9 hónapnál régebbi cikk

Virágos Székesfehérvár 2024: esővízgyűjtőre és komposztládára is lehet pályázni
·ZöldVirágos Magyarország·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Virágos Székesfehérvár 2024: esővízgyűjtőre és komposztládára is lehet pályázni
·ZöldVirágos Magyarország·Utolsó frissítés: undefined

2023. szeptember 11-én a regisztrációs időszakkal indul el a pályázat, majd 2024 tavaszán lehet átvenni a növényeket vagy komposztálót, illetve esővízgyűjtőt.

Már tizennégy éve támogatja Székesfehérvár Önkormányzata és Székesfehérvár Városgondnoksága a fehérváriak virágosítási törekvéseit a növényültetési pályázattal. 2023. szeptember 11-24. között virágokra, komposztálóra és esővízgyűjtőre pályázhatnak a fehérváriak. 

Egy ingatlanra vonatkozóan csak egy pályázat érkezhet, így a pályázónak döntenie kell, hogy virágot, komposztládát vagy esővízgyűjtőt szeretne.

A növények, a komposztládák és az esővízgyűjtő tartályok átvétele Székesfehérváron lesz, a pontos helyszín azonban csak a közbeszerzési eljárás lefolytatása után derül majd ki, amelyről minden pályázó értesítést kap a megadott e-mail címén.

"Mintegy négymillió négyzetméternyi zöldterületet tart karban a Városgondnokság. A pályázattal az a célunk, hogy a családi házak, társasházak és intézmények környékén virágosabb legyen a város" – hangsúlyozta Cser-Palkovics András polgármester a program indulásáról tartott sajtótájékoztatón, aki kiemelte, a pályázatnak nem lesz felső határa:

annyi növényt, komposztládát és esővízgyűjtőt rendelünk, amennyire igény lesz.”

Hétfőn reggel nyílik meg a pályázati felület és gyakorlatilag ugyanaz lesz a jelentkezés menete, mint korábban

„A Városgondnokság honlapján kell egy egyszerű űrlapot kitölteni, és ami nagyon fontos, hogy egy fotót is fel kell tölteni arról a területről, ahova elképzeli a virágok kiültetését a pályázó. Ugyanerről a helyszínről várunk majd egy fotót akkor is, amikor a növények már virágba borultak. Közterületre, vagy közterületről jól látható helyszínre lehet elültetni a növényeket. Többféle növénycsomagra lehet majd pályázni, egyrészt hétféle egynyári virágra, másrészt a balkonokra való vagy futómuskátlikra” – hívta fel a figyelmet Bozai István városgondnok.

Kategóriák:

 • Ablak/erkély kategória: 12 db muskátli (álló vagy futó, nem keverhető)
 • Családi ház kategória:
  „A” csomag: 12 db muskátli (álló vagy futó, nem keverhető)
  „B” csomag: 25 db egynyári növény tetszőlegesen összeválogatva, a rendelkezésre álló készletből
  „C” csomag: 1 db Komposztáló
  „D” csomag: 1 db Esővízgyűjtő tartály
 • Társasház kategória: 50 db egynyári növény tetszőlegesen összeválogatva, a rendelkezésre álló készletből
 • Intézmény kategória: 50 db egynyári növény tetszőlegesen összeválogatva, a rendelkezésre álló készletből

Amennyiben csak muskátlit szeretne kérni a pályázó, lakhelyének jellegétől függetlenül választhatja az Ablak/erkély kategória csomagot. Pályázni - lakcímkártyával igazolható - lakcímmel lehet, egy ingatlanra egy darab pályázat nyújtható be. A pályázatra kizárólag székesfehérvári lakosok jelentkezhetnek.

A Városgondnokság felhívja a leendő pályázók figyelmét, hogy amennyiben a 2023-as pályázatban elnyert virágokat átvették, de nem töltöttek fel „utána” fényképet az elültetett virágokról, azt a 2024-es pályázat beadása előtt pótolni kell, ellenkező esetben a 2024. évi pályázatból ki kell zárniuk az adott ingatlanra vonatkozó pályázatot.

Nemcsak a virágok, hanem a komposztáló és az esővízgyűjtő esetében is kérik, hogy készítsenek képeket arról a helyről, ahova azt szeretnék elhelyezni.

Az elnyert csomagok lakossági átvételéhez időpontfoglalás szükséges. Az időpontfoglalásról 2024. tavaszán minden nyertes pályázó értesítést kap a megadott e-mail címére. A virágcsomagok, komposztálók és esővízgyűjtő tartályok átvétele, kiosztása 2024 április-május hónapban, kategóriánként/csomagonként meghatározott időpontban történik majd.

Amennyiben bárkinek kérdése merül fel a pályázat során, a Városgondnokság kéri, hogy a viragok@varosgondnoksag.hu e-mail címen érdeklődjön!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek