8 hónapnál régebbi cikk

Hőségriasztás lépett életbe csütörtök éjfélig
·Időjáráshőség·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI/Balogh Zoltán
Hőségriasztás lépett életbe csütörtök éjfélig
·Időjáráshőség·Utolsó frissítés: undefined

Ma 14 órától lépett életbe a másodfokú hőségriasztás.

Másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére hétfő 14 órától csütörtök éjfélig az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakmai ajánlását figyelembe - tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében hétfőn az MTI-t.

Mint írták, az elhúzódó hőség kiemelten veszélyes az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre.

Az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, ezek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, továbbá érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is - figyelmeztettek a közleményben, hozzátéve: 11-17 óra között tartózkodjunk hűvös helyen, kerüljük a szervezetünket terhelő fizikai munkát.

Azt kérték, senki ne hagyjon gyermeket, sem háziállatot tűző napon álló gépjárműben, mivel az akár pár perc alatt is 50-60 Celsius fokra is felmelegedhet.

Kérték továbbá, hogy szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen rakjanak tüzet és csak akkor, ha nincs az adott vármegyében tűzgyújtási tilalom.

A strandolóknak azt ajánlották, árnyékban tartózkodjanak és magas faktorszámú napvédőkrémet használjanak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hét elején napos, túlnyomóan derült idő várható, 31-36 Celsius-fok közötti csúcshőmérsékletekkel. A levegő hőmérséklete hajnalra általában 18-22 fok közé hűl. Szerdán északkeleten, keleten időszakosan erősen felhős lesz az ég, és nagyobb eséllyel arrafelé fordulhat elő zápor, zivatar.

Kapcsolódó
Folytatódik a kánikula, a hétvégén nő a záporok, zivatarok esélye

Folytatódik a kánikula 29 és 36 Celsius-fok közötti maximumokkal, majd a hét végén nő a zápor, zivatar esélye, vasárnap már többfelé kell csapadékra számítani - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek