2 hónapnál régebbi cikk

3000 cserjét és 300 fát ültetnek a napokban Fehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Megyeri Zoltán
3000 cserjét és 300 fát ültetnek a napokban Fehérváron

Folytatódnak a faültetések Fehérváron, a napokban kezdte a munkát a Városgondnokság. Mintegy háromszáz nagyobb fát és közel háromezer fás szárú cserjét ültetnek el a város közterületein. Sok helyen pótolják a 2022-es aszályos nyáron elszáradt kisebb fákat és színesítik a Fő utcai ágyásokat is.  

Örökzöld cserjékkel és nyáron virágzó dús évelőkkel ültetik be a Fő utcai kör alakú ágyásokat.

Mintegy háromszáz fát és közel háromezer új cserje is kerül a fehérvári közterületekre az elkövetkezendő hetekben. "A belvárosi növényágyakban végzünk frissítést, ugyanis voltak már olyan díszcserjék, amik elöregedtek – díszértékük nem volt teljes értékű – ezek állományát frissítjük. Illetve nyáron hosszan virágzó évelőket is ültetünk a Fő utcai virágágyakba, ezeknek a beültetését végezzük a napokban. Az ősz folyamán pedig hagymás évelőkkel is gazdagítottuk az ágyásokat, úgyhogy ezeknek is hamarosan látszik majd az eredménye" - mondta el a Fehérvár Televíziónak, Homoki László, a Városgondnokság kertészeti divízióvezetője. 

Összesen mintegy 50-60 helyszínen ültetnek városszerte új fákat és bokrokat.

A Fő utcai bültetések tervezésénél ügyeltek arra is, hogy ne csak tavasszal és nyáron, hanem télen is mutatósak maradjanak az ágyások.

"Az volt a cél, hogy hosszabban virágzó, vegyes színeket adó dísznövények legyenek az ágyásokban, és némi örökzöld is, melyek télen is adnak valamilyen díszértéket, hogy ne csak a kopár utca látszódjon a hideg évszakban az ágyásokban" - magyarázta a koncepciót a kertészeti divízióvezető. 

Nemcsak a Fő után, a Palotavárosi tavaknál, továbbá a  III. Béla király téren, a Gáz utcában és a Lövölde utcában is zajlik a munka.

Változatos méretű és fajtájú fákat ültetnek a kertészek. A cserélendő fajtáknál a többi egyedhez igazodva választottak növényt a faiskolai készlethez alkalmazkodva. Az új fák ültetése mellett cserélik a korábban kiszáradt egyedeket, és a korai fagyok miatt ősszel elmaradt faültetéseket is most pótolják a Városgondnokság szakemberei. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek