1 hónapnál régebbi cikk

Újra vegyszert eresztettek Fehérvár egyik legfontosabb záportározójának gyűjtőcsatornájába
·Zöldszennyezés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
PB
Újra vegyszert eresztettek Fehérvár egyik legfontosabb záportározójának gyűjtőcsatornájába
·Zöldszennyezés·Utolsó frissítés: undefined

Megint tejfehérré és vegyszerszagúvá koszosodott a kubikgödörbe befolyó csatorna vize. Legutóbb 2022 februárjában volt észlelhető kísértetiesen hasonló eset, akkor a szennyező cég mentesítette a területet.

FRISSÍTÉS: A Városgondnokság tájékoztatása szerint a hatósági vizsgálatoknak köszönhetően megtalálták a szennyezést okozó céget, aki még hétfőn elkezdi a kár elhárítását.

A Kiskút útja, a Marhacsapás, illetve a Szent Flórián körút által körbezárt terület, azaz a kubikgödör, vagy más néven a Gödör utcai rét fontos zárportározója a városnak - ám sajnos ezt a vízgazdálkodási szempontból igen fontos terültet megint durva szennyezés érte. 

Laikusként - mint észlelő -, annyit nagy bizonyossággal le merek írni: pont ugyanolyan szagúvá és színűvé vált a víz, mint 2022 februárjában. Akkor az az eset villámgyorsan megoldódott: hamar kiderült a szennyező cég kiléte, akik saját költségen mentesítették a területet.

A bejelentés most is megtörtént, a Városgondnokság szakemberei már vasárnap délután kiszálltak, valamint megtették a szakhatóságok felé a jelzéseket.

Kapcsolódó
Beszennyezték Székesfehérvár egyik fontos záportározó területének gyűjtőcsatornáját

A város északi részén található Gugásvölgyi záportározó, vagy ahogy jobban ismerhetjük: kubikgödör védetté nyilvánítása is folyamatban van.

"A mostani szennyezés jelentősebbnek tűnik, mint a két évvel ezelőtti. Azonnal értesítettük az illetékes szakhatóságokat, vagyis már folyamatban van a hatósági vizsgálat" - mondta el Kenyeres Dániel, a Városgondnokság Belvízrendezési csoportjának mérnöke, aki még a két évvel korábbi szennyezés kapcsán azt mondta:

"Visszatérő probléma a város csatornáinak szennyezése, sajnos évente többször is kell ezzel a problémával foglalkozunk. Ilyenkor, amennyiben kiderül a szennyező kiléte, a mentesítés költségei őt terhelik, amelynek összege akár több millió forintra is rúghat. Ha azonban nem sikerül kideríteni, hogy ki okozta a kárt, a költségeket a Városgondnokságnak, vagyis Székesfehérvárnak, a székesfehérváriaknak kell állniuk."

Ugyanakkor Kenyeres Dániel akkor azt is elmondta, legtöbbször ez nem szándékos károkozás, hanem valamilyen technológiai probléma miatt történik a szennyezés. 

Hétfőn délelőtt a mostani esettel kapcsolatban kerestem a Katasztrófavédelmet, hogy megkérdezzem, a mintavétel milyen eredményt adott. Amint a válaszuk megérkezik, a cikk frissül majd.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek