7 hónapnál régebbi cikk

24 éves a fehérvári festett szín- és fénykavalkád
·Kultművészet·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
24 éves a fehérvári festett szín- és fénykavalkád
·Kultművészet·Utolsó frissítés: undefined

A köztéri alkotások között is akad fehér holló, olyan mű, mely páratlan és ritkaságszámba megy a többi között. Ilyen Túry Mária festőművész Székesfehérváron található festett üvegablaka is, mely 44 éve gazdagítja a város művészeti sokszínűségét.

Néhány nappal korábban foglalkozunk a Tóvárosi ovi homlokzatát díszítő mozaik-sorozattal és annak készítőjével, a Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművésszel, Kádár Györggyel. Cikkünkben említettük Kádár György feleségét, Túry Mária festőművészt, akinek szintén van egy gyönyörű és egyáltalán nem szokványos alkotása Székesfehérváron.

Túry Mária (egyes cikkekben, szakmai leírásokban Thury Mária néven említik) 1930. április 23-án született Szegeden. A Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt 1948 és 1953 között, mesterei között kiemelhetjük Domanovszky Endre és Szőnyi István nevét.

1958 kiemelkedő év volt számára, hiszen  megkapta a bécsi Világifjúsági Találkozó festészeti díját, majd még ugyanebben az évben a Brüsszeli Világkiállításon a Diplôme d'Honneur elismerést a férjével, Kádár Györggyel közösen készített, a magyar pavilont díszítő pannóért. Szakmai sikerei díjaiban is visszaköszönnek (1966 és 1976: Munkácsy-díj; 1985: érdemes művész). Ahogy állandó szerzőtársam, a Köztérkép székesfehérvári szerkesztője, Szabó Péter idézi a Köztérképen megjelent szakmai méltatását:

"Sokoldalú, a képzőművészet számos műfajában (gobelin, mozaik, zománc, üveg, litográfia stb.) tevékenykedő alkotóként elsősorban a kifejezés és az ábrázolás új, korszerű lehetőségeit kereste: szubjektív felfogású, színgazdag művein a valóságból vett motívumok sematizált jelek, középúton a tiszta plasztikai jel és az imitatív formák között. Elvont formavilágban konstruált murális alkotásai a modern építészettel és belsőépítészettel együtt élő, dekoratív feladatokat vállaló monumentális művészet jelentős teljesítményei."

Túry Mária sajnos korán, még a 62. születésnapja előtt, 1992. március 26-án elhunyt Budapesten. Alkotásai azonban velünk maradtak, több formában is. Köztéri művei között egy székesfehérvári alkotást is találunk, egy olyan művet, melyet kevesen ismernek, ismerhetnek.

Az alkotás különlegessége, hogy egy festett üvegablakról van szó, mely a Piac tér 12-14. szám alatt, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal Réztermében található. Az üvegablak szín- és térbeli nonfiguratív festése lehetőséget ad arra, hogy mindenki - szabadon engedve fantáziáját - saját látásmódjában fogalmazza meg, mit is rejt számára a mintázat, a színbeli kavalkád.

Amit biztosan tudunk: a festett ablak 1979-ben, a festőművésznő 49 éves korában készült, köztéri, közösségi célú épületekbe készült alkotásainak sorában az utolsók között van. Érdekesség, hogy a fehérvári festett ablak előtt 21 évvel (!) Túry Mária már készített egy ablakfestést, 1958-ban a budapesti Gellért Szállóba.

Túry Mária és férje, Kádár György további, nem monumentális vagy beépített köztéri alkotásokból álló hagyatékát lányuk, Kádár Katalin gondozza a Galéria Lénia égisze alatt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek