3 évnél régebbi cikk

Hol vegyünk komposztot Székesfehérváron, hogy jól járjunk?
·Zöldszelektív hulladékgyűjtés·Utolsó frissítés: undefined
Hol vegyünk komposztot Székesfehérváron, hogy jól járjunk?
·Zöldszelektív hulladékgyűjtés·Utolsó frissítés: undefined

A jó minőségű komposzt aranyat ér, és kis túlzással annyiba is kerül, kivéve, ha tudjuk, hol kell beszereznünk!

Aki kertészkedik - tegye azt bármilyen nagyságú területen -  pontosan tudja, ahhoz hogy a termés jó legyen, a virág dúsan virágozzon - hogy éljen kert, megfelelő tápanyagot kell biztosítani, visszaadni a földnek. A jó minőségű komposzt vagy zsíros termőföld nem olcsó mulatság, főként, ha nagy az a terület, ahol szükséges a talajdúsítás, talajcsere. 

A komposzt ugyanakkor a talaj megfelelő "etetéséhez" kitűnő megoldás, és szinte minden kertészetben, barkácsáruházban hozzájuthatunk, csak éppen nem olcsó mulatság.

Ellenben sokan nem is tudják, hogy a székesfehérvári zöldhulladékból kitűnő komposzt készül a Depónia Nonprofit Kft. Csala-Pénzverővölgyi Regionális Hulladékkezelő Telepén, további 66 település zöldhulladékával együtt.

És nemcsak a minősége remek, hanem a jelenleg kapható, hasonló kvalitású termékeknél - ahogy több nagyáruházban hívják, szaporító és ültetőföldeknél -, jóval kedvezőbb árú.

A csalai hulladéktelepen kapható 40 literes, zsákolt komposzt 500 forintba kerül, vagyis ez azt jelenti, hogy literjéhez 12,5 forintért juthatunk hozzá. Ha nagyobb mennyiségre van szükségünk, akkor vihetünk utánfutóval, teherautóval ömlesztve, ekkor 7000 forintot kell fizetnünk egy tonnáért.
Összehasonlításképpen: a barkácsáruházakban vásárolható legolcsóbb szaporító- és ültetőföld literje 35 forint jelenleg, szarvasmarhatrágyát pedig legolcsóbban 22 forint/literért vehetünk. (2020.10.06.)  

És hogy miből készül a depóniás komposzt? A válasz egyértelmű: zöldhulladékból. Székesfehérvár és a Depónia működési területén található települések házainál, valamint közterületein képződött zöldhulladékot a Csala-Pénzverővölgyi Regionális Hulladékkezelő Telepre szállítják, ahol az aprítást követően impozáns halmokba rendezik, majd irányítottan komposztálják, végül pedig rostálják a kész anyagot.

A Csala-Pénzverővölgyi Regionális Hulladékkezelő Telep izgalmas élete a lenti filmben követhető végig, és a zöldhulladék kezelése, illetve a környékre kitűnő kilátást nyújtó, értékes komposzthegyek 3:18-tól láthatók.

 

Borítókép: YouTube/Depónia
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek