8 hónapnál régebbi cikk

7 film, amit még érdemes várni idén
·Filmmozi·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Apple TV+
7 film, amit még érdemes várni idén
·Filmmozi·Utolsó frissítés: undefined

Legalább tucatnyi, ha nem több olyan film érkezik még idén ősszel és télen, amit óriási várakozás előz meg. A Megfojtott virágok szinte biztosan bezsebel majd pár Oscar-jelölést, de lesz egy mesterséges intelligenciáról szóló sci-fi, több életrajzi dráma, és egy csodásnak ígérkező mese is.

Új filmmel jelentkezik az évből hátralévő hónapokban többek között Martin Scorsese (Megfojtott virágok), Ridley Scott (Napóleon), Michael Mann (Ferrari), David Fincher (A gyilkos), Zack Snyder (Rebel Moon) és Taika Waititi (A győztes gól) is. Az előttünk álló hónapokban bemutatják a Fűrész-sorozat tizedik részét, de lesz új Ördögűző- és Éhezők viadala-film, Marvelek címmel pedig újra megmentik a világot a szuperhősök.

A Dűne második része azonban már biztosan 2024-re csúszik a hollywoodi írósztrájk miatt, és könnyen elképzelhető, hogy további, már beharangozott premierdátumok módosulnak a következő hetekben ugyanilyen okok miatt. Csak remélni tudjuk, hogy végül nem így lesz.

Jelen állás szerint ez a hét film ilyen-olyan szempontok alapján, de előzetesen kimagaslik az előttünk álló hónapok várható bemutatói közül:

Szeánsz Velencében (szeptember 14.)

Kenneth Branagh nem áll le, és máris ránk zúdítja legújabb Poirot-újraértelmezését. Sorozatban harmadik Agatha Christie-feldolgozásában már nemcsak a belga detektív tipikus karakterjegyeinek némelyikétől rugaszkodik el, hanem az eredeti történetet is új helyszínre költözteti. A magyarul a kilencvenes években Ellopott gyilkosság, majd később Halloween és a halál címen is megjelent kevésbé ismert regény eredetileg ugyanis még véletlenül sem Velencében játszódik.

A szeptemberben mozikba kerülő, az előzetes alapján horrorisztikus elemekkel is bőségesen operáló verzió szerint Hercule Poirot (Kenneth Branagh) már jó ideje visszavonultan él az olasz városban. A detektívet meghívják egy halloweeni szellemidézésre, ami az egyik vendég meggyilkolásával ér véget. A történetben felbukkan Agatha Christie regényeinek egyik visszatérő szereplője, a saját magáról mintázott krimiíró, Ariadne Oliver (Tina Fey). A fontosabb szereplők között ott lesz a friss Oscar-díjas Michelle Yeoh és a Hajszából vagy A szürke ötven árnyalatából ismert Jamie Dornan is.

Az Alkotó (szeptember 28.)

2023-nál jobb marketingkampányt nem is kaphatott volna a szeptember végén mozikba érkező sci-fi. Mivel eddig az egész év kétségtelenül legmeghatározóbb, egyben legvitatottabb témája a mesterséges intelligencia volt, ezért őrült telitalálatnak számít Az Alkotó témaválasztása, amit várhatóan a mozik pénztárainál bankjegyekre is válthat majd a filmet készítő stúdió.

A jövőben járunk, amikor az emberek és az eredetileg a védelmünkre létrehozott mesterséges intelligencia seregei között már háború dúl a Földön. Az egyik ügynök (John David Washington) azt a feladatot kapja, hogy keresse meg és pusztítsa el az Alkotót, egy különlegesen fejlett építész mesterséges intelligenciát, aminek új fegyvere döntő csapást mérhetne az emberiségre. A meglepő szuperfegyverről már az előzetes is lerántja a leplet:

Megfojtott virágok (október 19.)

A legnagyobb várakozás Martin Scorsese új filmjét előzi meg. A New York-i rendező nem is annyira titkoltan második Oscarjára hajt, emiatt a főszerepet szinte menetrendszerűen Leonardo DiCaprióra bízta, de felbukkan még a vadnyugati krimiben Robert De Niro, Brendan Fraser, Lily Gladstone és John Lithgow is. Embert és nézőt próbáló a hat évvel ezelőtt megjelent, nagysikerű regény alapján készült film három és fél órás játékideje. Nem példa nélküli azonban Scorsese esetében: néhány éve Az ír is szinte percre pontosan ilyen hosszú volt. Aki nem akar a moziban fészkelődni ennyi ideig, legyen pár hétig türelmes, mert az Apple saját produkciójában készülő film néhány héttel a mozipremier után felkerül a streaming-szolgáltató kínálatába is.

És miről szól? Közvetlenül az oszázs indiánokról, akiknek addig szinte semmit nem érő földjén váratlanul olajat találtak az 1920-as években. A törzs tagjai ezzel egycsapásra a világ leggazdagabb emberei közé kerültek. Ez persze nem mindenkinek tetszett, és az indiánokat apránként eltették láb alól. A nyomozáson felül lesz természetesen szerelmi szál, de ez volt az az eset is, amikor a világ megismerte a néhány évvel korábban alapított FBI és a történtek idején mindössze 29 éves J. Edgar Hoover nevét is.

A gyilkos (november 10.)

Egyelőre nagyon keveset lehet tudni David Fincher új filmjéről, ám az a kevés is bőven elég ahhoz, hogy bizalmat szavazzunk majd ősszel A gyilkosnak. Huszonnyolc évvel a Hetedik sikere után újra együtt dolgozik a rendező, Fincher és sorozatgyilkosos thriller forgatókönyvírója, Andrew Kevin Walker. Ráadásul a francia képregény adaptációjának zenéjében ugyanúgy fontos szerepet kap Trent Reznor a Nine Inch Nailsből, mint az 1995-ös kultfilmben. A képi világért pedig a Mankért Oscarral jutalmazott Erik Messerschmidt felel majd.

A közel húsz évig tervezett A gyilkos hivatalos premierje szeptember 3-án lesz a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon, de csak november 10-én érkezik a Netflixre. A neo-noir főszereplője egy hidegvérű bérgyilkos (Michael Fassbender), aki megbízásai közben pszichológiai válságba kerül. A filmnek még hivatalos előzetese sincs, így kénytelenek vagyunk beérni a forgatáson készült werkvideóval:

A cikk megjelenését követő napon ki is jött a film első előzetese. Ez alapján A gyilkos egy kicsit Hetedik, egy kicsit Harcosok klubja és egy kicsit Holtodiglan lesz majd. Pár hónap és kiderül.

Napóleon (november 23.)

Jókorát pereceltek Ridley Scott legutóbbi filmjei, a két évvel ezelőtti A Gucci-ház például a sztárparádé (Lady Gaga, Adam Driver, Salma Hayek, Al Pacino, Jeremy Irons, Jared Leto) ellenére csak egy technikai Oscar-jelölést bírt összekaparni, de még a legjobb smink-kategóriában is jobbnak találták a Tammy Faye szemeit. És akkor az utóbbi időszak ellentmondásos Alien-próbálkozásokra már ne is térjünk ki. Na de majd a Napóleon!

Akit az Oscar-díjas Joaquin Phoenix alakít majd. Érdekes lesz, ahogy a jelenleg 48 éves színész a fiatalkori Bonaparte Napóleont alakítja, mivel Scott filmje a mindössze 51 éves korában elhunyt francia hadvezér hatalomra jutására, korai éveire és ezzel párhuzamosan egyetlen igaz szerelmére koncentrál. A több csatajelenettel tarkított történelmi dráma valamivel hosszabb lesz, mint két és fél óra. Apple-produkció lévén a mozipremier után nem sokkal ez is érkezik a streaming-csatorna kínálatába.

Wonka (december 14.)

Már most borítékolható, hogy a karácsonyi szezont le fogja tarolni a világ leghíresebb, kitalált csokigyárosának története. A nemrég megjelent előzetes alapján cseppet sem a véletlen műve, hogy a nagyszabású mesefilm meglehetősen Harry Potteresnek tűnik. A Wonka producere ugyanis az a David Heyman, akinek az összes roxforti kalandot, valamint a Legendás lények-sorozatot is köszönhetjük, a rendező pedig a Paddington-filmeket is jegyző Paul King.

Willy Wonkát ezúttal nem Johnny Depp alakítja, mint Tim Burton tizennyolc évvel ezelőtti filmjében, hanem a még mindig tinédzsernek tűnő, valójában lassan 28 éves Timothée Chalamet. A fókusz ezúttal a csokigyár alapítása előtti időszakon van, de az is kiderül, hol és hogyan ismerte meg Wonka a később a gyárában robotoló umpa-lumpákat. A térdig érő lények egyikét Hugh Grant alakítja, rajta kívül feltűnik még a filmben többek között Rowan Atkinson és Olivia Colman is.

Ferrari (december 28.)

A gyilkoshoz hasonlóan a Ferrarit is a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon mutatják be. Az augusztus 31-i premier után azonban még majdnem négy teljes hónapot kell várni arra, hogy az olasz sportkocsigyártó életrajzi drámáját a magyar mozikban is láthassuk. A rendező, Michael Mann több mint húsz éve kezdte tervezni az Enzo Ferrari életéről szóló biopic-et. A címszereplőt végül Adam Driver alakítja majd, pedig eleinte még úgy volt, hogy Christian Bale, majd később Hugh Jackman kapja a szerepet. De legalább ilyen fontos szerepet játszik majd a történetben a feleségét alakító Penélope Cruz is.

Az életrajzi filmektől eltérően a Ferrari állítólag nem egy nagyobb szakaszt, hanem pusztán egy rövidebb időszakot, néhány hónap eseményeit mutatja be. A fókusz 1957 nyarán lesz, amikor a tíz évvel korábban alapított autógyárat a csőd fenyegeti, Ferrari és felesége között feszült a viszony, ráadásul nem sokkal vagyunk egyetlen közös gyerekük halála után. Az Il Commendatore néven is közismert autótervező közel a hatvanhoz mindezek ellenére úgy dönt, hogy elindul az egész Olaszországon átívelő Mille Miglia versenyen. A filmnek egyelőre még nincs hivatalos előzetese, ezért csak egy forgatási részletet tudunk mutatni:

Két nappal a cikk megjelenése után megérkezett a Ferrari előzetese is. Íme:

Poll#71: Melyik idén ősszel, télen érkező filmet várod a leginkább?
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek