6 hónapnál régebbi cikk

Kezdődik a szelektív hulladékgyűjtés a székesfehérvári közterületeken
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Kezdődik a szelektív hulladékgyűjtés a székesfehérvári közterületeken

Elkezdődik a szelektív hulladékgyűjtés a székesfehérvári közterületeken ősztől. Először 300 hulladékkosár kerül be a rendszerbe, melyeket élénk sárga színű szemeteszsákkal és tájékoztató táblával lát el a Városgondnokság.

Az elkülönített gyűjtés célja, hogy a közterületeken is kevesebb hasznosíthatatlan, így lerakásra kerülő települési vegyes, azaz kommunális hulladék keletkezzen, írja közleményében az Önkormányzati Kommunikációs Központ (ÖKK) a mai sajtótájékoztatón elhangzottak alapján.

Októbertől első ütemben mintegy 300 köztéri szemeteskosár kerül be az elkülönítetten történő gyűjtés rendszerébe. A változtatás azért is kézenfekvő, mert az utcai hulladék a legtöbb esetben jelenleg is papírból, műanyag csomagolási hulladékból, fém italosdobozokból, PET palackokból áll. A kezdeményezés nem új gyűjtőedények kihelyezését, hanem meglévő kukák átalakítását jelenti: a kiválasztott szemeteseket tájékoztató táblával jelölik meg, melyen jól láthatóan jelzik, hogy milyen típusú hulladékok kerülhetnek ide, és a beletett zsákok színe is eltér a hagyományostól, feltűnő sárga színűek lesznek. Ezek helyét igyekeztek úgy kiválasztani, hogy elérhető közelségben legyen tőlük egy-egy hagyományos hulladékgyűjtő is.

A Városgondnokság felhívja a figyelmet arra, hogy a szelektív közterületi szemetesekbe kizárólag papírt, műanyagot és fémet dobhatunk, a háztartásokban gyűjtött hulladékot nem! Az utcán keletkező kommunális hulladékokat – például ételmaradékot, papírzsebkendőt, cigarettacsikket, kutyasétáltatás közben keletkezett állati eredetű hulladékot – továbbra is a hagyományos, nem jelölt és fekete zsákkal bélelt kukákba kell dobni!

A program elindulása után, a tapasztalatok birtokában további helyszíneken is bővíteni szeretnék a közterületi szelektív hulladékgyűjtést, hogy környezetbarátabb és fenntarthatóbb legyen a ennek rendszere Székesfehérváron.

„A szelektív gyűjtés egyre elterjedtebb módszer, és ez követendő irány a környezetvédelem és a fenntarthatóság szempontjából. Örvendetes, hogy a módszer elkezdődik a székesfehérvári közterületeken is.” – fogalmazott az új rendszert ismertető sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András polgármester. Hozzátette, ez egy fontos előrelépés, és az emberekkel közösen így tudunk tenni a város tisztaságáért.

„Fontos, hogy a Városgondnokság csatlakozott a Depónia Nonprofit Kft. hulladékgyűjtési rendszeréhez. Ugyanazt a módszert kérjük most a közterületeken, amit a lakók otthon már alkalmaznak.” – emelte ki Bozai István városgondnok. Elmondta, hogy nem új kukákat helyeztek ki, hanem a mintegy 1.500 közterületi kukából 300-at alakítottak át szelektívvé, hiszen több hulladék nem keletkezik, csak elkülönített gyűjtésre kérik a lakosságot. Ha az új rendszer beválik, igény szerint növelik a szelektív edények számát.

Keresztes Gábor, a Városgondnokság köztisztaságért felelős divízióvezetője hozzátette, a szelektív gyűjtési rendszer működtetésére nem kellett több embert felvenniük és több pénzt fordítaniuk, az ürítés a megszokott járatokkal és kollégákkal működik. A lakók azt fogják látni, hogy a kukásautók egyszerre szedik össze a szelektíven gyűjtött és a kommunális hulladékot, melyet aztán a telephelyen a zsákok színkódja alapján válogatnak szét. Az új rendszer költségtakarékos is, hiszen – ha mindenki betartja a hulladékok gyűjtésére vonatkozó szabályokat – kevesebbet kell költeni a város költségvetéséből a közterületen keletkező hulladék elhelyezésére.

Keresztes Gábor arról is beszélt, hogy a közterületi kukákat a Belvárosban hétfőtől vasárnapig, naponta több alkalommal, gyalogosan közlekedve ürítik ki kollégáik. A külvárosok felé haladva a gyűjtés már gépjárművel, heti 2-3 alkalommal történik.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek