11 hónapnál régebbi cikk

Meghalt az Alba legendás játékosa, az első bajnoki címben főszereplő korábbi NBA-kosaras
·Sportgyász·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Meghalt az Alba legendás játékosa, az első bajnoki címben főszereplő korábbi NBA-kosaras
·Sportgyász·Utolsó frissítés: undefined

56 éves korában váratlanul elhunyt Lance Blanks. Az 1997-98-as szezonban játszott az Albacompban, a fehérvári kosárlabda első bajnoki címét szerző csapat irányítója volt. Azt megelőzően a Detroit Pistonsban három idényt húzott le az NBA-ben.

Az Albacomp először 1996-ban igazolt amerikai légiósokat. Robert Shannon, Dwayne Taylor és Terry McCort közül csak Shannon maradt a következő idényre, mellé érkezett Lance Blanks. Az akkor 31 éves amerikai irányító nagy fogásnak számított, hiszen a magyar bajnokságban elvétve fordult meg az amerikai profi ligában edződött kosaras. Blankset a Detroit 1990-ben draftolta, utána 3 szezonban szerepelt a Pistonsban. Ilyen renoméval a magyar mezőnyben kiemelkedő játékosként érkezett és úgy is teljesített. 

Shannon, Blanks, valamint az Albacomp magyar klasszisai a bajnokság történetében először Fehérvárra hozták a bajnoki címet, az 1998-as fináléban a Danone-Honvédot verték 4-1-re.

Talán a döntőnél is emlékezetesebb a Szolnok elleni elődöntő, ahol Blanks és Shannon speciális pólóval üzent a győztes ötödik meccs után a velük (is) meglehetősen ellenséges szolnoki tábornak. Szintén felejthetetlen a bajnoki ünneplés a csarnokban, ahol Blanks a gyűrűn állva, maga mellé Shannont is felhúzva vezényelte a boldog szurkolók kórusát...

Játékos pályafutása után maradt a kosárlabda mellett, a San Antonio Spurs, a Cleveland Cavaliers kötelékében is dolgozott, majd a Phonix Suns általános igazgatója volt. Utoljára a Los Angeles Clippers játékos megfigyelőjeként kapcsolódott NBA-klubhoz. De ezt követően sem szakadt el a sportágtól, televíziós szakkommentátorként dolgozott.

Magasabb szinten játszott, mint akkoriban a Magyarországon megforduló külföldiek. Nagy szerepe volt a bajnoki címben, igazi nyerő típus volt. Tudása, rutinja és tekintélye is megvolt hozzá, hogy összefogja és jó irányba terelje a társakat. Mindenkit megdöbbentett váratlan halála

– emlékezett az Albacomp korábbi ikonjára a csapattárs, Matus Gábor.

Korábbi fehérvári klubjával is kapcsolatban maradt. 2014-ben visszalátogatott Fehérvárra, mint ahogy itt volt 2019-ben, az első bajnokcsapatot ünneplő gálán is a VOK-ban. A régi csapattársak közül Dávid Kornéllal tartotta a legszorosabb kapcsolatot, hiszen az eddigi egyetlen magyar NBA-játékos is scoutként dolgozik.

Lance Blanks halála a régi barátokat is váratlanul érte, az 56 éves sportember egészségi állapotáról korábban semmilyen rossz hír nem volt. Dallasban érte a halál, szállodai szobájában találtak rá.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók