9 hónapnál régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Királyok a Belvárosban, fáklyás városnézés és Barbie film
·Kultprogram·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Fehérvár Televízió
Fehérvári programok a hétvégére: Királyok a Belvárosban, fáklyás városnézés és Barbie film
·Kultprogram·Utolsó frissítés: undefined

A hétvégén ismét izgalmas programok közül csemegézhettek: többek között megnézhetitek az óriásbábokat a Belvárosban, részt vehettek titkos fáklyás túrán és panorámabuszos kirándulásra is indulhattok, de két filmpremiert is ajánlunk a figyelmetekbe.

Család: Királyok a belvárosban – Los Andinos koncert a Ligetben

Mikor? Július 22. 17 órától

Hol? Belváros

Királyi találkozó a Fő utcán. Álmos herceg, II. István és II. (Vak) Béla király a Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület tagjai kíséretében vonulnak végig a Belvárosban. A menet 17 órakor indul a Vörösmarty Színháztól, a bemutatók a Mátyás király-emlékműnél és az Országalmánál lesznek. Az óriásbábokat Haraszti Zsigmond mutatja be a közönségnek, az aláfestő zenét a Sub Rosa régizenei együttes szolgáltatja. Az együttes középkori, azon belül is legfőképpen 13. századi, európai hangszeres zenét játszik. A többszáz éves darabokat a középkorban használt hangszereken, a korszakot idéző kosztümben szólaltatják meg, főleg történelmi tematikájú rendezvények alkalmával. Hangszeres műsorukat leginkább vásári hangulatba illő „középkori térzeneként” jellemzik az együttes tagjai.

A program zárásaként 18 órától a Zichy ligetben a Los Andinos kiskoncertjét élvezheti a hallgatóság. A színpadra lépésének negyvenedik évfordulóját idén ünneplő együttes a dél-amerikai Közép-Andok-hegységben élő népek változatos és gazdag népzenei anyagát gyűjti és adja elő, innen ered választott nevük is: Los Andinos, azaz Andokiak.

Kirándulás: Fáklyás városnézés

Mikor?: Július 21. 21 óra

Hol?: Belváros

Az egyik legnépszerűbb székesfehérvári városismereti program a fáklyás séta, ahol szakképzett idegenvezetők kísérik a résztvevőket a Belvárosban. A résztvevők fáklyákkal világítják meg útjukat a várfalak tövében, a kis utcákban, közben számos érdekességet tudhatnak meg Fehérvárról.

A program regisztráció köteles.

Mozi: Barbie

Mikor?: Július 20-tól

Hol?: Cinema City Alba

Van ám olyan világ, ahol minden csodálatos! Mindig süt a nap, lenn a parton mindig lágyan hullámzik a tenger, és szörfdeszkákon, a nyugágyakban meg a bulizósabb helyeken sokféle, de mindig gyönyörű strandoló gyűlik össze: Barbie (Margot Robbie) és Ken (Ryan Gosling) meg a többi Barbie és Ken. De még legtökéletesebb, legrózsaszínebb, legszerelmesebb helyen is történhetnek bajok. Szerencsére Barbie nemcsak szép, hanem talpraesett is. Ha kell, még a valóságos világba is elmegy, hogy megvédje a maga különleges országát. És persze sosincs egyedül. Lehet, hogy Ken nem olyan éles eszű, vagy nem akkora vagány, mint ő, de van egy nagyon fontos tulajdonsága: mindig kiáll az ő Barbie-jáért, és sosem hagyja cserben.

Mozizz június 15. és augusztus 15. között a Cinema City mozikban, játssz a jegyeddel és garantáltan nyersz! Idén nyáron a Cinema City mozikban nemcsak sikerfilmek, de több százezer ajándék is vár Rád! További információt ide kattintva találsz: mitnyertem.hu.

Mozi: Oppenheimer

Mikor?: Július 20-tól

Hol?: Cinem City Alba

A Christopher Nolan által írt és rendezett Oppenheimer egy IMAX-re forgatott nagyszabású thriller.  Berepíti a nézőt abba az izgalmas paradoxonba, amit az a rejtélyes férfi élt át, aki megkockáztatta, hogy elpusztítja a világot, azért, hogy megmentse azt. A főszereplők Cillian Murphy mint J. Robert Oppenheimer, és Emily Blunt mint a felesége, a biológus és botanikus Katherine “Kitty” Oppenheimer. Az Oscar-díjas Matt Damon alakítja Leslie Groves Jr. tábornokot, a Manhattan-terv igazgatóját, és Robert Downey, Jr. alakítja Lewis Strausst, az Amerikai Atomenergia Bizottság alapító biztosát. Az Oscar-jelölt Florence Pugh játssza Jean Tatlock pszichiátert, Benny Safdie Teller Ede elméleti fizikust, Michael Angarano Robert Serbert, valamint Josh Hartnett alakítja az úttörő amerikai atomtudóst, Ernest Lawrence-et. A szereplők közt találjuk még az Oscar-díjas Rami Malekot, és a rendező ismét együtt dolgozik a nyolcszoros Oscar-jelölt színésszel, íróval és rendezővel, Kenneth Branagh-gel. A film Kai Bird és a néhai Martin J. Sherwin Pulitzer-díjas könyve, az Amerikai Prométheus: J. Robert Oppenheimer diadala és tragédiája alapján készült. A producerek Emma Thomas, Charles Roven és Christopher Nolan. Nolan filmjei, köztük a Tenet, a Dunkirk, a Csillagok között, az Eredet és a Sötét Lovag-trilógia több mint ötmilliárd dollár bevételt hoztak világszerte, 11 Oscar-díjat és 36 jelölést gyűjtöttek be, köztük két a legjobb filmnek járó jelölést.

Kirándulás: Panorámabuszos kirándulás

Mikor?: Július 22. 16.00, 17.30, 19.00

Hol?: Buszpályaudvar

Július 22-én, szombaton ismét három délutáni időpontban, 16.00, 17.30 és 19.00 órai kezdettel indulnak kirándulások a város egyik kedvencével, a felújított panorámabusszal az Aranybulla emlékműhöz. A résztvevők egy kellemes városnézést követően szállhatnak fel a különleges járműre a buszpályaudvaron.

A program regisztráció köteles.

Fesztivál: FEZEN

Mikor?: Július 26-29., szerda-szombat

Hol?: First Field

Pop, rock, hiphop, metal - számtalan műfaj kap szerepet idén is a székesfehérvári FEZEN Fesztiválon. Július 26 és 29-e között itt lesz a világhírű amerikai hiphop- és pop együttes, a Black Eyed Peas. Will.i.am és zenekara olyan slágerekkel érkezik Székesfehérvárra, mint a Pump It, Where is the love?, a Boom Boom Pow, ami 12 hétig vezette az amerikai Billboard Hot 100 listáját vagy az I Gotta Feeling, ami ugyanezen a listán 14 hétig volt első helyen és 20 országban volt listavezető. 25 éves fennállásuk alatt 6 Grammy-díjat is bezsebelt a csapat.

2018 után visszatér a FEZEN-re a német power/speed metal legenda, a Helloween. Svédországból kapjuk a tiszta heavy metal energiákat a Hammerfalltól, a tavalyi FEZEN-szülinapról betegség miatt lecsúszó New York-i Cro Mags pedig idén hozza el a keleti parti hardcore, punk hangulatot. A nyugati partot pedig az Ugly Kid Joe képviseli, akik Kaliforniából hozzák el nem csak a régi nagy slágereiket, hanem a tavaly év végén megjelent legfrissebb albumukat is. Aki pedig a hamisítatlan retro disco hangulatot keresi, együtt mutathatja majd a Y.M.C.A betűket a Village People tagjaival.

A hazai sztárok sem maradnak ki a FEZEN idei kínálatából. Gyakorlatilag az ábécé minden betűjéhez találunk valakit: Azazhriah, AWS, Beton Hofi, Bagossy Brothers Company, Carson Coma és még hosszasan sorohatjuk a sort Majkán, Roadon keresztül a Valmarig vagy a Wellhelloig. Az estéket pedig idén is partyk zárják Székesfehérváron. A fellépők, kemping információk mellett a napijegyek és a bérletek is elérhetők már a fezen.hu oldalon.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek