1 hónapnál régebbi cikk

Fejleszd magad, tanulj hatékony konfliktuskezelést!
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay/Tumisu
Fejleszd magad, tanulj hatékony konfliktuskezelést!

Vannak dolgok, amiket megtanítanak az iskolában, és vannak, amiket nem. Ez utóbbiak közé tartozik például a konfliktuskezelés is, amely viszont nagyon fontos képesség lenne.

Ahhoz ugyanis, hogy együtt tudjunk működni másokkal a munkahelyünkön, vagy hogy kevesebb legyen otthon a veszekedés, jól jönne a konfliktusok hatékony kezelésének ismerete.

Szerencsére van más lehetőség, ahol el lehet sajátítani a tudást! Egyes felnőttképzési intézmények folyamatosan indítanak önfejlesztő tanfolyamokat is, amelyekre nagy számban jelentkeznek az emberek. Az Alfakapos.hu konfliktuskezelő tréningje is nagyon népszerű, be is mutatjuk, mit kell róla tudni.

A konfliktusok fajtái

Az első dolog, amivel megismertetnek bennünket az online képzésen, azok a konfliktusfajták. Hamar kiderül, hogy ezek nem mindig rosszak, vannak építő jellegű, konstruktív konfliktusok is. Az azonban, hogy hogyan kezeljük őket, megint más kérdés.

A tanfolyam egyik fő célja éppen ennek a megismertetése. A Thomas-Kilman-modellt alapul véve megtudhatjuk, hogyan reagálunk legtöbbször a minket ért támadásokra. A szerzőpáros szerint ötféle módozat állhat elő.

Van, aki elkerüli a konfrontálódást, mert alacsony az önérvényesítő szintje és nem szívesen működik együtt másokkal. Ezzel ellentétes módszer is van azonban: azok, akik ragaszkodnak a maguk igazához, de nem törődnek a többiekkel, versengők lesznek. Ők azok, akik tűzön-vízen át nyerni akarnak.

Hatékonyabb mód a konfliktusok kezelésére a problémamegoldó gondolkodás, amely a legmagasabb szintű stratégia. Azok, akik ezt képesek alkalmazni, magabiztosak, de figyelembe veszik mások érdekeit is. A kompromisszumkeresés és az alkalmazkodás is lehet azonban hasznos.

Miért érdemes jelentkezni a képzésre?

Mostanság során nap mint nap találkozunk konfliktushelyzetekkel, egyáltalán nem mindegy tehát, hogyan dolgozzuk fel azokat. Elkerüljük az összetűzéseket vagy épp mindenre rábólintunk, mert nem tudjuk meghúzni a határainkat? Egyik sem túl optimális.

A képzésen könnyedén begyakorolhatjuk a helyes megoldásokat, elméleti és gyakorlati szempontból is megvilágítják a témát. Emellett kapunk még ismereteket a hatékony kommunikáció elsajátításához is.

Ugyanis sok esetben az a probléma forrása, hogy a felek elbeszélnek egymás mellett, vagy információkat hallgatnak el. Sok konfliktus megelőzhető lenne, ha az asszertív kommunikációt alkalmazná mindkét ember.

Ugyanilyen fontos a testbeszéd is, egy-két trükköt ezzel kapcsolatban is megtanítanak a képzésen, így hatékonyabban ismerjük fel például a manipulátorokat.

Kinek javasolt a kurzus?

Mivel egy online tréningről van szó, bárki jelentkezhet, kor és végzettség nem számít, csupán egy stabil internetkapcsolatra lesz szükség. Erősen ajánlott a tanfolyam segítő szakembereknek, pedagógusoknak, menedzsereknek, vezetőknek – de valójában mindenkinek, aki emberekkel dolgozik.

Az Alfakapos.hu oldalán az online tanfolyamok között található meg a képzés, további részletek ott olvashatók.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek