3 hónapnál régebbi cikk

Még beadhatók az iskolakezdés halasztásához kapcsolódó kérelmek
Fehérvár Médiacentrum fotójaMég beadhatók az iskolakezdés halasztásához kapcsolódó kérelmek

Az Oktatási Hivatalhoz január 18-ig nyújthatják be a dokumentumokat azok a szülők, akiknek a gyereke augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét, és szeretnék, ha a csemetéjük még egy évet óvodában maradna.

A gyermek hatodik életévének betöltése után a tankötelezettség megkezdésének halasztását kizárólag egy alkalommal és egy nevelési évre lehet kérelmezni. "Ha a szülő vagy a gyám valamilyen okból úgy látja, hogy a következő tanévben tankötelessé váló gyermeke még nem érett az iskolakezdésre, vagy éppen indokolt, hogy a még nem tanköteles gyermeke szeptemberben megkezdje az iskolát, kérelméhez bármilyen lényegesnek tartott dokumentumot mellékelhet, mint például a gyermek fejlettségét igazoló óvodai vagy orvosi dokumentum" - hangsúlyozza Oláhné Wágner Erikával, a Tolnai Utcai Óvoda óvodaigazgatója.

A szülő ügyfélkapun keresztül és postai úton is benyújthatja a kérelmet. Ekkor az Oktatási Hivatal megadhatja annak a lehetőségét, hogy a gyermek még egy évet maradhasson az óvodában, de az is előfordulhat, hogy a gyermeket a Pedagógiai Szakszolgálathoz küldik felmérésre, vizsgálatra.

A legtöbben megkapják a plusz óvodai évet – erről ír az eduline.hu. Az Oktatási Hivatal nyilvántartása szerint a 2023/2024-es tanévben életkor alapján több mint százezer nagycsoportos vált tankötelessé, a szülők akkor közel huszonháromezer esetben kérték, hogy gyermekük még egy évet maradhasson az óvodában. Tehát minden negyedik hatéves esetében éltek a lehetőséggel.

A kérelemhez kapcsolódó űrlap 2024. január 18-ig ide kattintva tölthető ki.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek