10 hónapnál régebbi cikk

Bad Boys, Bad Boys, wacsaganadúúúú: ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
Fehérvár Médiacentrum fotója
dothereggae.com
Bad Boys, Bad Boys, wacsaganadúúúú: ezt hallgatta a világ 30 esztendeje

Bár a film még csak egy terv volt, a Bad Boys már 1993-ban meghódította a slágerlistákat, melyeket Gabrielle, a UB40, a Culture Beat és itthon a Mester és Tanítványai is ostromoltak. Ezt hallgatta a világ 1993 júniusában.

Szokásos zenei utazásunk térben és időben egyaránt a megszokott mederben indul, irány a 30 évvel ezelőtti Nagy-Britannia. Nézzük, 1993 júniusában mely dalok voltak a legnépszerűbbek a UK Top40 listáján. Ahogy egy hónappal ezelőtt beszámoltunk róla, az élre a svéd popzene legújabb üdvöskéje, az Ace Of Base ugrott, akiknek bemutatkozó slágere, az „All That She Wants” három hétig vezette a brit kislemezlistát.

Június elején aztán jött egy ízig-vérig brit banda, a reggae és a pop vékony határmezsgyéjén egyensúlyozó UB40, mely egy fantasztikus feldolgozással átvette a lista első helyét. A „Can’t Help Falling In Love” Elvis Presley egyik örökzöld slágere, mely az 1961-es „Blue Hawaii” című albumon jelent meg. Az 1978-ban Birminghamben alakult UB40 jó érzékkel dolgozta fel a dalt, az új verzió a kilencvenes évek egyik ikonikus reggae indulója lett. A pályája során 70 millió eladott lemezzel büszkélkedő UB40 egyébként is igen népszerű volt (és persze ma is az) a szigetországban, az évek során összesen 39 dallal jutott be a UK Top40 slágerlistájára.

A „Can’t Help Falling In Love” végül két hétig állt a brit kislemezlista első helyén. A hónap hátralévő részében (összesen pedig egészen július közepéig, három héten keresztül) egy gyönyörű hangú brit soul és funky vonalon mozgó énekesnő vezette a rangsort. A hölgy nem volt más, mint Louise Gabrielle Bobb, akit a rajongók inkább csak Gabrielle néven ismerhettek meg. London, Hackney szülötte, aki számtalan díjat és elismerést söpört be karrierje során, a brit slágerlista élére pedig két dala is eljutott. Az egyik volt a „Dreams”, mely 1993 nyarának egyik nagy slágere volt Nagy-Britanniában.

Gabrielle kapcsán egy érdekes történet, hogy fellépései, klipjei, de még a rajongókkal való találkozásai során is öltözködésének fontos kiegészítője volt vagy a napszemüveg, vagy pedig egy jobb szemén viselt szemkötő. Mondhatni, ezen kiegészítők rendszeres viselése az egyik ismertetőjegye lett. Azt talán azonban kevesen tudják, hogy ez nem csupán divatjegy volt saját stílusában, a napszemüvegeket és a szemkötőt ugyanis elsősorban egy veleszületett, jobb szemét érintő rendellenesség miatt hordta. Szemét meg is operálták, ám a kiegészítők annyira saját stílusa részei lettek, hogy sokáig megtartotta azokat fellépésein.

Természetesen 1993 júniusában további remek dalok tűntek fel a brit lista élmezőnyében, ott volt többek között a Spin Doctors és a „Two Princes”, az M People és a „One Night In Heaven”, valamint a Pet Shop Boys és a „Can You Forgive Her”.

Lépjünk tovább Németországba, ahol a hónap első felében nem volt nagy mozgás az Offizielle Deutsche Charts élén. Ám június második feléig az első helyen összesen hét hetet időző Snow és az „Informer” maga mögött tudta tartani a mezőnyt.

Június végéhez közeledve aztán új listavezetője lett a német kislemezlistának, befutott ugyanis a kilencvenes évek dancefloor vonalának egyik ikonikus dala. Vannak olyan előadók és dalok, melyek mondhatni arcai lesznek az adott stílusnak. Nos, a Culture Beat és a „Mr. Vain” pont egy ilyen dal.

A tragikusan fiatalon, 1993 szeptemberében autóbalesetben életét vesztő producer, Torten Fenslau vezette Culture Beat frontvonalában ekkor a rendkívüli hanggal megáldott, korábban Neneh Cherry háttérénekeseként dolgozó énekesnő, Tania Evans és a rapper Jay Supreme állt. A Culture Beat ebben az évben adta ki második nagylemezét, a „Serenity” megjelenését nagy várakozások előzték meg az első kislemez, a „Mr. Vain” pedig szó szerint tarolt.

Németországban kilenc héten át, egészen augusztus közepéig őrizte első helyét, de számtalan más országban is listavezető lett. Németországban háromszoros aranylemez, Ausztráliában és Norvégiában platina, további hat országban arany minősítéssel zárt az eladási adatok alapján. A Freaky Trigger beválasztotta minden idők 100 legjobb dala közé, míg a The Guardian a német popzene 10 legmeghatározóbb dala között jelölte meg.

A „Mr. Vain” mögött olyan remek dalok tűntek még fel a német listán, mint a Nikki Haris hangjával megerősített Snap! és a „Do You See The Light (Looking For)”, vagy a Co.Ro és Taleesa dala, a „Because The Night”.

Ami az öreg kontinens további részeit illeti, a Eurochart Hot100 élén, csakúgy, mint Norvégiában, Svájcban és Ausztriában Haddaway és a „What Is Love” állt. Az Ace Of Base Olaszországban, a Spin Doctors Svédországban, a 2Unlimited és a „Tribal Dance” pedig Finnországban uralta a slágerlistát.

Menjünk tovább a tengerentúlra, nézzük, mi volt a helyzet a Billboard Hot100 élén. Nagy mozgásról nem tudunk beszámolni, még az előző hónapban került fel az amerikai slágerlista első helyére Janet Jackson és a „That’s The Way Love Goes”, mely végül nyolc héten át legyőzhetetlennek bizonyult, egészen júliusig megtartotta vezető pozícióját.

Talán mondanunk sem kell, mekkora mocorgás volt 1993 júniusában Janet Jackson mögött a Billboard Hot100 élmezőnyében. Ott volt például az Inner Circle, mely akkoriban egészen a Top10-ig menetelt a „Bad Boys” című dallal. A nóta érdekes ívet járt be, eredetileg 1987-ben jelent meg a „One Way” című albumon, nagyobb visszhang nélkül. Aztán 1993-ban kiadták kislemezen, szép ívet futott be, de igazán két év múlva emelkedett magasra, amikor a Will Smith és Martin Lawrence főszereplésével mozikba kerülő Bad Boys – Mire jók a Rosszfiúk? című film zenéjeként egy egész világ dúdolta.

A Billboard Hot100 legjobbjai között ott volt még ekkor a Duran Duran és a „Come Undone”, a Stereo MC’s és a „Connected”, valamint Dr. Dre aktuális kislemeze, a „Dre Day”.

Utazásunk lezárásaként nézzük, mely magyar nagylemez volt a legkelendőbb a hazai piacon 1993 júniusában a MAHASZ eladási adatai alapján. A hónap legkelendőbb magyar albuma Mester Tamás és társai nevéhez fűződött. A Mester És Tanítványai  rövid fennállásuk (1993-1995) alatt összesen két albumot adott ki. Az első, a „Hívők Földjén” nagy sikert aratott 1993-ban. Az album eladási adatai alapján kiérdemelte az aranylemez státuszt.

Ennyi volt mostani túránk, folytatás egy hónap múlva, 1993 júliusának legnagyobb zenéivel!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek