5 hónapnál régebbi cikk

Fehérvári Advent 2023 programjai egy helyen
·Programokadvent·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Fehérvári Advent 2023 programjai egy helyen
·Programokadvent·Utolsó frissítés: undefined

Pezsgő, fényes és gazdag adventi időszakot nyit december első hétvégéjén Székesfehérvár: itt lesz Radics Gigi, jön a fényvonat, túrázik a Mikulás és belvárosi jégfolyosón suhanhatnak a korcsolyázók. A Tourinform iroda csokorba gyűjtötte a legjobb programajánlatokat az idei ünnepekre.

Meghitt programokkal készül Székesfehérvár az adventi időszakban is a város látogatói számára. A történelmi belváros és a hozzá kapcsolódó Zichy liget ünnepi díszkivilágítása, a várost járó fényvonat, a korcsolyapálya, a betlehem, a koncertek, vásárok és gyermekkórusok programkavalkádja varázsol mesebeli hangulatot.

A város karácsonyfája és a manók utcája

A város karácsonyfája ezúttal is az Országalma és a Városháza között, a város központi terén várja csodálóit. Az alatta járó mesebeli gőzös viszi képzeletben a gyerekeket fényes vidékek felé, meghatározott menetrend szerint: hétköznapokon az Adventi színpadon zajló gyermekműsorok ideje alatt 9 és 12 óra, valamint 16 és 19 óra között, továbbá szombaton és vasárnap 16 és 20 óra között.

A város karácsonyfája mellett felépített betlehem előtt idézhetjük fel Jézus születésének bibliai történetét. Pár perc sétára onnan, a Vasvári Pál utcában is meglepetés várja a kicsiket: manóházak ablakain át kukucskálhatnak az apró otthonokba, ahol játékok élnek.

A belvárosi sétálóutca vásári forgatagán végig sétálva a Zichy ligetig jutunk, ahol a néhány éve útjára indult kezdeményezés folytatásaként tíz formás kis közösségi fenyőfa várja a liget szélén, hogy a járókelők saját készítésű díszeikkel karácsonyfává varázsolják őket.

Az őstermelők, kereskedők és vendéglátósok a Városház téren, a Fő utcán, a Liszt Ferenc utcában és az Alba Plaza előtti téren kínálják portékáikat, ételeiket és italaikat a január 1-ig tartó adventi vásárban.

December 1., péntek

Élő adventi kalendáriummá változik a Városháza minden év december 1-jétől. Meglepetés jut minden napra: az élő adventi naptár egy-egy ablaka december 1-től 23-ig 17.30-kor nyílik a Városház téren. A fényekkel mesebelivé varázsolt Városháza ablakaiban színészek, énekesek, zeneiskolások nyújtják át az aznapi ajándékot.

December 1-jén, pénteken nyílik a Zicly ligetben a megújult, jégfolyosóval kiegészített korcsolyapálya is. A Kori Liget a Zenepavilon mellett kap helyet, amelyhez ezúttal egy 100 méter hosszúságú jégfolyosót kapcsolnak. A közel 800 négyzetméternyi jégfelületen enyhébb idő esetén is van lehetőség korcsolyázni.

Kölcsönző és büfé is várja a kikapcsolódni vágyókat. Tanítási napokon 8 és 20 óra között, hétvégéken és a téli szünetben pedig 10 és 20 óra között lehet csúszkálni.

December 2., szombat

Kezdődik az adventi vásár a Belvárosban – az őstermelők, kereskedők és vendéglátósok a Városház téren, a Fő utcán, a Liszt Ferenc utcában és az Alba Plaza előtti téren kínálják portékáikat, ínycsiklandozó ételeiket, italaikat 2024. január 7-ig.

Ezen a napon indul útjára a székesfehérvári fényvonat is, a félórás utazásra érdemes előre jegyet foglalni a Tourinform Irodában. A vonat a Hermann László Zeneiskola mellől indul december 2-án és 3-án, 9-én és 10-én, 16-án és 17-én 16:30, 17:20, 18:00 órakor, valamint december 29-én és 30-án 16:30 és 17:20 órakor.

Minden adventi szombaton és vasárnap 10 és 19 óra között jótékonysági és kézműves vásár várja a látogatókat a Püspöki Palota kertjében. Ugyanitt gyertyát gyújt szombatonként (az utolsó héten 22-én, pénteken) 16.30 órakor Spányi Antal megyés püspök, akinek köszöntőjét az egyházmegye iskoláinak, óvodáinak műsora egészíti ki.

December 3., vasárnap

Ezen a szép vasárnapi délelőttön Székesfehérvár természetvédelmi területére viszi a gyerekeket a Tourinform Iroda. A Sóstó Látogatóközpont programjaként Mikulás túrán keresgélhetik az elrejtett ajándékokat a résztvevők, a Vadvédelmi Központban pedig beleshetnek a gyógyuló és itt élő állatok mindennapjaiba. A túra résztvevői jól megérdemelt ajándékcosmagjukat itt vehetik át a Mikulástól.

Ez a nap a fogyatékossággal élők világnapja is, amelyről Székesfehérváron is megemlékeznek: 10 órakor kezdődik az Ölelés az elfogadásért című program az Országalmánál, amit ép és sérült emberek fognak „körülölelni”, majd az Adventi színpadon különböző csoportos, illetve egyéni gyerek- és felnőtt produkciókat láthatnak a jelenlévők.

Székesfehérvár egyik legszebb adventi műsora lesz ezen a napon, 17.45-kor csendül fel a Kisangyalok kara. A Városház téren többszáz székesfehérvári kisiskolás adja elő azokat a karácsonyi dalokat, amelyekre már hónapok óta készülnek. Ezt követően, 18 órakor meggyújtják az első adventi gyertyát a város adventi koszorúján. Ezután kezdődhet a buli, ugyanis 18.10-kor érkezik Radics Gigi a színpadra!

December 4., hétfő

A Városháza első emeletén mézeskalács várost tekinthetnek meg a látogatók: a fehérvári családok,
közösségek által készített mézeskalács várost december 4-e és 22-e között lehet megnézni a Városháza 1. épületének emeletén, hétköznapokon 9 és 18 óra között.

December 6., szerda

A Télapó december 6-án érkezik Székesfehérvárra is. A bölcsődék, óvodák és iskolák után, délután a belvárosban találkozhatnak vele a gyerekek. A Mikulásváró családi délután során, 16.30-kor kezdődik a Városház téren a Szabad Színház interaktív műsora gyerekeknek és gyermeklelkű felnőtteknek.

Közös éneklés, zenélés, verstanulás, rengeteg közös játék – köztük manóképző, hógolyódobálás, fenyőszlalom, „csomagot a kéménybe”, virgácsküldés, ajándékszállítás szánkóval – szerepel a délután programjában, és természetesen egyetlen gyerek sem távozhat szaloncukor nélkül az eseményről.

December 7-15., csütörtöktől következő péntekig

A város óvodásai, iskolásai és persze felkészítőik is minden esztendőben nagyon készülnek a színpadi műsorokra. Idén sincs ez másképp, a gyerekek színvonalas és családias karácsonyváró műsorai december 7-e és 15-e között, hétköznap délelőttönként színesítik az ünnepi programsorozatot Székesfehérváron.

December 9., szombat

Ezen a szombaton 16:30-kor meggyújtja a második gyertyát az egyházmegye adventi koszorúján a Püspöki Palota kertjében Spányi Antal megyés püspök. Az egyházmegye iskoláinak, óvodáinak műsora, továbbá jótékonysági és kézműves vásár színesíti a programot.

December 10., vasárnap

Egy tál törődés címmel kezdeményezett adventi jótékonysági főzést a Fehérvári Lecsófőző Vigasság zsűrije. Adamek Balázs, Barsch Tamás, Selymes Péter, Tőkés Dániel és Ulrich Tamás advent második vasárnapján,
december 10-én 10 órától a Városház téren állítja fel tűzhelyét: az üstben főtt szarvasragu-levest és a
forralt bort a séfek 14 órától kínálják a Belvárosban járóknak.

Az ebéd becsületekasszás lesz, a befolyt összeggel a fehérvári Befogadlak Baptista Gyermekotthont és a Fejér Vármegyei Szent György Kórház Újszülött-, Csecsemő- és Gyermekosztályát támogatják. A Fehérvár FC, a Fehérvár AV19 és az Alba Fehérvár mezeket és dedikált labdát ajánlott fel, amit elárvereznek a szervezők.

Ezen a napon a 17.35-kor lép az Adventi színpadra a Vox Mirabilis Kamarakórus. Az Ars Magma diplomás székesfehérvári kórus egyike Magyarország legaktívabb, legkreatívabb együtteseinek, nevüket a határon túl, csaknem egész Európában ismerik. Műsoruk után, 18 órakor meggyújtják a második gyertyát a város adventi
koszorúján. Ezt követően, 18.10-kor Caramel koncertje édesíti meg az ünnepi programsorozatot.

December 16., szombat

Ezen a szombati napon a Püspöki Palota udvara mellett a Városházára is betekintést nyerhetnek az előre regisztrálók. A történelmi jelentőségű épületet Cser-Palkovics András polgármesterrel és Kulcsárné Németh Mariann idegenvezetővel lehet bejárni ezen a napon 16 és 18 órakor.

A Nyitott Városháza eseményre regisztrálni szükséges, a 16 órás vezetésre itt, a 18 órásra pedig itt. Az egyházmegye adventi koszorújának harmadik gyertyáját 16:30-kor gyújtja meg a Püspöki Palota kertjében Spányi Antal megyés püspök. Az egyházmegye iskoláinak, óvodáinak műsora, továbbá jótékonysági és kézműves vásár színesíti a programot.

December 17., vasárnap

Öröméneklésre és felemelő koncertre várja ezen a napon 17.35-kor a közönséget a Sing for Joy Kamarakórus az Adventi színpadon. A 6 éve alakult kórus lelkes, amatőr, de kiváló énekesekből áll, akiket az éneklés öröme kovácsolt össze őket. A fehérvári adventi műsornak már szerves részei, ünnepváró dalcsokorral várják a hallgatóságot. Fellépésüket követően, 18 órakor meggyújtják a harmadik gyertyát a város adventi koszorúján.

Ezután pedig érkezik az ünnepi jazz, melyet 18.10-kor Éliás Gyula, Artisjus-díjas énekes, zeneszerző, zenész hoz el Székesfehérvárra.

December 22., péntek

Advent utolsó hétvégéjén ezúttal péntekre esik az egyházmegye negyedik gyertyájának meggyújtása. A Püspöki Palota kertjében, a vásárral és a Betlehemmel körülvéve, 16.30-kor gyújtja meg a gyertyát a koszorún Spányi Antal megyés püspök, akinek gondolatait az egyházmegye iskoláinak, óvodáinak műsora követi.

December 23., szombat

Karácsony szenteste már csak egy karnyújtásnyira van, Székesfehérváron azonban ilyenkor is nagy ünnepi forgatag és koncert várja a látogatókat. Ezen a késő délutánon, 17.35-kor az  Alba Regia Vegyeskar ünnepváró koncertje előzi meg a 18 órai gyertyagyújtást.

A város adventi koszorújának negyedik lángját is fellobbantják, majd 18.10-kor érkezik a Jazzation, Magyarország első számú jazz acappella együttese, amely azonban a világ népzenéiből is merít ihletet. Virtuóz feldolgozásaikat és saját szerzeményeiket ezúttal Székesfehérváron mutatják be.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek