9 hónapnál régebbi cikk

Először volt vezetőváltás a fehérvári NATO-parancsnokságon
Fehérvár Médiacentrum fotója
Ostorházi Helga
Először volt vezetőváltás a fehérvári NATO-parancsnokságon

Újabb mérföldkőhöz érkezett a négy évvel ezelőtt Székesfehérváron létrehozott NATO Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság. Első parancsnoki átadás-átvételi ünnepségét tartotta, a távozó horvát Denis Tretinjak vezérőrnagy és utódja, a szlovák Tibor Králik dandártábornok között.

A négy évvel ezelőtti megalakulása óta, a fehérvári székhelyű Közép-európai Többnemzeti Hadosztály májusban elérte a kezdeti műveleti képességét.

Egy hónappal ezelőtt pedig sikeresen teljesítettek egy gyakorlatot, ami újabb lépcsőfokot jelentett a szervezet életében, háború esetén ugyanis aktiválhatóvá is vált.

A parancsnokság célja, a NATO keleti szárnyának erősítése- nyilatkozta a Magyar Honvédség vezérkari főnöke. „Kitört egy háború a határaink mentén, Szlovákia és Magyarország frontország lett. A NATO, érzékelve, hogy ebben a térségben nincs egy jóváhagyott parancsnoksági elem, azonnal az élére állt, hogy a többnemzetiségű magyar hadosztályt, együtt a horvát és szlovák kollégákkal, megmérje, felkészítse, és a NATO-struktúra részévé tegye” - mondta Böröndi Gábor altábornagy.

A tábornok hozzátette, a parancsnokság létrehozása és működése történelmi jelentőségű. 

"A háború most is folyik határaink mentén. Együtt kell tudnunk dolgoznunk nemcsak a horvát, szlovák, hanem spanyol, török, amerikai, francia és más NATO-beli kollégákkal. Ez a fehérvári parancsnoksági elem itt történelmet teremtett."

Az ünnepélyes zászlóceremónia azt jelzi, első alkalommal vált parancsnokot a NATO székesfehérvári központja. A Horvát Haderő képviseletében Denis Tretinjak vezérőrnagy a Szlovák Haderő kötelékébe tartozó Tibor Králik dandártábornoknak adta át a parancsnoki széket. A szervezet első parancsnoka a Magyar Honvédségtől és a Szlovák katonaságtól az elmúlt évek szolgálatának elismeréséül kitüntetést vehetett át.

A leköszönő parancsnok munkáját Székesfehérvár önkormányzatának nevében Polgármesteri Elismerő Emlékéremmel jutalmazták, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke pedig Szent István Emlékérmet adományozott a vezérőrnagynak. A Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság az év végéig elérheti a teljes műveleti képességet.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek