3 hónapnál régebbi cikk

Mit csinál egy coach?
Fehérvár Médiacentrum fotója
wallpaperflare
Mit csinál egy coach?

Egyre többen járnak coachhoz, ami igencsak becsülendő dolog. De tulajdonképpen mit csinál az, aki coach-ol? Mivel foglalkozik? Kiknek tud segíteni? És miért olyan népszerű ez a szakma manapság? Bárki lehet coach? Hol lehet megtanulni az alapokat?

Ha érdekelnek a feltett kérdésekre adott válaszok, olvasd el cikkünket!

Ki az a coach és mit csinál?

A coach egy segítő szakember, aki a hozzá fordulóknak igyekszik irányt mutatni. Jellemzően akkor keresik fel őt az emberek, ha valamilyen elakadás van jelen az életükben. A coach-ok nagyon hasznos munkát végeznek, de sajnos nincsenek elegen.

Éppen ezért, ha úgy gondolod, te is helyt tudnál állni segítőként, érdemes lehet elvégezned a thebrightacademy.hu coach alapozó képzését, ahol a legfontosabb tudnivalók birtokába juthatsz. Megtudhatod például, hogy hogyan kezdődik egy ülés, milyen kérdéseket lehet feltenni a kliensnek és mely technikák azok, amelyek hatékonyak.

A coach az pszichológus?

Nem, a pszichológus képzettség megszerzéséhez több év kell, egyetemen oktatják ezt a szakmát. A pszichológusok más módszerrel dolgoznak, terápiát végeznek, gyakran a múltbéli traumák feldolgozásában segítenek, és pszichopatológiai esetekkel is foglalkozhatnak.

Ezzel szemben a The Bright Academy coach alapozó képzése bárki számára elérhető, és rövid idő alatt elvégezhető. Persze nem biztos, hogy azonnal jó coach lesz az, aki megnézi a videókat és elolvassa a tananyagot, de nem kizárt.

Ha megvan az alapvető empatikus készséged, figyelmes és nyitott vagy, szívesen tanulsz új dolgokat, akkor válhat belőled is jó szakember.

Fontos tudnod, hogy a coach sosem ad tanácsot, és nem vájkál a múltban. Az üléseken mindig a kliens jelenlévő problémájára kell koncentrálni, segítő kérdéseket feltenni, hogy az illető maga hozza meg az életét érintő döntéseket.

Mit tanítanak a coach képzésen?

Az online kurzus sok témára kitér, amelyet egy átlagember is hasznosíthat a mindennapjai során. Így nem is feltétlenül kell a szakmában elhelyezkedni, ha nem szeretnél, azonban érdemes lehet ekkor is elvégezni a tanfolyamot, mert sok olyan információ elhangzik, amely jobbá teheti az életedet.

Tanítanak például hatékony időgazdálkodási módszereket, asszertív kommunikációs technikákat, de stresszkezelést is. Egy újfajta szemléletmódot sajátíthatsz el, ha beiratkozol a tanfolyamra.

A személyiségtípusok megismerésével például hamar kiismerheted munkatársaidat, jobban tudsz alkalmazkodni családtagjaidhoz. Megtanulhatsz egy csomó kérdést, amellyel az önmenedzselés folyamata is könnyebb lesz.

Miért olyan népszerű a szakma?

A coach egy olyan szakember, akihez apróbb ügyekkel is fordulhatunk. Az életünk ugyanis számtalan helyen elakadhat, és ilyenkor nem találjuk a megoldást, hiszen nem tudunk kívülről nézni a problémára.

Olykor elég 2-3 ülés, hogy rájöjjünk, mit kell másképp tennünk. Ebben segíthet egy kedves és empatikus coach, aki a megfelelő módszereket használja.

A jövőben is nagy szükség lesz a munkájukra, ez egy biztos szakma, érdemes kitanulni, ha megvannak hozzá a kellő képességeid.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek