2 hónapnál régebbi cikk

Iphigenia Auliszban: új darabot mutat be a Vörösmarty Színház társulata
Fehérvár Médiacentrum fotója
Madarász Dominik
Iphigenia Auliszban: új darabot mutat be a Vörösmarty Színház társulata

Ismét új darabot mutat be a Vörösmarty Színház társulata. Az Iphigenia Auliszbant szombaton láthatják először a Kozák András stúdióban az érdeklődők.

Menelaosz és a testvére, Agamemnon vezetik a görög seregeket trójába. A hajók elakadnak Auliszban, mivel nem kapnak jó szelet, ezért nem tudnak Trójába eljutni. Agamemnon azt az isteni utasítást kapja, Artemisztől, Aulisz istennőjétől, hogy áldozza fel Iphigeneiát, a legidősebb lányát, ezért cserébe jó szelet kapnak és győzni fognak.

A Vörösmarty Színház legújabb darabjában ezzel a tragikus történettel ismerkedhetnek meg a nézők, a darabot a szombaton mutatják be. Bagó Bertalan rendező szerint, a történet annak ellenére, hogy több ezer éve íródott, mégis nagyon aktuális.

"Nem kell messzire menni, most is folyik háború a határainkon túl, és ez elég szomorú. Érdemes belegondolni milyen áldozatokkal jár az, ha az ember belefog egy háborúba. Ebben van egy szimbolikus rendszer. Most rákenik az istenekre, de hát annyi mindent rákentünk az istenekre, holott az emberek találták ki az egészet. Mindig mondják, hogy ez az istenek akarata, miközben az emberek követik el a bűnöket és hárítják át magukról, mondjuk az istenekre" - mondta el a rendező.

A darabban a nemrég szerződtetett Decsi Editet is láthatja a publikum. A színésznek nem volt egyszerű feladata, hiszen az ógörög irodalom egyik legmegosztóbb alakját kellett magára öltenie Klütaimnésztra személyében, aki amellett, hogy később férje gyilkosa lesz, az egyik legnehezebb szülői sorssal is sújtott.

"Az a része, hogy a lányát védi, az a legerősebb számomra. Azzal tudok a leginkább azonosulni, mert nekem is nagyon erős a családi kötődésem, és ebbe kapaszkodva próbálok együtt menni a szereppel. Ezzel pedig egyben együtt jár az is, hogy bármi áron. Vesz egy nagy levegőt, nagyon sokat tűrt, a sarkára állt és megmondja a férjének, megmondja a világnak a véleményét, hogy megvédje a lányát" - fogalmazta meg a színésznő.

Az Iphigenia Auliszbant szombaton mutatják be a Vörösmarty Színház Kozák András stúdiójában 19 órakor.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek