzal kapcsolatban, hogy a keleti országrészben megtalált kutyákat, macskákat mindenféle karanténozás nélkül elszállítják az ország belsejébe vagy éppen a nyugati országrészen lévő állatmenhelyek irányába, miközben nem lehet tudni azt, hogy ezek az állatok hordoznak-e bármilyen betegséget vagy vírust magukkal" – fogalmazott az ASKA vezetője.

Molnár Tamásné továbbá felhívja a figyelmet arra, hogy fokozottan oda kell figyelni azoknak is, akik úgy döntenek, hogy állatokat szeretnének menteni. Akik így tesznek, azoknak minden esetben be kell tartaniuk a kötelező állategészségügyi előírásokat, azaz minden talált állatot azonnal karanténba kell helyezni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek