9 hónapnál régebbi cikk

Jó ötlet, hogy B-kategóriás jogsival is megszerezhető a buszvezetői képesítés?
·Közlekedésjogosítvány·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Jó ötlet, hogy B-kategóriás jogsival is megszerezhető a buszvezetői képesítés?
·Közlekedésjogosítvány·Utolsó frissítés: undefined

Bárki szerezhet buszvezetői képesítést szeptembertől, aki rendelkezik B kategóriás, vagyis sima személyautóra érvényes jogosítvánnyal. Korábban ehhez kellett a C jogsi is. A kormányzat a módosítással a sofőrhiányt kívánja mérsékelni, a szakma azonban nem ennyire derűlátó.

Mint a Fehérvár TV riportjában Szakáll László szakoktató elmondta, korábban nem véletlenül volt az a szabályozás, hogy autóbusz vezető csak az lehet, aki előtte rendelkezett teherautó-jogosítvánnyal - ugyanis nagy kategóriás gyakorlattal könnyebb átszokni a buszra, mint egy személyautóról. 

Idáig valaki vezetett egy három és fél méteres Suzuki Swiftet, most majd utána felülhet egy 12 méteres hosszúsággal rendelkező, két és fél méter széles autóbuszra, ami személyeket szállít. Ráadásul ennek van egy csuklósbusz verziója is, amihez nem kell külön jogosítvány, tehát ez a méret ennél nagyobb is lehet és akár egy friss jogosítványos részére is elérhető lesz ez a dolog."

Az új szabályzás előnye lehet a kormányzat szerint, hogy megspórolható vele a a korábban elengedhetetlen C-s jogosítvány ára, ősztől, egy 36 órás képzést követően már buszsofőr válhat minden gépjárműsofőrből. Mint Szakáll László mondja, szinte kizárt, hogy ennyi idő alatt bárki el tudja sajátítani biztonsággal egy autóbusz kezelését, úgy, hogy a későbbiekben ne okozzon balesetet. 

Egy légfékes rendszernél még a teherautós oktatásnál is másfél-két óra, mire azt megtanítjuk, hogy hogyan kell üresen, vagy rakottan úgy fékezni, hogy a rakomány ne sérüljön. Na most az autóbuszon személyeket szállítunk... Rendben, hogy van utasbiztosítás a személyekre, de az emberi élet pénzben nem kifejezhető."

A szakoktató hozzáteszi, biztos, hogy ösztönzőleg hat majd a lehetőség, melyet a sofőrhiány mérséklése érdekében hoztak, azonban 70-80 órát minimum rá kell majd szánni egy ilyen képzésre. Fontos azt is hangsúlyozni – mondja Szakáll László – hogy az új szabályozás egy jogszabályi lehetőség, és nem kötelezettség a buszoktatással foglalkozó iskolák számára, így majd a piac dönt arról, ki vállal B kategóriás gépkocsi vezetőket, és ki az aki, a régi rendszerben oktatja majd tovább a buszsorőröket. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek