1 évnél régebbi cikk

Önellátás Székesfehérváron? Mit érdemes termelni és mennyi helyre van szükség?
·Zöldkert·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kisvakond Mezőgazdasági Bolt
Önellátás Székesfehérváron? Mit érdemes termelni és mennyi helyre van szükség?
·Zöldkert·Utolsó frissítés: undefined

Az elmúlt egy évben az élelmiszerek árai (is) meredeken kilőttek. Lehet-e csökkenteni a család kiadásait, ha saját magunk termelünk meg néhány zöldséget? Székesfehérváron milyen lehetőségek vannak?

Néhány évtizede egy ilyen témájú cikk ötlete még csak fel sem merült volna: a legtöbb családnak volt egy kis háztájija, ha más nem a hétvégi telken. Természetes volt, hogy például a paprikát, paradicsomot, uborkát, krumplit, zöldséget vagy a répát nem a zöldségesnél szerezték be a legtöbben, hanem megtermelték saját maguknak. 

Aztán a kényelem, a bővülő vásárlási lehetőségek, a megtermelésnél olcsóbban megvásárolható importélelmiszereknek köszönhetően szépen lassan a háttérbe szorultak, majd elfelejtődtek a kiskertek. Az ágyásokból zöld gyep, esetleg úszómedence lett, és csak a legelszántabbak igyekeztek a sokkal egészségesebb és finomabb saját termelésű zöldségek-gyümölcsök mellett kitartani. 

Az elmúlt időszak eseményei, a pandémia és a háború azonban új helyzetet teremtett: az elszáguldó infláció betett az élelmiszeráraknak is, kis túlzással lassan a zöldség és a gyümölcs is luxuscikké válik. 

Érdemes-e újra feléleszteni a háztáji hagyományát? Mekkora terület kell egy család zöldségigényének megtermeléséhez? Ha pici kertünk van, vagy csak egy balkonunk akkor mit érdemes termelni? És egyáltalán, Székesfehérvár mikroklímája milyen, megéri erőt, energiát és pénzt fektetni a kertészkedésbe, vagy felejtős az egész? A válaszokkal Borbélyné Virág Andrea, a székesfehérvári Kisvakond Mezőgazdasági Bolt vezetője volt segítségünkre.

- Talán az első és legfontosabb kérdés: milyen Székesfehérvár mikroklímája, érdemes-e a városban vagy a város környékén kertészkedni?

- A város éghajlati adottságai sokféle növénynek kedveznek, ám a talaj minősége többféle a város különböző területén. Az, hogy az adott városrészben, utcában vagy akár kertben kavicsos, agyagos vagy esetleg homokos a talaj, az határozza meg azt, hogy milyen növényeket érdemes termeszteni.

- Mekkora az a minimum terület, amin már érdemes 1-2 növény termesztését elkezdeni?

- Egészen pici kertben vagy akár balkonon is érdemes belevágni, 1-2 fajta növény, vagy fűszernövény termesztésébe. Ugyanakkor, ha mondjuk egy 4 fős család jelentős részben az önellátás mellett döntene, akkor legalább 100 négyzetméterrel szükséges számolni. 

- Melyik növényekkel érdemes belevágnia a kalandba egy kezdő kertésznek?

- Paradicsom, paprika, uborka, cukkini, hagyma, borsó és fűszernövények - én ezeket javaslom kezdésnek.

- Mi a jellemző az elmúlt években, a székesfehérváriak egyre többen vagy inkább egyre kevesebben fordulnak a kertben megtermelhető haszonnövények felé?

- Sajnos a mi tapasztalatunk az, hogy évről-évre csökken a kertészkedési kedv, egyre kevesebben termelnek maguknak zöldségeket. Pedig nemcsak egészségesebbek, hanem jobb ízűek is az otthon termelt zöldségek. Ráadásként pedig, aki kertészkedik, több időt tölt a jó levegőn, ami egészséges. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek