1 hónapnál régebbi cikk

Megkérdeztük a Katasztrófavédelmet, milyen előírásokat, esetleges bűntetést kapott az ipari szennyezést okozó fehérvári cég
Fehérvár Médiacentrum fotója
PB
Megkérdeztük a Katasztrófavédelmet, milyen előírásokat, esetleges bűntetést kapott az ipari szennyezést okozó fehérvári cég

Ahogy mi is írtunk róla, a napokban újra vegyszert eresztettek Fehérvár egyik legfontosabb záportározójának gyűjtőcsatornájába. Az eset kapcsán kérdeztük a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot.

Március első napjaiban ismét tejfehérré és vegyszerszagúvá koszosodott a Gugásvölgyi záportározóba befolyó csatorna vize. Legutóbb 2022 februárjában volt észlelhető kísértetiesen hasonló eset. A Székesfehérvári Városgondnokság tájékoztatása szerint, ahogy 2022-ben, úgy most is, a hatósági vizsgálatoknak köszönhetően megtalálták a szennyezést okozó céget, aki elvégezte a kár elhárítását. 

Kapcsolódó
Újra vegyszert eresztettek Fehérvár egyik legfontosabb záportározójának gyűjtőcsatornájába

Megint tejfehérré és vegyszerszagúvá koszosodott a kubikgödörbe befolyó csatorna vize. Legutóbb 2022 februárjában volt észlelhető kísértetiesen hasonló eset, akkor a szennyező cég mentesítette a területet.

A Kubikgödörnél az ipari szennyezést okozó cég ugyanaz volt, mint két évvel korábban, így az eset kapcsán a következő kérdéseket intéztük a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz:

  • Két évvel korábban ugyanaz a cég szennyezte be a csatornát, akkor, ahogy most is elismerték a felelősségüket, és saját költségükre mentesítették a területet. Milyen szennyezőanyag került a csatornába 2022 februárjában és a mostani esetnél?
  • Milyen élettani hatásai lehetnek a vegyszernek Székesfehérvár egyik legfontosabb záportározójánál?
  • Az első esetnél, vagyis 2022 februárjában milyen technológiai előírásokat/változtatásokat fogalmaztak meg a szennyező céggel kapcsolatban, hogy ne történhessen meg újra a szennyezés?
  • Megtörténtek-e a szükséges technológiai szigorítások/változások a szennyező cégnél? Ha igen, akkor hogyan történhetett meg az ismételt szennyezés?
  • Visszaesőként milyen büntetés róható ki a szennyező cégre súlyos környezeti károkozásért?
  • A mostani eset kapcsán milyen előírásokat, változtatásokat fogalmaztak meg a szennyező cég irányába?

Kérdéseinkre a következő válaszok érkeztek, amelyeket változtatás nélkül teszünk közzé:

  • A vízvédelmi hatáskörben eljáró Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mindkét esetben felderítette a székesfehérvári Gugásvölgyi záportározóban észlelt vízszennyezés forrását, és a szennyező anyagot is azonosította.
  • A 2022-ben történt szennyezést követően az igazgatóság utóellenőrzést is tartott, amelynek során megállapította, hogy a szennyezésért felelős üzemeltető a szükséges beavatkozásokat elvégezte, a szennyezést okozó konténert elszállították, az üzemrend helyreállt. Az akkreditált mintavételi eredmények alapján bírság kiszabásának jogszabályi feltételei nem álltak fenn, ugyanakkor a hatóság felhívta az üzemeltetőt, hogy az üzem területén folyékony szennyezőanyagot tartalmazó tároló edényt, konténert csak az arra kijelölt, megfelelően kialakított helyeken lehet tárolni.
  • A 2024-ben bekövetkezett esemény vizsgálata jelenleg is folyamatban van, az akkreditált mintavételi eredmények megérkezését és kiértékelését követően az igazgatóság a hatáskörébe tartozó intézkedéseket megteszi.

Miért fontos a Kubikgödör?

A terület Székesfehérvár egyik legfontosabb záportározója. Az Aszal-völgy felől érkező víz az itt áthaladó csatornán folyik keresztül, majd kerül a városi rendszerbe: a Varga- és a Jancsár-csatorna után a Gaja-patakba vezet a víz útja. Így a szennyezett vízé is, amíg azt nem észlelik, és le nem zárják a terület alsó kifolyásánál a zsilipet.

Különleges élővilága miatt a gödör védetté nyilvánítása hosszú évek óta téma, jelenleg is folyamatban van. Olyan növényfajok élnek ma ott, amelyek a megyében alig néhány helyen, és ott is csak fokozottan védett területeken. Ilyen például a sziksófű, amely májusban zöld, nyáron lassan színesedik, ősszel pedig vérvörössé válik.

A Kubikgödör rétje a szikesek növényei mellett feltűnően gazdag madárvilágot is rejt: csapadékos időszakban a vízállásokon récék úszkálnak, és előfordult már itt az amúgy mély vizekben bukva táplálkozó barátréce is. Ha ideális a környezet, táplálkozni érkezik a fokozottan védett fehér gólya, a nagy kócsag, a védett barna rétihéja és a bíbic is. 2010 tavaszán pedig a kis lile és a fokozottan védett piroslábú cankó is költésbe kezdett itt.

Kapcsolódó
Székesfehérvár kincsei: a Gugásvölgyi záportározó, avagy a kubikgödör

Székesfehérvár északi részén, a Felsővárosban található Gugásvölgyi záportározó, vagy ahogy jobban ismerhetjük: kubikgödör védetté nyilvánítása is folyamatban van.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek