3 évnél régebbi cikk

Hova tegyük az üveghulladékot Székesfehérváron?
Hova tegyük az üveghulladékot Székesfehérváron?

Több lehetőségünk is van az üveghulladék kezelésére Székesfehérváron, de mutatunk arra is tippet, miért érdemes megtartani a kiürült palackokat!

Ugyan az üdítők, italok egyre kisebb hányada kerül üvegbe, azért minden háztartásban képződik bőven ebből a típusú hulladékból is. A különböző befőttes és szószos üvegek, vagy az alkoholos italok üvege fogyasztás után megoldandó feladatként halmozódik a spájzban vagy a kuka mellett. Ráadásul észrevétlenül gyűlnek fel, ami egy idő után kezelést igényel.

Ne dobjuk a kukába!

Az üvegek elenyésző része betétdíjas, vagyis visszaváltható: ezek többnyire sörös, boros vagy szörpös palackok. A törvény szerint a legalább 200 m2 alapterületű üzlettel rendelkező forgalmazó a forgalmazás helyén köteles a betétdíjas termék visszaváltását biztosítani.

Minden ilyen üzlet köteles visszafogadni azokat a palackokat, amelyeket forgalmaz, függetlenül attól, hogy ott vásároltuk-e a terméket.

A visszaváltás a legtöbbször már automatákkal megoldott, szóval egy esősebb hétvégi nap pont ideális lehet, hogy a visszaválthatós üvegeinkkel elballagjunk a közeli nagyáruházba, és megetessük ezeket a gépeket. Arról, hogy mely palackok betétdíjasak a humusz.hu környezetvédelemmel foglalkozó oldalon elég részletes lista található.

A bökkenő, hogy az üvegek nagyobb hányada nem betétdíjas, vagyis valamint mindenképpen kell kezdenünk vele. Ami fontos:

egyik szemetesbe sem való az üveghulladék, sem a háztartási, sem pedig a szelektív hulladékgyűjtőbe ne dobjuk be!

Utóbbiba téve ráadásul balesetveszélyes helyzetet idézhetünk elő, hiszen a szelektív hulladék kézi válogatáson esik át.

Ha mindenképpen meg szeretnénk szabadulni az üvegektől, és nem hasznosítanánk újra - erre szuper tippeket még ebben a cikkben is mutatunk -, akkor a Depónia Nonprofit Kft. több lehetőséget is kínál, hogy környezetbarát módon mondjunk búcsút:

  • A Depónia illetékességi területén, vagyis Székesfehérváron és további 66 településen több ponton helyezett ki üveghulladék-gyűjtőt. Székesfehérváron, a város szinte minden pontján találhatunk üveghulladékgyűjtő-edényt. A teljes lista innen tölthető le!

  • Családi házas övezetekben ennél sokkal kényelmesebb a helyzet, ugyanis a házhoz menő rendszerben nincs más dolgunk, mint negyedévente áttetsző zsákban kitegyük a kuka mellé az üvegeket. Itt ráadásul nincs mennyiségi korlát sem. A szállítási időpontokat a Depónia településenkénti hulladéknaptára tartalmazza.

  • Leadhatjuk a lakossági hulladékudvarban is.
A szelektíven gyűjthető üveghulladék csak csomagolási üveghulladék lehet, vagyis a kitört ablaküveget semmiképpen se tegyük ide!

Csomagolási üveghulladéknak minősülnek a befőttes üvegek, az öblös üvegek, az alkoholos üvegpalackok, a szörpös, üdítős üvegek, a bébiételes üvegek. Szinten fontos információ, hogy mindig zárókupak nélküli ép üvegeket tegyük ki őket.

Nem szállítják el az ablaküveget, a tükröt, a villanykörtét, a hőálló üvegtálat, a szemüveget, a neoncsövet, a gyógyszeres üvegeket, a porcelán és kerámia termékeket, a járművünk szélvédőjét.

Hogy pontosan melyik típusú hulladék hova tartozik, az a Depónia Nonprofit Kft. Szelektív kalauzában elolvasható.

Tippek az üvegek újrahasznosítására!

Mielőtt azonban üres üvegekkel teli zsákunkkal elindulnánk az otthonunkból, vessünk néhány pillantást a következő képekre, ahol zseniális és jobbára nagyon könnyen megvalósítható újrahasznosítási tippeket mutatunk.

Befőttes, szószos és bébiételes üvegek

Ez az az üvegtípus, amiből néhány darab biztosan hazajön velünk  nagybevásárláskor. A legtöbb ráadásul kimondottan jól néz ki, néha úgy is tűnik, mintha a szósz- és mártásgyártó cégek kimondottan arra gyúrnának, hogy minél csinosabb üvegekbe töltsék a terméküket, amelyek aztán kiürülés után szinte könyörögnek a további felhasználásért. 

A neten böngészve rengeteg remek ötlet jön velünk szembe, legyen szó tárolásról, dekorációról vagy használati tárgyként való továbbhasznosításról. A legtöbb pedig könnyen kivitelezhető: gyönyörű vázánk, mécsesünk, emléktárolónk vagy éppen rendszerezőnk lehet minimális munkával és befektetéssel.

Boros és szörpös üvegek

Kecsesek és szépek, szinte mindenféle újrahasznosítás jól áll a boros, szörpös és a különféle alkoholos italok üvegeinek. Dekorációs alapanyagként használhatjuk vázának, a családi emlékekhez, de mécsesként, hangulatvilágításként is jól mutatnak. Az ügyesebbek polctartónak vagy madáretetőnek is hasznosíthatják, a még ügyesebbek pedig hangulatos lámpát fabrikálhatnak belőle.

Borítókép: pixabay.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek