6 hónapnál régebbi cikk

Hasznos tanácsok a kert kialakításához
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels.com/Gustavo Fring
Hasznos tanácsok a kert kialakításához

Ha nem szeretnéd szakemberek segítségét kérni a kert átépítéséhez vagy kialakításához, hanem saját szabadidődben egyedül vagy barátok, családtagok segítségével magad végeznéd el a munka oroszlánrészét, akkor néhány szakmai jótanács mindenképp jól jön.

Abban az esetben, ha már unod a meglévő enteriőrt és szeretnéd megváltoztatni, vagy építkeztél és végre az udvar kialakítása kerül terítékre, akkor két választásod van. Egyrészt kérheted a Kertelünk kerttervező és kivitelező cég profi kertépítőinek segítségét, vagy saját kezedbe veheted a dolgokat.

Utóbbi esetben nagyon utána kell nézned számos információnak és alaposan át kell gondolnod, hogy mik az elképzelések. Ha nem tudod milyen irányba indulj, hogyan kezdj neki, akkor nem árt megfogadnod néhány hasznos tanácsot!

Az első lépések

Mielőtt még belevetnéd magad a tervezésbe és az interneten kezdenél képeket nézegetni inspirálódás céljából, előbb jobb szemügyre venni a kertet és átgondolni, hogy csak részben szeretnéd átalakítani vagy az egész arculatát megváltoztatnád.

Az egyik legfontosabb szempont, melyet át kell gondolni, hogy milyen funkciót szánsz a kinti résznek. Érdemes írni egy listát, ami tartalmazza mindazt, amit szeretnél elhelyezni odakint. Ha megvan a lista, akkor össze kell hangolni a talaj minőségével, a napos részekkel és az udvar fekvésével.

Kis változás, nagy eredmény

Sokan úgy vélik, hogy drasztikus változtatásokra van szükség annak érdekében, hogy az eredmény látványos legyen, holott ez nem feltétlenül igaz. A világítástechnika alkalmazása által elképesztően dekoratív lehet az udvar arculata. Ha kis idő- és pénzráfordítással szeretnéd megváltoztatni a kinti terület megjelenését, akkor jó ötlet a fényekkel játszani.

Esztétika és praktika kéz a kézben

Amikor a lelkes kerttulajdonos nekiáll megtervezni álmai udvarát, nagyon könnyű beleesni abba a hibába, hogy kizárólag az esztétikát tartja szem előtt. Ne ess ebbe a hibába, hiszen hiába szemkápráztatóan gyönyörű a telek és annak kialakítása, ha nem praktikus a kialakítás, akkor nem sok örömödet leled benne.

Gondolj a kerti sütögetésre, arra, hogy valahol le kell ülni a barátokkal és családtagokkal, illetve a gyereknek sem árt egy játszósarok. Egy komplett udvar átalakítása vagy kivitelezése nem olcsó mulatság, azonban lehetőleg ne az anyagok minőségén akarj spórolni. Az olcsóbb megoldás hosszú távon nem feltétlenül olcsó, hiszen könnyen lehet, hogy rövid időn belül cserélni kell, mert tönkre megy vagy kárt szenved.

Semmi sem állandó, csak a változás

Az elkészült kert hónapról-hónapra, évszakról-évszakra változik. A beültetett növények egy része elpusztul, így újra kell ültetni, míg más növények rendíthetetlenül nőnek, így vissza kell vágni vagy nyírni őket. A kinti rész csak akkor lesz szép és használható, ha rendszeresen karban van tartva, ezt nem szabad elfelejteni!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek