1 hónapnál régebbi cikk

Látványos képeken, hogy már most mennyit változtak a fehérvári esőkert növényei
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Látványos képeken, hogy már most mennyit változtak a fehérvári esőkert növényei

Alig két hónapja, április első napjaiban kezdődött Székesfehérvár első esőkertjének kiépítése a Török udvarban. A változás már most látványos, pedig a szakemberek szerint az igazi pompáját csak a következő évi vegetációs időszakban éri majd el a beültetés.

Közel negyvenféle évelő növényt, összesen 1125 tövet ültettek el áprilisban Székesfehérvár első esőkertjében a Török udvarban. Azért esőkert, mert úgy alakították ki a területet, hogy a növényekhez folyjon a szomszédos épület esővize. Csak az elmúlt két napban a mintegy 120 négyzetméternyi tetőfelületről közel öt köbméternyi víz folyt a kavicskertbe - írja a Székesfehérvár.hu.

Az áprilisi ültetés óta már mostanra látványos változáson ment át a terület, és nyár végére szinte teljesen benövik majd a kavicskertet a gondosan válogatott évelő növények, de igazi pompáját a következő évi vegetációs időszakban éri majd el az esőkert.

Az esőkertek azért különlegesek, mert a tetőkről bevezetett esővíz jobban átnedvesíti a talajt, és ezzel biztosítja a növények egyenletes vízellátását, valamint a csapadék minél nagyobb arányú hasznosítását.

A Török udvarban a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. támogatásával és a Városgondnokság kertészeinek szakszerű munkájával alakították át a korábban rossz minőségű, homogén füves területet: rotálták, kiszintezték, majd geotextíliával és kaviccsal befedték talajt a gazosodás ellen. 

Az Török udvar esőkertjének növénylistája: nádtippan, fürtös fáklyaliliom, sásliliom, ligeti zsálya, pompás kúpvirág, méhbalzsam, izsópfű, bíbor kasvirág, sarkantyúvirág, évelő tollborzfű, kerti macskamenta, macskafarkú veronika, varjúháj, fényperje, gólyaorr, menyecskeszem, harangvirág, szívlevelű bőrlevél, szellőrózsa, tűzeső, kékgyökér, meténg.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek