3 évnél régebbi cikk

Ezek a legfontosabb kerti munkák tavasszal
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kremnitzky Géza
Ezek a legfontosabb kerti munkák tavasszal

A tavasz beköszöntével növényeink is igénylik a törődést. Fülöp Attila fehérvári kertészmérnök néhány hasznos tanácsot ad, mely munkák a legfontosabbak kertünk gondozásában.

A természet ébredésével azon gondolkodunk, hogy ideje elkezdenünk kerti teendőnk megtervezését. Dísznövényeink, gyümölcsfáink, zöldségeink gondozására kulcsfontosságú a március. Ha most a legfontosabb munkákat elvégezzük, azt a természet meghálálja.

A márciusi hetek már tartósan fagymentesek, így elkezdhetjük a metszéseket, a dísz- és bogyós cserjék, sövények és bizonyos gyümölcsfák visszavágását - mondta Fülöp Attila. A fehérvári kertészmérnök eső lépésként a száradt, sérült részek eltávolítását javasolja a növényekről. Figyelnünk kell arra is, hogy a meghagyott hajtásoknak ne essen bántódása, ezek visszametszésével ártunk további fejlődésüknek. Természetesen mindig győződjünk meg arról, hogy van-e valamilyen speciális igénye az adott növénynek.

Gond nélkül visszavághatjuk az alma, körte, kajszibarack, nektarin, meggy és szilvafákat. Ha a diófát január 20-ig nem fiatalítottuk, akkor már ne is tegyük. Ha ilyenkor metszenénk, a sebekből szinte kicsordul a fa nedve, ami nehezen szárad be és korhadást indít meg.

Bokraink közül a ribizlit, a málnát, az egrest, a galagonyát és a mogyorót ritkíthatjuk és ilyenkor kell a bodza, fagyal sövényeinket, a tűztövist és a tujákat is fiatalítani.

- Az aranyvesszőt csak virágzás után metsszük! Az egészséges, dús virágzás feltétele, hogy minél több egyéves vessző legyen a bokron. Az elhanyagoltak egyre gyérebben pompáznak. A tavaszi rózsabokor-metszés is fontos művelet, ezzel irányíthatjuk a növény tápanyag háztartását. Mivel a tápanyagok a vesszőkben a csúcs felé törekszenek, a végen lévő rügyek hajtanak ki leggyorsabban, ezekből lesznek a nagyobb rózsafejek.

A tavaszi metszések során összegyűlt ágakat és gallyakat sokkal egyszerűbb felhasználni vagy tárolni, ha feldaraboljuk egy ágaprítóval. A végterméket szétteríthetjük a földön, ezzel megakadályozhatjuk a gyomnövények terjedését, illetve nedvesen tarthatjuk a talajt az ültetésig. Ha sikerül egészen apróra darabolni az ágakat, komposztba is tehetjük, így nem fog kárba veszni az a sok értékes tápanyag, amit a fa kinyert a talajból.

A metszés mellett a lemosó permetezés elvégzése is fontos feladat. A rezet réz-szulfát vagy rézoxiklorid formában a tavaszi lemosási szezonban széles körben használják. Több növénynél a lemosó permetezést követően a szezon eleji védekezésekben önmagában vagy kombinációkban javasolható.

 - A talaj minőségére is legalább annyi gondot kell fordítani, mint bármi másra a kertben. A virágoskertnek szüksége van a tápanyag utánpótlásra tavasszal. A műtrágyázás ugyanakkor nem fenntartható megoldás, a növények elég gyorsan felhasználják az így rendelkezésükre bocsátott tápanyagokat.

Érdemes átfogó talajjavítás végezni: szerves, érett trágyát használni, kerti komposztot vagy korhadt leveleket, ami hosszútávon is biztosítja a tápanyagellátást. Minél korábban megtesszük ezt, annál több ideje lesz a tápanyagoknak egyenletesen eloszlani a földben.

Ha igazán szép gyepet szeretnénk, akkor tavasszal szükséges egy alapos gyepszellőztetés Lényege, hogy az elhalt és elsárgult, bomló növényi részeket eltávolítsuk az élő szálak közül és meglazítsuk a gyökereket fedő talajt azért, hogy a víz és a levegő könnyebben átjárja. Amikor a gyep a tavaszi hőmérséklet emelkedés hatására növekedni kezd, akkor az eltávolított elhalt szálak és más bomló dolgok helyén a fű egészséges új hajtásai tudnak megjelenni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek