7 hónapnál régebbi cikk

Próbálnak kutyát nevelni belőlük: így halad a "pusztavámi 72" rehabilitációja
·Zöldállatvédelem·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
ASKA
Próbálnak kutyát nevelni belőlük: így halad a "pusztavámi 72" rehabilitációja
·Zöldállatvédelem·Utolsó frissítés: undefined

Lépésről lépésre halad annak a 72 kutyának a rehabilitációja, akik Pusztavámról kerültek a fehérvári menhelyre a hétvégén. Segítségre továbbra is szüksége van az otthonnak. Az állatokat egy házban tartották összezsúfolva évekig, szőrüket ürülék borította, többen pedig megvakultak a bezártságtól. 

Háromszori fürdetés, rengeteg élősködő

Lassan haladnak csak a munkával az ASKA dolgozói. A borzasztó körülmények közt tartott kutyák szőrét ürülék borítja, és miután az állatok még nem sokszor találkoztak emberrel, nagyon bizalmatlanok. Minimum háromszor kell megfürdessék a kutyákat a menhelyen dolgozók, mire a rajtuk található kosztól és fekáliától meg tudják valamelyest szabadítani őket. A fürdés után pedig mindenki újból kap féreghajtót, bolha- és kullancsnyakörvet, hiszen rengeteg élősködő (bolha, atka és féreg) van a kutyákban.

Akiket sikerült ellátni, ideiglenes lakhelyükre kerülnek, ahol a lesoványodott kutyák - az eddig érkezett felajánlásoknak köszönhetően - naponta többször is kapnak enni. Mint azt a menhely vezetője mondja, elképesztő méretű összefogás indult a szerencsétlen sorsú kutyákért.

"Számunkra is megdöbbentő az az összefogás, ami pillanatok alatt létrejött. Már vasárnap reggel sorba álltak a kapuban. Valaki öt bolhaírtó nyakörvet hozott, az is hatalmas segítség volt, valaki egy zsák tápot, az is. A szerdai napon pedig utánfutóval érkeztek bútordarabok, amikből kutyaházat fogunk készíteni!" - meséli az elmúlt napok történéseit Molnár Tamásné, az ASKA Alapítvány vezetője. 

Továbbra is elkél a segítség a menhely számára, hiszen az eddig is ott élő 200 kutya mellé került most a Pusztavámról érkező 72 állat.

A szokásosnál is nagyobb teher hárul tehát a menhelyre. Faanyagra és tápra továbbra is szükség van. Ugyanakkor tisztitószerek közül is ipari mennyiség fogy a napokban. "Konkrétan mosodát nyitottunk. Mosóporra, öblítőre, fertőtlenítőre gumikesztyűre van most szükség. Ezek azok, amik a dolgozóinkat tudják segíteni jelen pillanatban!" - mondja a menhely vezetője. 

Szerdán több kutyaház is érkezett. Egy kisgyermek a nagypapájával készített menedéket a beérkező állatoknak, mikor hallotta, hogy nagy a baj 

A lesoványodott, beteg kutyák speciális oltásokat is kapnak a napokban. A vemhes egyedeket pedig megműtik. Többükhöz szemész is érkezik majd a héten, hiszen a fertőzések és bezártságból adódó állandó sötétség miatt több kutya is megvakult az évek során. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek