3 hónapnál régebbi cikk

A Jáde császárok kincsei megérkeztek Fehérvárra, megnyílt a különleges kiállítás
Fehérvár Médiacentrum fotója
Madarász Dominik
A Jáde császárok kincsei megérkeztek Fehérvárra, megnyílt a különleges kiállítás

Sanghajból érkezett jádéból, bronzból és kerámiából készült ókori kínai tárgyak, több mint száz darabos kollekció látható nyár közepéig a Csók István Képtárban. „Az ókori Kína kincsei – A Jáde Császárok kora” című tárlat több intézmény összefogásának köszönhetően került Székesfehérvárra. 

Több mint száz eredeti ókori kínai tárgyat tekinthetnek meg a látogatók a Csók István Képtárban. Az ókori Kína kincsei- a Jáde Császárok kora” című tárlat a mindennapokat, a temetkezési szokásokat, az uralkodókat szemlélteti.

"A jáde páncél a legkiemelkedőbb tárgy, de nemcsak a páncél látható itt csak természetesen. Különböző kínai kultúrát szemléltető eszközök. Az élet, hitvilág, illetve a temetkezésekhez kapcsolódó tárgyak. Nagyon érdekes szobrok, agyag tárgyak, lakkozott fa tárgyak, illetve a sírépítmény egyes részletei is megtekinthetők. Ízelítőt kaphatunk a kínai kultúra gazdagságából" - mondta el  Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója. 

A kiállítás a Szent István Király Múzeum és három kínai intézmény a Shanghai Múzeum, a Xuzhou Múzeum és a Chengdu Régészeti Intézet partnerségében, a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, illetve a Back és Rosta Kft. együttműködésével került Székesfehérvárra. Cser-Palkovics András polgármester a kiállításmegnyitón hangsúlyozta, az együttműködés üzenet a világnak az egymás iránti tiszteletről, az együttműködésről, a megértésről.

"Sajnos ezt az esztendőt is úgy kezdtük el, hogy a világ különböző pontjain nagyon sok helyen nagyon komoly konfliktusok feszítik szét a világot. Azt hiszem, ezeknek a nagy része elkerülhető lenne, ha egy kicsit igyekeznénk egymást megérteni, jobban megérteni, a nemzeteknek egymást megismerni és adott esetben a kulturális nemzeti értékeink keresztül a másikat megérteni és ezáltal értékelni" - hangsúlyozta a polgármester.

A Wang Wanchun, a Sanghai Múzeum igazgatóhelyettese a Hahn dinasztia kulturális örökségéről, Kína és Magyarország kapcsolatáról beszélt a megnyitón: "Mind Kínának mind Magyarországnak ragyogó kultúrája van. A két nép közötti barátság már hagyományos, és a két nép közötti kapcsolatok is egyre szorosabbak. Kína és Magyarország földrajzilag ugyan távol van egymástól, de baráti kapcsolataink hosszú múltra tekintenek vissza."

A kiállítás legkülönlegesebb darabja egy jáde lemezekből készült páncél, amely a Nyugati Han-korra (Kr. e. 206- Kr. u. 8) datálható és a Chu fejedelmi sírok egyikéből származik. Összesen 1460 darab jádelapból állították össze aranyszálak segítségével.

"A jade vagy jáde a leginkább nagyra becsült anyag a kínai gondolkodásban. Nem véletlen, hogy a halotti páncél a temetkezésnél egészében, az egész testet borító páncél ebből az anyagból készül. Ez egy gyémánt erősségű, keménységű kő, amelynek a megmunkálása hihetetlen tudást és rengeteg embert igényelt az ókori Kínában is"- emelte ki Fajcsák Györgyi, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum igazgatója. 

A kínai előírások szerint az állam egyszerre csak egy jádekőből készült, évezredes, a császári temetkezések során használt páncélt adhat ki külföldi múzeumoknak. Ez a páncél most Székesfehérváron tekinthető meg. A tárlat június 28-ig látogatható.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek