3 hónapnál régebbi cikk

Mutatjuk, melyik lakótelepen lehet majd februártól külön gyűjteni a konyhai hulladékot
·HírekDepónia·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Mutatjuk, melyik lakótelepen lehet majd februártól külön gyűjteni a konyhai hulladékot
·HírekDepónia·Utolsó frissítés: undefined

Három városi lakótelepen indul február elsejétől a biohulladék-gyűjtés Fehérváron. A Szedreskerten, Palotavárosban és a Tóvárosban élők jövő héttől kapnak majd 5 literes vödröket, melyekbe a konyhai hulladékukat gyűjthetik.

Február elsejétől a Tóvárosi, A Palotavárosi és a Szedreskerti lakótelepen indul ugyanis kísérleti jelleggel jövő hónap elején a biohulladék-gyűjtés Fehérváron.

A DEPÓNIA munkatársai január 22-től kezdődően 10 ezer, lakótelepi háztartásba szállítják ezeket az 5 literes gyűjtőedényeket, melyeken azt is feltünteti a cég, mi az amit biohulladékként hasznosíthatnak a továbbiakban.

Gyümölcs és zöldség maradék, kávézacc és tojáshéj, illetve mindenféle ételmaradék egyaránt kidobható az edényekbe, nem úgy, mint a csomagolási hulladék, cigicsikk vagy a pelenka.

A kis vödröket mindenki az ajtaja előtt találja majd meg a következő hetekben. "A háztartási gyűjtőedényt, ami ötliteres, minden egyes háztartáshoz eljuttatjuk majd január 22-től kezdve. Ez, amikor valakinél megtelik, akkor azt a vegyes gyűjtőpont mellé kihelyezett barna edényekbe kell majd ürítse!" - ismertette a gyűjtés módját Steigerwald Tibor,  a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Kísérleti projektről van szó, így a programban való részvétel is önkéntes

Ugyanakkor a háztartási hulladék 10 %-a ilyen módon újrahasznosíthatóvá válik majd. Háztartásonként, éves szinten 35 kg-nyi elkülönített hulladéknak köszönhetően csökkenthető a hulladéklerakók üvegházhatású gáz-kibocsátása, javítható a talaj minősége, valamint fokozható az általános hulladékkezelési rendszer működési hatékonysága is. Már csak ezek miatt is érdemes csatlakozni a programhoz - biztatott a részvételre a város polgármestere. "Egyszerre szolgál környezetvédelmi célokat és teszi körforgásossá a hulladékgazdálkodás ezen szegmensét ez a kísérleti program."

Nem utolsósorban így tudjuk elérni, hogy a nap végén a hulladéklerakóba kevesebb szemét kerüljön.

"Az ételmaradékok jelentős része eddig a szemétben végezte, a másik része pedig a WC-ben landolt, és magát a vezetékrendszert is tudta károsítani, hiszen ez az ételmaradék nem oda való. Most ez a rendszer lehetőséget ad arra, hogy kipróbáljunk egy másik módszertant " - hangsúlyozta Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a kísérleti projekt kapcsán. 

A  barna színű - szag és kifolyásmentes - kukákat, a projektben résztvevő lakótelepeken, kezdetben heti egyszer, míg a nyári időszakban heti kétszer ürítik majd. Havonta egyszer pedig tisztításra is elszállítja majd az edényeket a Depónia.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek