2 hónapnál régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Pünkösdi Virágálom, Kortárs Művészeti Fesztivál, Belvárosi piknik, Vál-völgyi Zsúr és Képzeletbeli barátok
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Fehérvári programok a hétvégére: Pünkösdi Virágálom, Kortárs Művészeti Fesztivál, Belvárosi piknik, Vál-völgyi Zsúr és Képzeletbeli barátok
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined

A hétvégén többek között kilátogathattok a Pünkösdi Virágálomra, lazulhattok a Kortárs Művészeti Fesztiválon vagy a Belvárosi pikniken, bulizhattok a Vál-völgyi Zsúron, vagy beülhettek a moziba a Képzeletbeli barátok című filmre.

Kultúra: 23. Kortárs Művészeti Fesztivál
Mikor?: Május 17-19., péntek-vasárnap
Hol?: Csónakázó-tó, Belváros

Pénteken a rendezvény mindkét fő helyszínén délután elkezdődnek a programok. A Csónakázó-tó partján és a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ épületében 16 órától kiállításokkal, artista- és táncprodukciókkal találkozhatunk. 18 órakor kezdődik Bősze Ádám és Megyeri Léna tánc- és zenetörténeti előadása, akik XIV. Lajos francia király udvarába invitálják a közönséget. 

A legjobb dalok egy szál gitárral is működnek – tartják sokan a zeneiparon kívül és belül, és erre nem is kaphatunk jobb bizonyítékot, mint Lovasi András szólóestjét. A tó partján Barabás Lőrinc trombitás, zeneszerző zárja az estét, aki a dzsessz, az elektronikus és a neoklasszikus zene határmezsgyéire kalauzolja a hallgatókat. 

A Bartók Béla térre kora délután érdemes ellátogatni, mert 15 órától Varga Gábor Farkas grafikusművész és Simon Ágnes egyedivászontáska- és pólókészítő műhelyébe térhetünk be. Szintén a tér ad otthont a fesztivál mindhárom napján a Székesfehérvári Művészek Társasága szabadtéri projektjeinek. 

Május 18-án, szombaton már délelőtt kezdődik a program a Bartók Béla téren: 10 órától Paczona Márta vezetésével ismerkedhetünk a textilművészettel. A Csónakázó-tó mellett 9.25-től Hamvas Béla hangszerekre és emberi hangra komponált igazságkeresését élhetjük át Ács Dominika fuvolaművész, Dobri Dániel zeneszerző és Nagy Péter színész-rendező segítségével, majd a Fehérvárról induló Blahalouisiana koncertjét élvezhetjük. 

Május 19-én, vasárnap Harcsa Veronika és a Soharóza kísérleti kórus különleges előadását láthatjuk 17 órától a Csónakázó-tó partján, 18.10-től pedig versekkel és dalokkal, szuggesztív és szubjektív előadással érkezik Vecsei H. Miklós és Szabó Balázs. Este nyolctól a hetvenes évek soul- és funkzenéjében gyökerező, urbánus tánczenét játszó Kéknyúl zárja a fesztivál első hétvégéjét.

Zene: Pünkösdi Operett és Musical Gála
Mikor?: Május 24., péntek 19:00
Hol?: Köfém Művelődési Központ

Egyedülálló estében lehet részetek 2024. május 24-én 19 órától az Operettszínházból méltán ismert művészek pünkösdi gáláján! Újra felcsendülnek a felejthetetlen operett és musical slágerek Szendy Szilvi és Laki Péter előadásában! Olyan kiváló magyar zeneszerzők slágereit hozzák el, mint Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Ábrahám Pál, Huszka Jenő és sokan mások! Az előadás után várják szeretettel az érdeklődőket egy kis beszélgetésre is! A hétköznapok fáradalmai után garantálják a jóleső kikapcsolódást!

Mozi: Gyönyörű esküvő
Mikor?: Május 16-tól
Hol?: Cinema City Alba

Abby és Travis egy őrült vegasi éjszaka után másnaposan és zavarodottan ébred, ráadásul nagy meglepetésükre: házasan! Így hát éppen azt teszik, amit bármely főiskolás korú ifjú férj és feleség tenne, akik alig ismerik egymást: Mexikóba utaznak nászútra a legjobb barátaikkal és családjukkal. Ott majd kiderül, hogy önkívületben egybekelni sorsszerű volt, vagy csak egy újabb sorscsapás…

Mozi: Képzeletbeli barátok
Mikor?: Május 16-tól
Hol?: Cinema City Alba

A KÉPZELETBELI BARÁTOK egy lányról szól, aki rájön, hogy látja mindenki képzeletbeli barátait, és arról, mihez kezd ezzel a szupererővel, amikor belevág a varázslatos kalandba, hogy újból összehozza az elfelejtett képzeletbeli barátokat az őket annak idején elképzelő gyerekekkel…

Ünnep: Pünkösdi Virágálom
Mikor?: Május 17., péntek 17:30
Hol?: Belváros

Raklapból készült fotelek adják az alapját azoknak a virágkompozícióknak, amelyeket a Pünkösdi Virágálom alkalmából készítenek székesfehérvári virágkötők. Az alkotásokat május tizenhetedike és huszadika között láthatják az érdeklődők. 

Hat virágüzlet vállalta, hogy feldíszítik a belváros egy részét. Ezenkívül a Szent Kristóf-ház lakói is készítenek egy kompozíciót a helyszínen. A majdnem négynapos program ünnepélyes megnyitója pénteken fél hatkor lesz a Városház téren. A köszöntőket követően ezúttal is lesz galambröptetés. A megnyitón népdalcsokrot énekelnek a Csurgói Csicsergők, zárásként pedig az Alba Regia Táncegyesület Guba csoportjának fellépését élvezheti a közönség.

Család: VIII. Maroshegyi Mesenap és városrészi piknik
Mikor?: Május 18., szombat 14:00
Hol?: Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár

Egész napos aktivitásra várják az érdeklődőket a VIII. Maroshegyi Mesenapon és városrészi pikniken május 18-án, szombaton 14 és 19 óra között. 14.15-kor színpadon a Táncolj velünk! produkció az Alba Regia Táncegyüttes Juniorcsoportjával. 15 órakor a Magyar Népmeseszínházat, 16.45-től pedig a Kuttyomfitty Társulat előadását láthatják az érdeklődők. A színpadi programot 18.15-től a Pitypang zenekar élőzenés koncertje zárja. 

A nap során végig várja a családokat a Fehérvári Hagyományőrző Íjászegyesület, akik jurtabemutatóval és íjászkodással szórakoztatják a látogatókat. Lesz lovaglási lehetőség, felhővadászat, mesekert és játszóház is.

Gasztro: Belvárosi piknik
Mikor?: Május 18., szombat 15:00
Hol?: Városház tér

Délután három órától várják a szervezők a családokat, gyerekeket a főtérre, ahol ki lehet próbálni a kissé talán már feledésbe merült népi játékokat és fajátékokat. Lesz népihangszer-bemutató, társasjátéksátor és kincsmosás is – mindez egészen este hét óráig. A színpadnál fél négykor az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Juniorcsoportja hívja táncba a jelenlévőket.

Ezután négy órától a Pitypang zenekar énekelteti és táncoltatja meg az aprótalpú közönséget és családjukat. Este hatkor, a program zárásaként Gájer Bálint, „a swing hercege” szórakoztatja majd a közönséget, aki a mai magyar swing ’n' pop zenei stílus meghonosítója és vezéralakja. A program ingyenes, mindenkit szeretettel várnak!

Buli: 8. Vál-völgyi Zsúr
Mikor?: Május 18-19., szombat-vasárnap
Hol?: Alcsúti Arborétum

Vál-völgye legkedveltebb rendezvénye immár 8. alkalommal kerül megrendezésre, és idén még vonzóbbá és izgalmasabbá teszik a kilátogatók számára. Ha a tökéletes családi programot kerestek, vagy a barátaitokkal indítanátok be a nyarat, akkor ez a zsúr nektek szól.

Hogy mi vár rátok? Családbarát környezet, kulináris kalandozások, finom italok és borok, kézműves vásár, helyi kiállítók, mindezt egy meseszép helyszínen, az Alcsúti Arborétumban élhetitek át. Persze fellépőkben sem lesz hiány, többek között bulizhattok a Majka, Korda György és Balázs Klári, ByeAlex és a Slepp, Follow the Flow, Horváth Tamás vagy T.Danny slágereire.

Sport: 13. TESZ-futás
Mikor?: Május 20., hétfő
Hol?: Várkörút

Május 20-án, pünkösdhétfőn ismét a TESZ-futás résztevőié lesz a Várkörút: 17 órakor 4,8 és 11,2 kilométeres távokon, valamint háromfős váltóban állnak majd rajthoz a futók.

Az idei versenyre rekordszámú előzetes nevezés érkezett be, remélhetőleg minden eddiginél többen vesznek majd részt a méltán népszerű Depónia-futáson is! Jelentkezni kizárólag a helyszínen lehet 16 órától egy laposra taposott PET-palackkal. Az első ezer jelentkező idén is ajándék pólót kap. A Depónia-futás rajtja 18.30-kor lesz a Panorama Offices előtt. 

Az egykörös, 1,6 kilométeres távon kicsik és nagyok közösen kocoghatnak. A futáson résztvevők hagyományosan felajánlhatják a futást kedvenc fehérvári iskolájuknak. A nyolc legtöbb felajánlást kapó oktatási intézményt díjazzák a szervezők. 

A 13. TESZ-futás az Aktív Magyarország programjai között is szerepel – mozgó sportlaborral, egészségügyi tanácsadással várják a szakemberek a résztvevőket.

Színház: Nicola Tesla – Végtelen energia
Mikor?: Május 24., péntek
Hol?: Alba Aréna

Egy mesébe illő, fordulatokban gazdag életet mutat be a Nicola Tesla – Végtelen energia című látványos musicalshow, amely május 24-én, pénteken 19.30-kor lesz látható Székesfehérváron, az Alba Arénában.

Őrültnek tartották, félelemmel vegyes csodálattal bámulták, és szerencsére voltak olyanok is, akik hittek benne. A XIX-XX. század fordulóján élt Nikola Teslát a korszak Leondardo da Vincijének nevezték. A szerb-amerikai fizikus, feltaláló, villamosmérnök, gépészmérnök és filozófus életében száznegyvenhat szabadalmat jegyeztek be a neve alatt. Az álma, hogy az elektromosság mindenki számára elérhető legyen, megvalósult.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek