11 hónapnál régebbi cikk

Székesfehérvárra is kerül a trükkös sebességmérőből
Fehérvár Médiacentrum fotója
police.hu
Székesfehérvárra is kerül a trükkös sebességmérőből

48 darab új Trafibox áll szolgálatba idén, ezzel közel száz helyen működik majd az autósokat könnyen átverő találmány.

A Vezess.hu oldal közzétette az új és a meglévő, összesen 94 darab rendőrségi eszköz pontos címét. A 46, már telepített között nincs fehérvári, ám a 2023 év végig kikerülő 48 darab Trafiboxok közül lesz, amit Székesfehérvárra helyeznek ki. 

Mi az a Trafibox?

Az oldal információi szerint egy rendőr ötletéből született eredetileg a Trafibox névre keresztelt, mintegy kétméter magas szerkezet, ami rendőri jelenlét nélkül üzemeltethető. Tulajdonképpen egy nagyjából 80 centis, trükkös doboz a szerkezet, amely helytől függően körülbelül 100-120 centis fémcsövön áll az adott út mellett, és kis ablak van rajta.

Két ok miatt is trükkösnek nevezhetők a boxok, ezért is lehetnek hatékonyabbak azoknál a fix sebességmérőknél, amelyek előtt tömegével lassítanak az autósok, utána meg tömegével visszagyorsítanak.

Egyrészt az utak mellett álló Trafiboxokat látják ugyan az arra haladó autósok, azt viszont nem tudják – mert a közeledő járműből nem látszik pontosan -, hogy abban a konkrét dobozban éppen akkor van-e egyáltalán működő sebességmérő. Simán lehet, hogy teljesen üres doboz mellett lassítanak.

A másik ok pedig, hogy a Trafiboxok forgathatók, vagyis kétirányú forgalmat is képesek ellenőrizni. A helyi rendőrök döntésén múlik csupán, hogy mikor, melyik irányba haladók sebességét mérik velük.

A rendőrség szerint a doboz bizonyos szintű fizikai védelmet is nyújt a sebességmérő készüléknek, “külső és belső speciális kialakítása biztosítja a benne elhelyezett berendezés szakszerű működésének feltételeit”.

Hova kerül Fehérváron Trafibox?

A korábban telepített, és már működő Trafiboxok között nincs sem székesfehérvári, sem pedig Fejér megyei, ám a vezess.hu információi szerint a most kihelyezendő 48 készülés közül egy városunkba kerül, mégpedig a Szent Flórián körút és Aszalvölgyi út kereszteződésébe. További két Trafiboxot telepítenek Fejérbe, mindkettőt Iváncsára: az egyiket a Fő utca 61. számhoz, a másikat pedig a Hunyadi utca 253. számhoz.

A Trafiboxok teljes listája a vezess.hu oldalon található.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek