11 hónapnál régebbi cikk

Bőven az átlag felett az idei csapadékmennyiség Fehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/Gam-Ol
Bőven az átlag felett az idei csapadékmennyiség Fehérváron

Míg az elmúlt évek, kiemelten a 2022-es esztendő az aszályról szóltak, addig 2023 eddig nem fukarkodott az égi áldással hazánkban. Nincs ez másként Székesfehérváron sem, ahol május közepéig az időarányos átlag másfélszerese öntözte a várost.

Még februárban foglalkoztunk a témával, mely szerint az esztendők első havát tekintve három évtizedre visszatekintő rekord dőlt meg idén, hiszen 2023 januárjában 104 mm csapadék hullott. Ez bőven túlszárnyalta az elmúlt évtizedek rekordjának számító 95 mm-t, mely 2013 januárjában esett, ráadásul feledtette a 2022-es, roppant száraz évkezdést.

Az égi áldás mennyisége azóta sem csökkent, mondhatjuk, hogy szerencsére, hiszen a tavalyi aszályos időjárás a mezőgazdaságtól kezdve az egészségvédelem területéig rengeteg kárt okozott. Idén eddig nem volt hiány esőből, az időarányos éves átlag felett esett a városban.

Ez a bizonyos időarányos éves átlag a város időjárási adatait rögzítő szekesfehervarcsapadekadatok.freewb.hu oldal szerint május 15-i dátummal számolva 179 mm. Ezt bőven túlszárnyalja az idei mennyiség, hiszen 2023. május 15-ig 295 mm esett, vagyis 116 mm esővel több hullott ebben az évben.

Érdekesség, hogy a rekordot döntő január (a 41 mm-es átlaghoz képest idén 104 mm esett) után a február messze elmaradt az éves átlagtól (a 37 mm-es átlaghoz képest 14 mm eső esett). Márciusban aztán ismét az éves átlag felett esett (itt az átlag 33 mm, viszont idén márciusban 52 mm esett. Az április is megugrotta a küszöböt (38 mm-es átlaghoz képest 52 mm), és már most biztos, hogy májusban is átlag (62 mm) feletti csapadékmennyiséggel számolhatunk, ebben a hónapban ugyanis már 73 mm eső esett.

Az előrejelzés még erre a hétre is jósol záporokat, zivatarokat, így akár növekedhet a májusi csapadék mértéke. Az elmúlt évek legcsapadékosabb májusát egyébként 2019-ben jegyezhettük fel, akkor 141 mm eső esett, míg 2022-ben az év ötödik hónapjában mindössze 28 mm eső hullott a városra.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek