9 hónapnál régebbi cikk

Fűtési rendszerek felújítása
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pexels
Fűtési rendszerek felújítása

Az energiaárak jelentős növekedése sokak számára hozta meg a felújítási „kedvet”, ami nem is csoda, hiszen az ingatlanok energiafelhasználása egy komplex energetikai korszerűsítés következtében (épületszigetelés, nyílászáró csere, fűtési rendszer átalakítása) jelentősen akár 30-50%-kal is csökkenhet.

A fűtési/hűtési rendszerekre tekintve elmondhatjuk, hogy új építésű ingatlanok esetén hőforrásként leggyakrabban hőszivattyút vagy hibrid rendszert (hőszivattyú + gázkazán), hőleadóként felület fűtés/hűtést (pl. padlófűtés) és fan-coilokat alkalmaznak a tulajdonosok, beruházók. Meglévő épületek felújítása esetén általánosan jellemző, hogy nagyobb hangsúlyt kap a fűtési rendszer primer oldala: kicserélik a meglévő régi gázkazánt korszerű kondenzációs gázkazánra, vagy esetleg (megfelelő körülmények között) hőszivattyúra. Viszont amennyiben a szekunder oldalon radiátoros fűtés található, sok esetben megmaradnak a régi radiátorok, esetleg ezek cseréje történik meg a meglévő fűtési hálózat változatlanul hagyásával.

A padlófűtési és a radiátoros fűtés rendszerek jellegzetességei

A padlófűtés elterjedését nagyban elősegítette a jó minőségű padlófűtési csövek és szerelési rendszerek megjelenése. Ennek a fűtési megoldásnak a legnagyobb előnye, hogy talán a legmagasabb komfortszintet biztosítja a számos választható lehetőség közül. Egy padlófűtési rendszer 1-1,5 °C-kal alacsonyabb hőmérséklet mellet nyújt azonos komfortérzetet, mint egy radiátoros rendszer. Ez nem tűnik soknak, azonban mivel 1°C belső hőmérséklet csökkentéssel a fűtési rendszer 6-7 %-kal kevesebb energiát fogyaszt el, láthatjuk, hogy a padlófűtéses rendszerrel a megtakarításunk 6-10%-os lehet.

A padlófűtési rendszerek hátránya a radiátoros fűtésekkel szemben egyrészt a magasabb beruházási költsége, másrészt a kialakítás sajátosságaiból adódó jóval nagyobb tehetetlensége. Egy padlófűtési rendszert lassan tudunk felmelegíteni, cserébe a lehűlése is lassú. Épp ezért jellemzően olyan helyeken javasolt az alkalmazása, ahol a teljes fűtési idényben közel azonos hőmérsékletet szeretnénk biztosítani.

A radiátoros fűtési rendszerek nagy előnye, hogy egyszerűen és viszonylag kis költséggel kialakíthatóak. A radiátorok kis felületen nagy hőleadásra képesek, ezért működésük rugalmas, szükség esetén gyorsan fel tudnak fűteni egy kissé lehűlt helyiséget. Persze csodákra a radiátor sem képes, ezért azt javasoljuk, hogy az ún. komfort hőmérséklet és a csökkentett hőmérséklet között legfeljebb 2-3 °C legyen.

Fontos jellemzője a radiátoros rendszereknek, hogy a helyiségenkénti hőmérsékletszabályozás könnyen és hatékonyan megoldható. A legegyszerűbb (és legkisebb költséggel járó) megoldásként termosztatikus radiátorszelepekkel. De ma már számos gyártó kínál egyedi, programozható digitális radiátorszelepeket is. Sőt olyan megoldások is elérhetőek, ahol ezeket rendszerbe lehet kapcsolni a megfelelő vezérléssel.

A modern hőforrással (hőszivattyú, kondenzációs gázkazán) rendelkező fűtési rendszerek jellemzően alacsony előremenő és visszatérő vízhőmérséklettel működnek igazán gazdaságosan. De a radiátoros megoldást ebben az esetben sem kell elvetnünk, csak figyelni kell arra, hogy a radiátorok méretének a meghatározása az alacsonyabb hőmérsékletek figyelembevételével történjen.

Összegezve a radiátoros fűtés előnyeit

  • Költségkímélő megoldás a korszerűsítésre
  • Könnyű szerelhetőség és javíthatóság jellemzi
  • Egyszerű helyiségenkénti szabályzási lehetőséget biztosít
  • Magas hőleadó képességgel rendelkezik
  • Kellemes hőérzetet szavatol
  • Hosszú élettartamú

Ahhoz persze, hogy valóban költséghatékony legyen a kiépített rendszer, az alábbi befolyásoló tényezőket is figyelembe kell vennünk:

Költséghatékony fűtési rendszert szeretnénk? Akkor:

  • Ne feledkezzünk meg az ingatlan adottságairól, korszerű szigetelés és nyílászárók nélkül ugyanis mondhatni javarészt csak az utcát fűtjük.
  • Határozzuk meg helyesen a helyiségben elvárt hőmérsékletet, vegyük figyelembe a helyiségenkénti hőmérsékletszabályozás lehetőségét, valamint a fűtési rendszer sajátosságait és csak ezt követően válasszuk ki a számunkra legideálisabb mérettel rendelkező radiátort.
  • Lehetőség szerint (a hőtani szempontok figyelembevételével) helyezzük az ablak alá a radiátort, így a működés során keletkező meleg levegő ellensúlyozni fogja a nyílászáró környékén lévő kissé alacsonyabb hőmérsékletet
  • Amennyiben lehetőségünk van rá és nem jelent túlságosan nagy többlet költséget célszerű a többkörös fűtési rendszer alkalmazása – érdemes a rendszert legalább szintenként különválasztani, megteremtve a független szabályozás lehetőségét

Miért válasszunk acéllemez lapradiátort?

Az acéllemez lapradiátorok amellett, hogy ár-érték arányuk a legkedvezőbb a magyar piacon, esztétikus megjelenésükkel, vékony profilvastagságukkal, gyors és egyszerű szerelhetőségükkel győzik meg leginkább a vásárlókat.

A FixTrend acéllemez lapradiátor előnyei:

- Keskeny profil, ponthegesztett konvektor lemezek az optimális hőteljesítmény-eléréshez.
- Nanokerámia bevonat: a teljes körű korrózióvédelemhez. Minőségi bemerített alapozás, porszórt lakkozás, a hosszú élettartamért, káros anyagoktól és oldószerektől mentes festési eljárás Ön és családja egészségének a védelmében.
- Szerelési egységcsomaggal ellátott kivitel: a felszereléshez szükséges tartókonzol, légtelenítő és végdugó már a radiátorhoz van csomagolva, így nem kell odafigyelnie a kiegészítőkre.
- Zárt fűtési rendszerben történő üzemeltetés esetén 10 év garancia.
- Környezetre ártalmas nyersanyagot nem tartalmaz.

A Gépész Webáruház kínálatában számos méret és teljesítmény közül választhat, FÉG és FixTrend acéllemez lapradiátorok az Ön kényelméért!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek