1 hónapnál régebbi cikk

Kirándulás kedvencünkkel – ezekre érdemes odafigyelni
Fehérvár Médiacentrum fotója
grandopet
Kirándulás kedvencünkkel – ezekre érdemes odafigyelni

Kétségtelen, hogy az ebek kedvenc időszaka a tavasz és az ősz, ilyenkor ugyanis rengeteg szabadtéri programot tervezhetünk. Útnak indulhatunk hosszú kirándulásokra, ilyenkor azonban a legnagyobb a veszély is a külső paraziták által közvetített fertőzésekre is.

Hogyan védhetjük meg kedvencünket? Például a Grandopet.hu élősködők elleni készítményei által. Alábbi írásunkban ennek kapcsán hozunk hasznos tippeket.

Milyen veszélyeket rejt a szabadban történő tartózkodás?

Azt talán senkinek sem kell részleteznünk, hogy mennyi külső élősködő leshet kedvencünkre a szabadban, és mégcsak nem is kizárólag az erdők, parkok a veszélyesek, a saját kertünkben is megtalálhatják a kullancsok. A szúnyogszezonban pedig lehetetlen elbújni a vérszívók elől, az egyetlen megoldás, ha felvértezzük állatunkat, mégpedig külső paraziták elleni szerekkel.

A kocázat igen magas, hiszen elég belegondolni a kullancsok által terjesztett Lyme-fertőzésbe, illetve a szúnyogok közvetítette szívférgességbe, mindegyik nagyon súlyos, és akár állatunk életébe is kerülhet, ha óvatlanok vagyunk.

Egyedül úgy vehetjük fel hatékonyan a harcot, ha eleve meggátoljuk, hogy ezek a külső paraziták érintkezzenek kedvencünkkel. 

Hogyan védekezzünk?

Szerencsére bőséges a választék különféle kullancs- és szúnyogriasztó termékekből, választhatunk nyakörvet, rácsepegtető oldatot, rágótablettát. Annak kapcsán viszont mindenképpen informálódjunk, hogy mennyi ideig kínál védelmet, illetve, hogy milyen hatásmechanizmusú az adott készítmény. Nem mindegy ugyanis, hogy eleve távol tartja a parazitákat, vagy utólag fejti ki hatását, azaz a csípés után. 

A legjobb, ha kombináltan alkalmazunk készítményeket, repellens terméket, illetve speciálisabb védelmet is biztosítunk állatunk számára. Gondolunk például a Lyme-kór elleni oltásra, a szívférgesség elleni megelőző készítményre. Ez utóbbiakhoz kérjük állatorvosunk segítségét.

Természetesen vegyszermentes opciók is rendelkezésünkre állnak, ilyenek például az ultrahangos kullancs- és bolhariasztó készülékek. Ezen termékek az aktiválástól számítva 10-12 hónapon keresztül fejtik ki hatásukat, ami azt jelenti, hogy 2-3 méteres intervallumon belül érvényesül a távol tartó mechanizmus.

Mit tehetünk a méhek és darazsak ellen?

Amikor kutyusunkkal megyünk kirándulni, gondoljunk rá úgy, mintha egy 3 éves gyerekkel mennénk. Az ebek hasonlóan viselkednek, minden érdekes és izgalmas számukra, emiatt a szokatlan dolgokat, élőlényeket meg is akarják ismerni közelebbről, ez pedig sok-sok sérülést, balesetet okozhat.

A legveszélyesebb a lódarázs, akár már 20-30 csípés is halálos lehet, főként erdei részeken találkozhatunk velük. Fontos tehát, hogy nagyon figyeljünk arra, hogy merre bóklászik kedvencünk, és ne engedjük, hogy darázsfészek közelében játsszon. Amennyiben megtörténik a baj, azonnal vigyük állatorvoshoz, főként ha a csípés helye feldagad, és egyéb allergiás reakciók is észlelhetők.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek