3 évnél régebbi cikk

Mentsd meg a bringád! - A kerékpárok törzskönyvezését népszerűsítő program Székesfehérváron is
Mentsd meg a bringád! - A kerékpárok törzskönyvezését népszerűsítő program Székesfehérváron is

Magyarországon sok ezer kerékárt lopnak el évente. Nagy részük azonosítatlan, így legtöbbjük soha nem kerül vissza jogos tulajdonosához. Van segítség: BikeSafe!

A BikeSafe rendszert, azaz kerékpárunk online törzskönyvezését népszerűsítő akciót hirdettek augusztus 15-re a székesfehérvári rendőrök. Kezdeményezésükkel nem haboznak, az érintett célcsoportot stílusosan a kerékpárút mellett szólítják meg.

"A székesfehérvári rendőrkapitányság bűnmegelőzési alosztálya saját kezdeményezésre szervezte a programot augusztus 15-re, és a kerékpárosok a legfrekventáltabb helyét célozza meg, vagyis a 22-es busz végállomását Kisfaludon. Ott tartunk BikeSafe regisztrációt 17 óra és 19 óra között” - mondta el Földes Tamás, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság megbízott bűnmegelőzési alosztályvezetője.

A regisztráció néhány percet vesz csak igénybe: adatlap kitöltéséből, illetve az adatbázisba kerülő kétkerekű befotózásából áll. Mindez kétféleképpen történhet: az egyébként ingyenes, személyes regisztráció mellett rendszerbe írathatjuk járművünket online is, ennek részletei és a költségek a bikesafe.hu oldalon olvashatóak.

A bicaj törzskönyvezése ugyanakkor több szempontból is célszerű.

„Amikor ellopnak egy kerékpárt - amelyek mostanában már jelentős értéket képviselnek -, akkor a feljelentő nagyon sok esetben nem tudja, hogy nézett ki a kerékpár, illetve, hogy mi az azonosító száma. A regisztrációnak köszönhetően lehetőségünk van arra, hogy az adatbázisból lehívjuk mind a kerékpár képét, mind pedig az azonosító számait" - emelte ki Földes Tamás.

Ennek fordítottja is igaz, hiszen amikor lopott kerékpárt találnak a rend őrei, ugyancsak a regisztráció során begyűjtött adatok alapján tudják beazonosítani annak gazdáját. A rendőrség az augusztus 15-i, kisfaludi akciónaphoz hasonló kitelepüléseit a későbbiek során mindig előre jelzi. Érdemes tehát ezekre odafigyelni, és segítségükkel kedvenc sporteszközünket online biztonságba helyezni.

Borítókép: szekesfehervar.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek