5 évnél régebbi cikk

A legjobb őszi-téli fazonok, amelyek nem hiányozhatnak a ruhatárunkból
Fehérvár Médiacentrum fotója
pinterest.com
A legjobb őszi-téli fazonok, amelyek nem hiányozhatnak a ruhatárunkból

A szezonváltással rendszerint érkezik egy-egy új fazon is, és persze vannak olyan klasszikusok, amelyeket szinte lehetetlenség leradírozni a divat palettájáról. Szerencsére. Ezek 2018 őszének-telének top fazonjai!

A változásokon túl persze az első kérdés mindig az, hogy mik legjellegzetesebb formai megoldások, amelyekre számíthatunk? Jelesül a 2018-as őszi-téli szezonban.  

Idén az egyik legszembeötlőbb formai változás a hangsúlyos váll, ami a jelentős méretű válltöméseknek köszönhető, illetve hódít a rátűzött, nagyméretű, valamint eltérő színű, és anyagú zseb (blézereken, kabátokon épp úgy jelen van, mint a blúzokon). Kedvelt lesz a széles, méretes gallér a blézereken és kabátokon, valamint a szőr díszítőelemek a ruhák ujján, illetve zseb vagy gallér részén.

Na, de vegyük sorba a női ruhatár alapdarabjait külön-külön és nézzük a konkrétumokat!

Kabátok, blézerek

Anyagok tekintetében a ballon, a bőr, a bársony és a tweed számít most a legnépszerűbbnek, a minták tekintetében ahogy arról múlt héten írtam – a kocka és állatminták tarolnak, de a színeknél is a merész és szokatlan megoldások lesznek a legnépszerűbbek. A tervezők a már jól bevált, klasszikus szabásvonalakat merész anyagkombinációkkal teszik igazán izgalmassá.

A blézer az idei ősz top darabja, aminek igazi újdonsága, hogy "A" vonalú, vagyis karcsúsítás nélküli. Új irányként megjelennek a hosszú, combközépig érő darabok, ahol látványos övekkel hangsúlyozhatjuk a derék vonalát. Az ujjak díszítettek, a gombolás duplasoros, a gombok látványosak, és méretesek. A kabátok vonalvezetése a 80-as éveket idézi. A fazon is és a gallér is szélesebb, karakteresebb. A téli kabátoknál az állógalléros megoldás a best, természetesen az inggalléros jelleg is megmarad.

Szoknyák

A divat palettáján most a hosszú szűk és a hosszú bő aljaké a főszerep. Szinte elhanyagolható szerephez jutnak a rövid ceruzaszoknyák a kreátorok kollekcióiban. Megnyugtatok mindenkit, hogy bár a bemutatókon az új modelleké a terep, viszont a térdig, illetve lábszárközépig érő darabok garantáltan sosem mennek ki a divatból, hiszen az örök kényelem, és elegancia szimbólumai, illetve a hivatali öltözet elmaradhatatlan szereplői.

Természetesen figyelni kell a láb vonalára, a testarányokra, amikor a számunkra kedvező hosszúságú aljat kiválasztjuk. Nem elhanyagolható az sem, hova akarjuk felvenni a kiválasztott ruhadarabot. A 2018-19 őszi-téli divat szerint a szoknyák hosszúak, szűkek, zsebesek, sportosan elegánsak, mindenféleképpen harmonizálnak a felsőrésszel.

 

Nadrágok

Talán nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a legnépszerűbb ruhadarab a nadrág, aminek a szárát már évek óta szeretnék megváltoztatni a tervezők, ám a piac eléggé nehezen reagál erre a szándékra. A váltást több tényező is nehezíti, hogy a párhuzamos szárú, és a bővebb fazonú nadrágok sokkal inkább megkövetelik a magasságot és a karcsú derekat, csípőt. Ettől függetlenül következetesen igyekeznek elterjeszteni a bővebb nadrágszárat.

Ha követni akarjuk a divatot, mégis hogyan lehetünk jól öltözöttek?

Talán a legfontosabb, hogy nagyon figyeljünk oda a testi adottságainkra, a bővebb vonalú nadrágot mindig enyhe „A” vonalú, vagy karcsúsítás nélküli blézerhez ajánlom. Míg a hosszabb állású blézert ceruzavonalú nadrággal érdemes viselni. A bő vonalú nadrág mindig rövid felsővel van jelen a 2018-19-es kollekciókban, amit én is csak helyeselni tudok.

Az egyik legnépszerűbb fazon 2018-ban az úgynevezett Marlene (Marlene Dietrich által viselt forma) nadrág, ami csípőtől bővül és teljesen földig érő hosszal készül. A másik kedvenc a párhuzamos nadrágszárral gyártott lábszárközépig, vagy bokacsontig érő modell. Ám általában tíz nőből maximum egyet találunk, akinek ez jól áll... Ugyan csizmával javíthatunk a látványon, de azért ilyenkor is fontos figyelni a testi adottságainkra.

Egyre több divattervező alkalmazza az oldalvonalba a csíkot, ripsz szalagot, húzózárat, amellyel izgalmasabbá teszi a kollekciója nadrágjait. Azért tartom szimpatikusnak a hosszanti vonalak hangsúlyozását, mert a bővebb szár adta szélesítő hatást ellensúlyozza.

 

Blúzok

A vonalvezetés jellemzői megegyeznek a már említett kabátokéval, blézerekével. Alapanyagát tekintve a pamut, a viszkóz, a tiszta selyem tarol idén.
Gallérok közül maradt a bubi (lapos, fekvő, ívelt gallér), de jelen van a hegyes változata is. Az inggallér, a fodros gallér, a gallér nélküli félig nyitott elejével készült modellek egyaránt divatosak és könnyedén beépíthetők a mindennapokba.

Érdemes a napi outfit összeállításánál figyelembe venni az épp viselni kívánt blúz és blézer gallér, valamint fazon megoldását. Az alakot követő modellek mellett jelen van a bővebb szabás is. Egyre hangsúlyosabb a derékvonal, amelyet egyenes, illetve a bővebb szabású blúzok esetében széles övekkel emelnek ki.

Természetesen a blúzok hossza is változó, amelyet a bőség és a szabásvonal is nagyban befolyásolja. Díszítettek a blúzok ujjai, akár szabásvonallal, díszítő szalaggal, csipkével, húzózárral. A fantáziának az ízlés és a blúzzal szemben támasztott igényünk szab határt.

A vállak szélesednek, előtérbe kerülnek a válltömések is. Szélesítésre pántokat, fodrokat, különböző díszítő elemeket is használnak a kreátorok.
Vigyázat! Csak a szűkebb vállú hölgyek esetében érdemes erőteljesebben élni ezzel a lehetőséggel! Így számukra is sikeresen lehet elérni az ideális homokóra alkatot.  A zsabó és más zsabószerű díszítések is szerepet kaptak idén a blúzok díszítésében.

Pulóverek

Két irányvonalat figyelhetünk meg a tervezők által bemutatott modelleknél. Az egyik a vékony, blézer alá is viselhető egyszerű, sallangmentes rövid illetve hosszú ujjú, kör-, V kivágott és garbó nyakú pulcsik. Kellemes, könnyed minden időben megállják a helyüket. Érdemes a megfelelő árnyalatokból beszerezni ezeket a darabokat, mivel hosszú éveken keresztül építhetjük rá a ruhatárunkat.

A másik vonal a méretes, vastag pulóver. Jellemzője, hogy puha, meleg, védelmet adó önálló viselet. Nyilvánvaló, hogy a XXI. században már kevés, ha csak nem fázunk a viselt pulcsinkban. Ezért a lezser, kicsit poncsószerű, de derékrészen övvel, vagy kötésformával karcsúsított vonalakat helyezték előtérbe. Kötésük jellegtelen, inkább a kiegészítőkön van a hangsúly.

Ruhák

Természetesen külön említem a dolgos hétköznapok viseletét és az alkalmi outfitet, hisz eltérő a szerepük, feladatuk.  
Mást várunk el az adott ruhától, ha a mindennapjainkon akarjuk hordani és akkor is, ha jeles eseményeken akarunk megjelenni.
Az alapanyag tekintetében is eltérő az igény.

A dolgozó nő elvárásainak az őszi trend igazán könnyedén tesz eleget, hiszen a kötött és az elasztikus szövött textíliák kényelmesek és eleganciát kölcsönöznek. Mintákat tekintve az egyszínű, a kockás változatok és az állatminta is jelen van. Rafinált szabásvonalak emelik ki a vállakat, karcsúsítják a derekat. Egy mondatban így lehet jellemezni az idei ruha divatját. 

Ha egy kicsit figyelmesebben szemléljük a modelleket, azt láthatjuk, hogy a blúzok és a blézerek, kabátok jellegzetességei a ruhán is megfigyelhetők. A vállakat szélesítik válltömővel, szabásvonalakkal. A derék vonalat hangsúlyozzák, nyújtják. Az ujjmegoldásoknál a szabott, tűzött variációk ugyanúgy jelen vannak, mint a könyökvonalnál elvágott, fodros romantikus verziók.

A blézer ruha duplasoros, aranygombos változata még mindig hódít, igaz a vállak szélesebbek és a kivágás mélyebb. Személy szerint nagyon kedvelem, mert egy rendkívül praktikus darab. 

Amennyiben úgy érzed, hogy lenne még kérdésed a fazonokkal kapcsolatban, vagy jól jönne egy kis támogatás a hozzád illő darabok beszerzésében, akkor ne habozz a segítségemet kérni, az Alba Plaza jóvoltából ingyenesen. További infókért és időpontfoglalásért kattints ide!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek