10 hónapnál régebbi cikk

Hogyan lett népszerű ruhadarab a póló?
Fehérvár Médiacentrum fotója
maxpixel.net
Hogyan lett népszerű ruhadarab a póló?

Talán nincs is olyan ember, akinek ne lenne otthon pólója - sőt, több darab is! Ez a népszerű ruhadarab azonban csak a 20. században vált ismertté, ma pedig már elképzelhetetlennek tartjuk nélküle a ruhatárunkat. De vajon kik használtak pólót először?

A póló sokféle felhasználása

A póló ma már egy teljesen átlagos, hétköznapi ruhadarab. Férfiak és nők, valamint gyerekek egyaránt viselik. A rövid ujjal rendelkező, a csípő alá érő textília napjainkban számtalan színben, méretben, formában elérhető. A hagyományos egyszínű pólók mellett egyre divatosabbak a mintás, illetve a logózott, emblémázott pólók is.

Emblémázható pólót a polokozpont.hu oldaláról érdemes beszerezni, mert itt többféle technikával is gyártanak egyedi darabokat. Ez a ruhadarab ugyanis akkor az igazi, ha kifejezi egyéniségünket. Kérhetünk rá bármilyen feliratot, mintát, amit akár a póló elejére, akár a hátuljára is elkészítenek.

Az emblémázott póló kitűnő promóciós ajándék is, nagyon sokan választják e célokra. Lehet belőle szép, de akár vicces, jópofa ajándék is bármely családtag vagy barát számára. Ugyanakkor munkaruhaként is megállja a helyét.

Sok olyan cég van, amely feliratozott pólót rendel, és osztja szét a munkatársak között. Az egységes kinézetet, az esztétikus megjelenés bizalmat ébreszt az emberekben, másrészt a csapatösszetartást is elősegíti.

Egységes pólót használnak még a sportolók is: csapatok, különböző versenyeken részt vevők számára is készülnek egyenpólók.

A sort még folytathatnánk, hiszen a táborozó gyerekektől kezdve a legény- és lánybúcsúra készülő baráti társaságokon át sok mindenkinek van szüksége egyforma, mintázott pólóra.

Kik használtak először pólót?

A póló azért olyan népszerű, mert egy könnyen kezelhető, univerzális ruhadarab, amelyet a divat mindig is használt. Kevesen tudják, pedig a póló eredetileg munkaruha volt, később vált csak általánossá a viselete.

A feljegyzések szerint a pólót az amerikai katonák használták először az I. világháború során: a tervezők olyan ruhát kerestek számukra, amely a melegebb európai éghajlaton megfelelő védelmet biztosít, ugyanakkor jól is szellőzik, nem melegít túlságosan.

A hosszú ujjú gyapjúing helyett kaptak egy rövid ujjú pamutinget tehát a katonák, s ebből lett később a ma ismert póló. Ennek jellemzője, hogy nincs rajta zseb, sem gomb. A katonákról szóló híradásokban látni lehetett, ahogy ebben az egyszerű pamutfelsőben dolgoznak a harcosok, így ismerték meg az emberek a pólót.

Ki tette népszerűvé a pólóviselést?

Ahhoz azonban, hogy a munkaruha szexi és divatos ruhadarabbá váljon, az 50-es évek Amerikájának filmcsillagai kellettek: John Wayne, Marlon Brando és James Dean is ebben a felsőben jelent meg a mozivásznon, és hamarosan férfiak hada kezdte utánozni a jóképű színészeket, és szerzett be magának pólót.

Alig pár év elteltével a nők és a gyerekek körében is elterjedt ez a viselet, és ahogy láthatjuk, ma már mindenki hordja ezt a ruhadarabot.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek