4 hónapnál régebbi cikk

Idegenbeli sikerrel dobogón a Vidi, élen a Volán!
·Sportlabdarúgás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Fehérvár FC
Idegenbeli sikerrel dobogón a Vidi, élen a Volán!
·Sportlabdarúgás·Utolsó frissítés: undefined

A piros-kék labdarúgóknak nem kis szerencséjük volt Mezőkövesden, de a végén behúzták a nagyon fontos három pontot, miként a példátlan sérülés- és betegséghullámmal küzdő hokisok is, akik Olaszországban nyertek, stabilizálva helyüket a bajnoki tabella élén.

Ha egy üzlet beindul, majdnem minden kerek. Igaz ez a megállapítás a Fehérvár FC NB I-es labdarúgó csapatára, amely az őszt gyengén kezdte, majd belendült és mára eljutott oda, hogy még gyengén focizva is képes idegenben nyerni. Ékes példa erre a vasárnap délutáni, mezőkövesdi összecsapása, amit úgy nyert meg Kodro és Christensen góljaival a hosszabbításban 2-0-ra, hogy amúgy nem játszott jól, sőt kifejezetten harmatosan produkált a rendes játékidőben.

Az első félidőben sokkal jobban igyekezett, sokkal élesebb volt a hazai alakulat. Nem voltak igazán nagy, tiszta ziccerei Kuttor Attila csapatának, ám ők akartak jobban, ők próbálkoztak jóval többet.

Alapvetően a szezon első negyedében látott pontatlan, lassú, időnként dekoncentrált focit láthattunk a piros-kékektől, akiknél ráadásul érezhetően nagyon hiányzott Fiola lelkesedése és vezérszerepe, Kalmár irányító játéka, és az a Christensen, aki az elmúlt hetekben remek formába lendült. Az ő hiányuktól függetlenül persze illett volna pontosabban és nagyobb küzdőszellemmel játszaniuk a többieknek.

Az is igen beszédes volt, hogy egy-egy rosszul végződő, pontatlan támadás végén Szabó Levente és Kodro nagyon nehezen, igen kelletlenül kocogott vissza, így a kövesdiek többször is létszámfölényben rohanhattak a fehérvári kapu felé. Ez az összkép a legutóbbi, a debreceni vereség kapcsán volt jellemző Bartosz Grzelak csapatára. "Dekára" ugyanolyan rosszul focizott és állt hozzá a meccshez a Vidi, mint akkor októberben, az 1-3 során.

Nehéz volt megfejteni a lengyel-svéd tréner döntését, hogy miért a sérülése után ismét egészséges, roppant fiatal Pető kezdett a jó formát futó Christensen helyén. Nem is volt aztán véletlen, hogy a norvég középpályás már az 50. percben érkezett a 18 éves tehetség helyére. Az sem lephetett meg senkit, hogy még 60 perc sem telt el, amikor az "energiatakarékosan" kocogó, totálisan veszélytelen Szabó Levente helyett Karamoko jött be.

Lásd, jött is a nagy ziccer: a 63. percben Christensen tört be a 16-osra a bal oldalon, addig kavargatott, míg Kodro elé került a labda, aki tisztára játszotta magát, majd a 11-es magasságából sikerült majdnem kirúgnia a stadionból a labdát! Ennél nagyobb helyzet nincs, érhetetlen, hogy a bosnyák-spanyol támadó miért nem rúgta ezt egyszerűen be, miért akarta a bal felsőbe bombázni.

Megélénkült egyértelműen a vendégek játéka, de a hazaiak sem húzódtak vissza, lőtt is Molnár egy kapufát, nehogy bárki azt gondolja, mostantól a Vidi dominál majd. Nem is így történt, sőt, újra egyértelműen a hazaiak voltak támadóbbak. Nagyon érett, hogy Kastratit behozza Grzelak, mert erőteljesen nyomtak a kövesdiek és éppen jól jöhetett volna a villámléptű koszovói a szélen, hogy megfussa a kitámadó hazaiakat és veszélyt teremtsen. De nem jött még a 70. perc környékén sem a szélső támadó, amikor legkésőbb szokott.

Egészen a 80. percig kellett várni Kastrati érkezésére, csakhogy éppen előtte a nem sokkal korábban beállt Karamoko meghúzódott, nehogy legyen elég támadópotenciál a Vidiben, merthogy Katonát is lekapta Grzelak, hogy Pintónak is lehetőséget adjon. A Vidi messze a legeredményesebb csapat a mezőnyben az utolsó 10-15 percben, így azonban, hogy csak két igazi támadó volt a pályán, aligha lehetett gólparádéra számítani. Aztán majdnem mégis az lett belőle... Itt kell hozzátenni, hogy éppen az utolsó cserék előtt Besének is volt egy nagy lehetősége, de közeli lövése egy hazai hátról szögletre csúszott.

Ezekben a percekben teljesen leült a meccs, szinte semmi sem történt. Egészen a 89. percig, amikor Kastrati lövése kerülte el éppen a kaput, majd Christensenét szögletre blokkolták. Aztán jött a hazai segítség: a szöglet után nem sokkal Kastrati csinált bolondot Ugraiból a jobb szélen, bepasszolt labdáját pedig Pinto úgy lőtte mellé, hogy előtte a könyökével beletolt egyet Pillár. Elsőre is egyértelmű 11-es, de azért VAR-oztak 2 percig, hogy aztán Vad II-t kihívják, nézze meg ő is. Megnézte, látta, befújta! Kodro pedig magabiztosan bevágta a bal alsóba.

De itt még nem volt vége! Ment az egyenlítésért a Mezőkövesd, amikor a 97. percben egy labdaszerzés után a félpályánál Kastrati megindult, 30 méteren ötöt rávert védőjére, a kapujából kirontó Piscitelli mellett is elvitte a játékszert, majd a bal kapufa tövére lőtte. Érkezett azonban Cristensen, aki az ötös bal sarkának közeléből úgy talált a kapu közepébe, hogy a hazai hálóőr visszavetődve már csak fél méterre a gólvonal mögül tudta kiütni a játékszert.

Ennyi, kész, 99 perc után nyert a Vidi 2-0-ra, nem érdemtelenül, de azt itt rögtön le kell szögezni, hogy a Mezőkövesd jóval több helyzetet dolgozott ki 90 percig, mint a fehérvári egylet és legalább a döntetlenre rá is szolgált volna. Csakhogy a focit gólra játsszák, amiből viszont a piros-kékek (ezen a meccsen fehérek) szereztek kettőt, így ők diadalmaskodtak. Kodro egyéni részsikert is elkönyvelhet, mert az értékesített 11-essel, 9 találattal átvette a góllövőlistán a vezetést.

Ezzel a 3 ponttal újra visszavette a 3. helyet a Puskástól a Fehérvár FC, de a most mutatott összprodukciónál sokkal többet kell kitenniük a folytatásban a gyepre, ha ott is akarnak maradni a dobogón vagy annak környékén.

A következő körben, amely egyúttal a téli szünet előtti utolsó forduló lesz, az őszi meglepetésgárdát, a forduló előtt még listavezető Paksot fogadja majd a Vidi, december 16-án, szombaton 12:30-kor.

Nem akármi, amit hetek óta művel az osztrák nemzetközi jégkorong ligában (ICEHL) a Hydro Fehérvár AV19, ugyanis szinte példátlan módon rendkívüli betegség- és  sérüléshullámmal küzdve, fél csapatnyi hiányzóval nyeri sorban a mérkőzéseit! Vasárnap este nem kevesebb, mint 10 sérülttel (szinte mind védők!!) állt fel az élmezőnyhöz tartozó olasz HC Pustertal otthonában, ám így is képes volt nyerni 3-2-re, sőt, mivel a két közvetlen rivális, a Linz és a Salzburg kikapott, előbbivel szemben már 5, utóbbi előtt 6 pont az előnye a tabella élén! Az olaszországi találkozón Hári, Mihály és Németh Kristóf ütötte a fehérvári gólokat.

Az egész mérkőzés összképét tekintve teljesen megérdemelt a Volán sikere, mert bár többnyire kiegyenlített csata folyt a jégen, ilyen toldozott-foldozott sorokkal is képes volt akaratát többnyire rákényszeríteni ellenfelére, annak saját csarnokában.

Az első harmadban nem esett gól, de már ebben a játékrészben is többet próbálkozott Kiss Dávid csapata, a folytatásban pedig, miután a 27. percben Hári megszerezte a vezetést, csak futott az eredmény után a hazai egylet, amelynek még 0-1 után sikerült egalizálnia, ám erre két gól volt a kék-fehérek válasza a hajrában.

A Pustertal a kapusát lehozva emberelőnyben még 2-3-ra tudta kozmetikázni az eredményt bő fél perccel a vége előtt, de érdemileg nem fenyegette veszély a vendégek sikerét. Gyorsan hozzá kell tenni, a 3 pont mellé egy újabb sérülés is párosult, Csollákot vették ki a játékból egy szabálytalansággal, s úgy tűnik, ő sem játszhat néhány hétig. Lassan, szó szerint - az egykori csehszlovák szappanopera címére hajazva - kórház lesz a város szélén az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokból.

A következő meccsen, december 21-én, csütörtökön Feldkirchben a Vorarlberg vendége lesz a Volán.

(Mátay Balázs)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek