9 hónapnál régebbi cikk

Aquaplaning: miért veszélyes és mit tehetünk ellene?
·Közlekedésbalesetmegelőzés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay/Sauerlaender
Aquaplaning: miért veszélyes és mit tehetünk ellene?
·Közlekedésbalesetmegelőzés·Utolsó frissítés: undefined

A különféle időjárási viszonyok számos kihívást jelenthetnek az autósok számára. Az egyik legveszélyesebb helyzet, amellyel nedves körülmények között találkozhatunk nem más, mint az aquaplaning. Cikkünkben megvizsgáljuk a jelenséget, annak okait és hogy hogyan lehet elkerülni.

Az aquaplaning lehetséges okai

Aquaplaningnek – vagy vízen futásnak - nevezzük azt a szituációt, amikor a gépjármű elveszíti a tapadását az úttal a kerék és az aszfalt között megrekedt vízréteg miatt. Ez komoly fenyegetést jelenthet a vezetési biztonságra nézve. Az aquaplaning legfőbb okai:

Nagy sebesség: minél dinamikusabban halad az autó, annál nagyobb a víz alatti tapadásvesztés kockázata. A megnövekedett sebesség miatt a víz nem tud elég gyorsan elszökni az autógumi és az út közötti érintkezési pontokból.
Mély vízfoltok: nagyobb mennyiségű vízfelület, például mély pocsolya vagy vízátfolyás az útfelületen szintén növeli az aquaplaning kockázatát. Az ilyen foltokon a víz ugyanis még vastagabb réteget képezhet az autógumik és az útfelület között.
Kopott profilmélység: Az abroncsok kopott mintázata és alacsony profilmélysége csökkenti a vízelvezető képességet, így kialakulhat a vízen futás. A mélyebb barázdák és lamellák jelentősen javítják a gumik tapadását nedves felületeken, így ne felejtsük el rendszeren ellenőrizni azok profilmélységét.

Az aquaplaning hatásai és veszélyei

Az aquaplaning jelensége a gépjármű irányíthatóságát és stabilitását egyaránt komolyan befolyásolja, és ezáltal kockázatot jelent az utasok és a közlekedésben részt vevő többi szereplő életére. Amikor az autó elveszíti a tapadását a vízen futás miatt, a vezető kezéből kikerül az irányítás az autó felett. Az aquaplaning következtében a jármű hirtelen kormányozhatatlanná válik, fékezéskor hosszabb lesz a féktáv, emellett csökken a kanyarodási stabilitás is. Ezek mind különösen balesetveszélyesek magas sebességnél és/vagy forgalmasabb utakon.

Hogyan lehet elkerülni az aquaplaning-et?

Használjunk jó állapotú gumikat

Fontos, hogy az autógumik megfelelő profilmélységgel rendelkezzenek, mivel a nagyobb barázdák és lamellák jobban képesek elvezetni a vizet az abroncs és az útfelület között. Ügyeljünk arra, hogy a gumik legyenek megfelelően karbantartva, a kopott, elhasználódott szettet pedig cseréljük ki időben.

Tipp: az Autógumi Pláza webáruházban több mint 25 abroncsgyártó téli-, nyári- és négyévszakos gumijai elérhetők személyautóra, kisteherautóra és terepjáróra/SUV-re egyaránt. Termékeikhez ráadásul kedvező áron és szupergyorsan, akár 1 munkanapos kiszállítással juthatunk hozzá.

Csökkentsük a sebességet

Az aquaplaning nem ritka jelenség nagy sebesség mellett. Nedves útfelületen csökkentsük a sebességet, különösen akkor, ha látjuk, hogy vízfoltok vagy pocsolyák találhatók az aszfalton.

Tartsuk a követési távolságot Tartsunk kellő távolságot

az előttünk haladó jármű mögött, hogy időben tudjunk reagálni és fékezni a váratlan helyzetekben. Ezáltal csökkentjük az aquaplaning, és így a koccanások vagy ütközések kockázatát.

Ne fékezzünk vagy gyorsuljunk hirtelen

Kerüljük a hirtelen fékezést és gyorsulást nedves útfelületen, mivel ezek a mozdulatok növelhetik az aquaplaning esélyét. Szeretteink és embertársaink biztonsága érdekében lehetőleg vezetés során tartsunk egyenletes és nyugodt tempót.

Ellenőriztessük a futóművet

A megfelelően beállított és karbantartott futómű segíthet megelőzni az aquaplaning-et. Egy szakemberrel vizsgáltassuk meg a lengéscsillapítókat, rugókat és a kormányművet, hogy biztosítsuk a jármű stabilitását és irányíthatóságát.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek