2 évnél régebbi cikk

Valószínűleg ipari szennyezés történt Székesfehérváron a kubikgödörnél
·Zöldszennyezés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
FTV/Megyeri Zoltán
Valószínűleg ipari szennyezés történt Székesfehérváron a kubikgödörnél
·Zöldszennyezés·Utolsó frissítés: undefined

Évek óta nem történt ilyen mértékű vízszennyezés a városban.

Ahogy szerdán megírtuk, tejfehérré színeződött a víz a felsővárosi záportározó gyűjtőcsatornájában. A szennyezett vízből már akkor mintát vettek, és lezárták a leeresztő csatornát annak érdekében, hogy a szennyeződés ne kerüljön be a városi vízfolyásokba, a csatorna vize ugyanis a Varga-, majd a Jancsár-csatorna után a Gaja-patakba folyik. A szennyezést sikerült a gödörben megállítani.

"Most még ez a terület nem élvez természetvédelmi védettséget. A szennyezést bejelentették és vizsgáltuk, a zsilipet pedig a tározó elején lezártuk, így nem tud kijutni ez az anyag. Mivel régen ez a terület agyagbánya volt, véleményünk szerint ennek az anyagnak a gyors felszívódása nem történik meg" - mondta el a Fehérvár Televíziónak Kenyeres Dániel a Városgondnokság belvízrendezési mérnöke.

Kapcsolódó
Beszennyezték Székesfehérvár egyik fontos záportározó területének gyűjtőcsatornáját

A város északi részén található Gugásvölgyi záportározó, vagy ahogy jobban ismerhetjük: kubikgödör védetté nyilvánítása is folyamatban van.

A víz vizsgálatának első eredményei már csütörtökre megérkeztek a Városgondnoksághoz, ebből az látszik, nagy valószínűséggel ipari szennyezés történt - mondta a cég belvízrendezési mérnöke.

"Az Aszalvölgyi úti rendszer felől jött a szennyezett víz, az eddigi vizsgálatok alapján, illetve a laborvizsgálatok alapján úgy tűnik, valamiféle ipari szennyezés lesz. Egyébként egy fehér színű szuszpenzióról beszélünk" - összegezte Kenyeres Dániel.

Kenyeres Dániel hozzátette, miután minden vizsgálati eredmény megérkezik, azután tudnak dönteni arról, hogyan mentesítsék a területet a szennyezéstől. Székesfehérváron évek óta nem történt ilyen mértékű vízszennyezés. Az ügyben a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megkezdte a kivizsgálást, amely jelenleg is folyamatban van, annyit azonban a hatóság szóvivője elárult, a szennyezés utánpótlása megszűnt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek