2 évnél régebbi cikk

Beszennyezték Székesfehérvár egyik fontos záportározó területének gyűjtőcsatornáját
·Zöldszennyezés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
PB
Beszennyezték Székesfehérvár egyik fontos záportározó területének gyűjtőcsatornáját
·Zöldszennyezés·Utolsó frissítés: undefined

A város északi részén található Gugásvölgyi záportározó, vagy ahogy jobban ismerhetjük: kubikgödör védetté nyilvánítása is folyamatban van.

Tejfehérré változott a víz a Gugásvölgyi záportározó gyűjtőcsatornájában. A Kiskút útja, a Marhacsapás, illetve a Szent Flórián körút által körbezárt terület, azaz a kubikgödör, vagy más néven a Gödör utcai rét fontos zárportározója a városnak.

"Nem az első eset, hogy szennyeződés kerül a vízbe. Az a tapasztalatunk, hogy legtöbbször ez nem szándékos károkozás, hanem valamilyen technológiai probléma miatt történik. Azonnal lezártam a záportározó leeresztő csatornáját, így a szennyezett víz nem tud tovább folyni" - mondta el Kenyeres Dániel, a Városgondnokság Belvízrendezési csoportjának mérnöke, aki nagyjából a bejelentésemet követően 15 perccel már a helyszínen is volt.

Nem sokkal később őt pedig a Városgondnokság további munkatársai is követték, és megkezdték a szennyeződés forrásának felderítését, amely egyértelműen a beeresztő csatornán keresztül érkezett. 

De miért különleges a kubikgödör?

Ahogy arról korábban is írtunk már, a terület különleges élővilága miatt már elkezdődött védetté nyilvánítása: olyan növényfajok élnek ma ott, amelyek a megyében alig néhány helyen, és ott is csak fokozottan védett területeken láthatók, ilyen például a sziksófű (Salicornia prostrata), amely májusban zöld, nyáron lassan színesedő, ősszel pedig vérvörössé válik.

A kubik rétje a szikesek növényei mellett feltűnően gazdag madárvilágot is rejt: csapadékos időszakban a vízállásokon récék úszkálnak, és előfordult már itt az amúgy mély vizekben bukva táplálkozó barátréce is. Ha ideális a környezet, táplálkozni érkezik a fokozottan védett fehér gólya, a nagy kócsag, a védett barna rétihéja és a bíbic is. 2010 tavaszán pedig a kis lile és a fokozottan védett piroslábú cankó is költésbe kezdett itt.

Kapcsolódó
A kubikgödör újra a madárvilágé

Az elmúlt napok heves esőzései bár többségünknek nehézségeket okoztak, ám például a vadmadarak meglehetősen jól jártak, hiszen a ritkán látott mennyiségű víznek köszönhetően ismét mini tórendszer alakult ki az egyébként záportározó kubikgödörben, ahol köszönik szépen, jól érzik magukat.

Mi lesz a szennyezett vízzel?

A Városgondnokság munkatársai egy darabig fel tudták követni a szennyeződést, ami az Aszalvölgyi út felől érkezett.

"Ez vélhetően egy emulziós anyag, a szakhatóságot bevontuk, a mintavétel megtörtént, az alapján nagy pontossággal meg tudjuk határozni majd, hogy honnan érkezett a szennyezett víz" - mondta el Kenyeres Dániel, hozzátéve, sajnos nem egyedi ez a történet, pedig nagyon fontos lenne, hogy vigyázzunk az értékeinkre.

"Visszatérő probléma a város csatornáinak szennyezése, sajnos évente többször is kell ezzel a problémával foglalkozunk. Ilyenkor, amennyiben kiderül a szennyező kiléte, a mentesítés költségei őt terhelik, amelynek összege akár több millió forintra is rúghat. Ha azonban nem sikerül kideríteni, hogy ki okozta a kárt, a költségeket a Városgondnokságnak, vagyis Székesfehérvárnak, a székesfehérváriaknak kell állniuk" - emelte ki a Városgondnokság szakembere. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek