4 évnél régebbi cikk

Székesfehérvári kiskertekben tesztelve – elindult a szezon a Fister Gazdaboltban is
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Székesfehérvári kiskertekben tesztelve – elindult a szezon a Fister Gazdaboltban is

Lemosópermettől a magvetésen keresztül a befőtt elrakásig mindent egy helyen beszerezhet a kiskerttulajdonos a Fister Gazdaboltban - ezt talán sok hasonló üzletről el lehet mondani. De a Móri úti boltban található még valami plusz is, ami nem kapható akárhol: tíz év székesfehérvári tapasztalata és őszinte segítség.

Ma már ugyan a kiskerttulajdonosok minden terméket beszerezhetnek – kis túlzással – egy élelmiszerboltban is, ám a kertészkedés, még ha hobbi szinten is űzi az ember, éppen az terület, ahol a tudás és a tapasztalat nem vásárolható meg. Vagy hosszú évek alatt, néha saját kárán tanulja meg az ember, hogyan készítsen milyen összetételű legyen a lemosópermet (permetezésnél a saját magunk védelme a legfontosabb, vagyis a megfelelő munkaruha használata elengedhetetlen) vagy milyen fajtájú magot vessen, vagy pedig ahhoz fordul, aki tapasztalattal és nem utolsósorban jó szívvel segít.

Ez utóbbi pedig nem kapható akárhol, és nem kapható pénzért. Fister Judit, a Móri út 58. szám alatti Fister Gazdabolt tulajdonosa viszont nemcsak tízéves tapasztalattal és tudással rendelkezik, de elképesztő lendülettel és jó szándékkal, hogy minden hozzá betérőnek segítsen.

Ráadásul nem kevés kérdéssel lehet fordulni hozzá, hiszen a boltban a növényvédőszereken és a vetőmagokon át a befőttesüvegig minden, vagyis az egész szezon munkálataihoz szükséges termékek és anyagok beszerezhetőek. Vállalja permetezési napló összeállítását 10 liter permetlére, hektárra kiszámolva gyümölcsösbe, szőlősbe, veteményesbe, dísznövényekhez és megpróbál akkor is segíteni, amikor a vevő egyszerre mindegyikhez kér, és egy permetlével szeretné megoldani megannyi "kultúra" permetezését egyidőben.

A szezon idén meglehetősen korán indult, ráadásul nem is volt elég hideg a tél. Milyen teendőkkel érdemes indítania a kiskerttulajdonosoknak?

Valóban már elindult a szezon. Az pedig, hogy volt tél vagy nem volt tél, erősen befolyásolja a talajban és fákon életben maradt/áttelelt kártevők számát. Eddig nem volt 2 egyforma szezon, sajnos az enyhe tél miatt idén a rovarkártevőké lesz a főszerep!

Hogy mivel érdemes kezdeni?

A tavaszi lemosópermetezéssel! Érdemes eleve ősszel olaj-réz-kén lemosóval zárni a szezont, ám akinek ez nem sikerült, mert fújt a szél, esett az eső, belefutott a 10 fok alatti hőmérsékletbe, az tavasszal csinálja meg. A paraméterek ugyanazok: rügypattanásig mehetünk erősebb dózissal, ez adott szerenként más és más – ebben érdemes a gazdaboltos segítségét kérni.

Minden növényvédőszeren rajta van az állománykezelési dózis, hogy hogyan használjuk menet közben, lemosótól lemosóig a virágzás időszakát kivéve. Ajánlott gyári előre bekevert lemosószereket használni, amik további hígítást igényelnek, de vannak vevőim akik még értenek a házi Bordóilé készítéséhez is.

Vagyis ha én hobbi kertészként nem vagyok tisztában, hogy pontosan milyen összetételű lemosópermetezés kell a gyümölcsfámnak, akkor itt abban is segítséget kapok?

Igen, mindig a főbb, rettegett betegségek: monília, varasodás, lisztharmat, tafrinás levélfodrosodás és a rovarkártevők ellen megyünk. Ezekhez tudunk adni előre bekevert lemosókat két decis, félliteres, literes kiszerelésben is, kinek mekkora a kertje és mennyi permetlét szeretne kipermetezni... Ahogy apukám szokta mondani: egy közepes fát öt liter permetlével lehet jól lemosni, amikor virágba és levélbe borul, csak több lesz, vagyis nem az a lemosó permet, amikor 10 literhez valót visznek 25 többéves fához.

Amikor megpattannak a rügyek, ezeket az erősebb dózisokat a felszívódó szerek váltják fel, ha nedvesebb időt kapunk, akkor kontakt plusz felszívódó módon védekezünk monília ellen, ha 14 fok párás hideg, akkor a tafrinás levélfodrosodás ellen, hasonlóan figyelve az időjárás előrejelzéseket vagy az első öt vevőt, aki megmondja, hogy mit tapasztalt kint a kiskertben.

Sokan tartanak ezektől a felszívódó szerektől, de a virágzás időszakától a betakarítás időszaka még nagyon távol van, valamint mindig kellő figyelmet igényel a pontos adagolás, és az élelmiszervárakozási idő helyes betartása!

A kisgyümölcs kifejlődésétől pedig visszatérhetünk a lemosónak nevezett kontakt szerekhez, de már az állománykezelésre alkalmas dózist szabad csak alkalmazni, ahol megengedett a használatuk.

Gyakorlatilag minden időszakra, minden bajra tudunk kínálni megoldást, odafigyelünk a bioszereket előnyben részesítőkre is! A növényvédőszerek sokfélesége a következő években apadni fog, és lesznek szerek, amik meg fognak szűnni, ami érinteni fogja a totális gyomirtókat, rovarölőket, idén a rezeket.

A másik fontos lépés tavasszal a tápanyagpótlás, ami lehet műtrágya és szervestrágya, ezeket együttesen alkalmazzuk és legelőször visszük ki a kiskertbe, szőlősbe. Később tápoldat vagy lombtrágyaként adagoljuk tovább külön vagy növényvédőszerrel együtt kijuttatva. Én hazai gyártóhoz ragaszkodom, mert egyrészt ár-érték arányban ezt találtam a legjobbnak, másrészt olyan pluszokkal egészül ki – mikroelemek, vagy éppen a kötődésért felelős bór –, ami sokkal jobb terméshozamot tud biztosítani.

A gazdaboltos akkor örül igazán, ha a vevőnek bő termése lett a kiskertjében, ehhez pedig a boltos a vetőmagokon és vegyszereken túl igyekszik minden pluszt megadni, amivel segítheti, de a ráfordított idő, a verejtékes, következetes, gondos munka a vevőt dicséri!

A kiskerttulajdonos gyakorlatilag egy teljes évi munkálatokhoz szükséges eszközöket is megtalál a Fister Gazdaboltban. Mi az, ami még elengedhetetlen, ha éppen kezdő kertész az ember?

A vegyszerek mellé fontos a jó permetező. Én jó permetezőnek azt tekintem, amihez a későbbiekben alkatrészt lehet kapni. Legyen toldószár a magas fákhoz, esetleg tömítés, hogy cserélni lehessen. Szerencsére sikerült a magyar gyártó mellé egy olyan lengyel termékcsaládot találnom, amelynél egyrészt több kiszerelésben: 1,2,3 és 5, 7, 9, 12, 16 literes változat is megtalálható, másrészt a cserélhető alkatrészeik is kompatibilisek egymással, ráadásul a tömítése bírja még az olajos-savas anyagokat is.

Kell egy jó metszőolló is. Nekem itt is az az elvem, hogy ezek ne „egyszer használatosak” legyenek, hanem minden alkatrész, ami elromolhat, cserélhető legyen. Persze, ha valaki egy-két gallyat vág el, akkor neki nincs szüksége 15-20 ezer forintos profi ollóra, ám ha valaki több órát használja, annak mindenképpen fontos, hogy a keze ne legyen akkora terhelésnek kitéve.

Édesapám ajándékba kapott tőlem egy nagyon jó metszőollót, kiállította a vitrinben, hogy ő ezt ugyan nem fogja használni. Egészen addig, amíg a barátja lebetegedett és megkérte, hogy metssze meg a szőlőjét. Elvitte az ollót, és amikor végzett, teljesen el volt hűlve, hogy mennyire más ezzel dolgozni, és két óra munka után megkérdezte: mit lehet még metszeni? Azóta csak ezzel dolgozik. Szóval ő volt legjobb teszter, csak ki kellett várni azt a fél-egy évet, amíg kipróbálta.

Hogy mire lehet még szükség? Kell egy jófajta ásó, gereblye, fűgereblye, lapát, kapa, huruló, mind benyelezve. lyukfúró – amin lehetőleg nem egy lemezlap van meggörbítve. Itt a boltban például négyspirálos és négyféle fejszélességméretben kapható lyukfúró. Hamarosan pedig ezeket a szerszámokat élezni lehet majd.

Az ember jártában-keltében már szinte mindenhol belebotlik különböző fajtájú vetőmagokba. Melyiket érdemes megvenni, ha nem csak az üres ágyást szeretnénk nézni?

Én tíz év tapasztalata után két cég hobbivetőmag termékeit tartom, mindkettőnek laborja van, ellenőrzik a magokat, és a 95 százalékos csíraképességükkel ott vannak a topon. Nem is tervezem a változtatást, hiszen most mentek ki másik négy cég termékei – itt is édesapám és székesfehérvári kiskertje volt a teszter. Amire ő azt mondta, hogy nem megfelelő szemméretű, csírázóképességű, az a termék ment is ki a boltból. Nekem az a legfontosabb, hogy a vevő elégedett legyen. Ha valakinek nem kel ki valami, nem kérdezek semmit, jöjjön vissza és a kategóriájában válasszon magot. Több ezer vetőmagot tartunk, vagyis van lehetőség.

A végeredmény feldolgozásához szükséges termékek közül is bőven választhatunk.

Így van, mindegy, hogy pálinka lesz a gyümölcsből vagy lekvár, csatni, esetleg dzsem – ehhez ezekhez is egész évben megtalálhatóak az üvegek és a tetők is. De például tökgyalut is tartok.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek