Lombhullató cserjék – szépség és változatosság elérhető közelségben
Fehérvár Médiacentrum fotója
hangakerteszet
Lombhullató cserjék – szépség és változatosság elérhető közelségben

A lombhullató cserjék a botanikában azon növények közé tartoznak, amelyek az év valamely részében elhullajtják a leveleiket. A mérsékelt éghajlati övben a levelek elvesztése a téli időszakkal esik egybe. 

Lombhullató cserjék sokfélesége 

Lombhullató cserjék a Hanga Kertészet kínálatában is megtalálhatóak. A cserjék közé az olyan fás szárú növények tartoznak, amelyek a fáknál alacsonyabbak vagy alacsonyan elágazó szárral rendelkeznek. Sok növényt be lehet sorolni cserjének és fának is, hiszen a fejlődésük során fennálló körülmények határozzák meg, hogy mivé alakulnak.

A lombhullató cserjéknek számos változatuk van, az alábbiakban a legnépszerűbbekkel ismerkedhetnek meg közelebbről az érdeklődők.

Hortenzia fajok

Igazi klasszikusnak számítanak, nagyon közkedveltek, egyre ellenállóbb és lenyűgözőbb fajtákat termesztenek belőlük. Vannak bugás hortenziák, kerti hortenziák, cserjés hortenziák, érdes levelű fajok és fűrészes levelűek is. 

Borbolya fajok

A borbolya (Berberis) nemzetség tagjai lehetnek örökzöldek vagy lombhullatók. Ezeknek a jól nyírható tövises cserjéknek egyszerű a gondozásuk. Májustól júniusig virágzanak, ezek pedig táplálékot szolgáltatnak a méheknek és egyéb rovaroknak, a sűrű, tüskés hajtásai viszont védelmet nyújtanak a madaraknak. Léteznek japán borbolyák, örökzöld borbolyák és vérborbolyák.

Nyáriorgona fajok

A nyáriorgona (Buddleja davidii) hosszú, keskeny virágbugái hasonlítanak a valódi orgona virágaira. Júliustól októberig nyílnak, erős illatukat a pillangók nagyon szeretik. A növény sekélyen gyökerezik, így a hajtásai csak mérsékelten fagytűrőek, és a talajszintig jellemzően elfagynak. Viszont, ha tél végén erősen visszavágjuk, akkor nyárra már kétméteres, új hajtásokat is képes fejleszteni. 

Lilabogyó fajták

A kínai lilabogyó 1,5-2 méter magasra növő, laza ágrendszerű lombhullató cserje, aminek a hosszúkás és hegyes levelei tavasszal és nyáron zöld színűek, ősszel pedig lilásvörösre színeződnek. Apró, halványlila virágaiból őszre élénk lila bogyók fejlődnek ki, amelyek télen is a bokron maradnak. A bogyók ugyan nem mérgezőek, de olyan savanyúak, hogy még a madarak sem eszik meg.

Kékszakáll fajták

A kékszakáll (Caryopteris sp.) közepes termetű cserje, aminek számos fajtája létezik. Nyár végén vagy ősszel nagy tömegben hozza sötétkék vagy lilás virágait, kiváló méh- és lepkecsalogató faj. Szereti a sok napfényt és bőséges vízmennyiséget. 

Díszbirs fajták

A japánbirs vagy díszbirs (Chaenomeles) 1,2–1,5 méter magasra megnövő cserje, bokor, aminek Japán az őshazája. Levelei sötétzöldek, fényesek, sötét rózsaszín, narancsvörös, illatos virágait április végén, májusban hozza.

Nagyon népszerűek még a som fajták, a cserszömörce fajok, a gyöngyvirágcserje fajták, az aranyfa és a sárga lonc fajták, valamint a mályvacserjék. Érdemes minél jobban benépesíteni velük a kertet. Tegye ezt Ön is, és élvezze a díszcserjék biztosította sokszínűséget!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek