4 hónapnál régebbi cikk

Útmutató a tartós beltéri festéshez
Fehérvár Médiacentrum fotója
123rf.com
Útmutató a tartós beltéri festéshez

Otthonunk nem csak az egyik legfontosabb életterünk – legtöbbünk számára biztonságot jelent, nyugalmat nyújt és feltöltődést is biztosít.

Házunkban vagy lakásunkban akkor érezhetjük magunkat a legjobban, ha az a színeivel együtt valóban a mi ízlésünket tükrözi – mindezt ráadásul kompromisszumok nélkül. Ezért is fontos, hogy otthonunk festése jó minőségű és tartós legyen.

De hogyan csináljuk ezt? Nézzük a legfontosabb lépéseket!

Megfelelő előkészítés

A tartós festés egyik legfontosabb része a falak gondos előkészítése. Ellenőrizzük a falak felszínét, anyagát és minőségét, és még a festés előtt javítsuk ki az esetleges hibákat! Ha különböző színekkel dolgozunk, maszkoljuk le azokat a részeket, amelyeket első alkalommal nem akarunk lefesteni, és ugyanígy fedjük le az ablakkereteket, ajtófélfákat is! A kifogástalan eredmény érdekében érdemes a falat portalanítani – sőt, egyes esetekben szükség lehet festés előtt valamilyen alapozásra is!

Ha nem akarjuk, hogy a frissen festett fal élményébe belerondítson valami – például egy festékfoltos kanapé –, a szoba előkészítésére is szánjuk időt és energiát! Használjunk fóliát vagy valamilyen egyéb takaró anyagot – később hálásak leszünk érte magunknak!

Az ideális festék kiválasztása

A tágas nappalit szeretnénk otthonosabbá varázsolni, esetleg egy kisebb hálószoba térérzetét növelnénk meg? Nem mindegy, milyen festéket választunk! Fontos, hogy az adott fényviszonyoktól, a fal típusától és állapotától és persze a célnak megfelelően döntsünk! A világos színek tágítják a teret, de nem muszáj a fehérhez ragaszkodnunk. Ugyancsak nagyobbnak érződik egy szoba, ha a plafon színe megegyezik a falakéval.

A festék fajtája lehet régebbi típusú, mész alapú; a szárazabb helyiségekhez ajánlott az enyves; esetleg a manapság legnépszerűbbnek számító diszperziós is. Gyermekes családoknak különösen jó szolgálatot tehetnek a foltálló festékek: ezek tökéletesek a nagyforgalmú terekben, például a nappaliban, de az olyan intenzív igénybevételű szobák falainál is, mint az étkező.

Szükséges anyagok és eszközök

A szép végeredményhez megfelelő eszközökre van szükségünk! A legjobb, ha még a munka megkezdése előtt utánanézünk és beszerzünk mindent – ha félúton kell a boltba szaladgálnunk, az a végeredményt is megpecsételheti. Olvassuk el a tájékoztatókat, milyen és mennyi festékre, esetleg alapozóra van szükségünk, szerezzük be a megfelelő festőeszközöket is! Készüljünk fel a nem várt balesetekre is – a legjobb, ha mindig van nálunk festéket eltávolító higító vagy oldószer is.

Megfelelő technika

A különböző festékek és falfelületek más-más eszközöket és technikákat kívánnak. Az alapozás segít, hogy a festéket egyenletesen felvihessük a falra és az tartósan, foltmentesen megtapadjon a felületen. A nagyobb falfelületekhez érdemes hengert használnunk, míg a sarkokhoz és szélekhez, valamint a kisebb területekhez az ecset a legmegfelelőbb választás. Nem mindegy azonban az sem, hogy ezekből milyen fajtát választunk. A foltálló festékekhez leginkább rövidszőrű hengerek vagy szintetikus szálú ecsetek ajánlottak. A nehezen hozzáférhető helyek festéséhez használjunk úgynevezett pipa ecsetet!

A végső simítások

A falak lefestése után nincs más dolgunk, mint az utolsó simításokat végrehajtani – a tökéletes eredményhez azonban ezek is elengedhetetlenek! Javítsuk ki az esetleges hibákat és egyenetlenségeket, bizonyosodjunk meg arról, hogy a festék sehol nem folyt meg és a fedése is foltmentes! Távolítsuk el a maszkolót, majd a fóliát és takarásokat – ezután nincs is más dolgunk, mint élvezni a végeredményt!

Egy frissen festett fal teljesen új érzést kölcsönöz otthonunknak, a jól megválasztott színekkel pedig valóban a saját ízlésünkre szabhatjuk a helyiségeket! Ha a fenti lépésekre kellő figyelmet és energiát fordítunk, akkor sokáig élvezhetjük még munkánk gyümölcsét.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek