1 hónapnál régebbi cikk

Hogyan óvjuk kertünket és növényeinket a forróságban? Itt a válasz!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szeifert Richárd
Hogyan óvjuk kertünket és növényeinket a forróságban? Itt a válasz!

A melegben nem csak szervezetünk, de kertjeink, zöld területeink védelme is fontos. Egy-egy fortéllyal sokat tehetünk megóvásuk érdekében.

A nyári nagy melegben a komfortos, zöld környezet elengedhetetlen saját és növényeink tekintetében is. A családi házaknál a hűvösebb légkörért egy-egy praktikával sokat tehetünk. Ezen praktikák elsajátításában nyújtott nekünk segítséget Gárdonyi László, a Gaja Környezetvédő Egyesület irodavezetője. A fontosságot a természetvédő egy hőmérsékletmérővel szemléltette.

Mint Gárdonyi László mondja, kertünket érdemesebb fűvel borítva hagyni, és nem korunk divatját követni, azaz letérkövezni az egész udvart. Mindez azért lényeges, mert a talaj hőmérséklete a betonon az 50 fokot is meghaladhatja, míg a füvön mindössze 30 fok. A kert fásítása és és a falak befuttatása zöld növénnyel is praktikus lehet a nyári napokon, hiszen ez is hűteni tudja mind a kertet, mind a ház falát.

"A nagy felületeket védjük növényzettel, fűvel, borostyánnal, vadszőlővel, használjuk az olyan okos eszközöket mint a redőny, a reluxa, hogy a meleget ne engedjük be, és igyekezzünk természetes módszereket választani."

- emelte ki Gárdonyi László. De a veteményesek, növények védelme sem utolsó a hőségben, hangsúlyozta a természetvédő. 

"Talajtakarással védekezünk! Ott, ahol gondosan kikapáltuk a kertet, akár 15-20 fokkal is nagyobb lehet a forróság, és óhatatlanul is hőgutát kaphatnak a növényeink, vontatottabban fejlődnek, és nem érzik olyan komfortosan magukat. Sokat segíthetünk ha a komposzt anyagainkat kihordjuk, így az eddig jó kondícióban lévő növény könnyebben átvészeli a terhelést, mint kánikulában" - tette hozzá Gárdonyi László.

Fontos továbbá az is, hogy a hűs, természetes környezet nemcsak növényeink és saját magunk érdekében fontos, hanem háziállataink is jobban érzik magukat a meleg nyári napokon.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek