10 hónapnál régebbi cikk

NAV: a fehérvári gazdálkodóknak is érkezik az adószámla-értesítő
·HírekNAV·Utolsó frissítés: undefined
NAV: a fehérvári gazdálkodóknak is érkezik az adószámla-értesítő
·HírekNAV·Utolsó frissítés: undefined

Június közepétől folyamatosan küldi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a gazdálkodóknak az értesítést az adószámla-egyenlegről; értesítést csak az kap, akinek legalább egy adónemen ötezer forintnál több tartozása vagy ezer forintnál több túlfizetése van - hívta fel a figyelmet az adóhatóság.

A többségnek elektronikusan, a cégkapura nem kötelezett gazdálkodóknak pedig postán érkezik az értesítés. Akik fizetési kötelezettségüket tavaly nem, vagy csak késedelmesen teljesítették, és emiatt ötezer forintot elérő pótlékuk is keletkezett, azok a pótlékról is kapnak tájékoztatást.

Az adószámla aktuális állapota a NAV elektronikus ügyintézési felületein is bármikor megtekinthető, a NAV ügyfélportálján vagy a NAV-Mobil alkalmazásán az Adószámla funkciónál. Az adószámla-adatok értelmezésében és az egyes teendőkben az adóhivatal honlapján elérhető adószámla információs oldalon található további segítség. A tavalyi évre felszámított pótlék az értesítés megérkezése után az ügyfélportálon, a pótléklevezetés menüpontban lekérdezhető. A tartozást a gazdálkodók elsősorban átutalással vagy a túlfizetés átvezetésével rendezhetik, de egyes esetekben bankkártyával is lehet rendezni azt.

Az "átvezetés és kiutalási kérelem" elnevezésű űrlapon a túlfizetés kiutalása vagy tartozásra átvezetése kezdeményezhető. Az űrlap legegyszerűbben az ügyfélportálról érhető el, az adószámla lekérdezése után a túlfizetés rendezés gombbal, külön segédprogram telepítése nélkül, bármilyen okoseszközről, akár mobiltelefonról is.

Borítókép: pexels,com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek