2 hónapnál régebbi cikk

Évadot zárt a Vörösmarty Színház
Fehérvár Médiacentrum fotója
Burkus D. Egon
Évadot zárt a Vörösmarty Színház

Szikora János, a teátrum igazgatója az „optimista” jelzővel írta le a 2023/24-es évadot.

A városi teátrum igazgatója elmondta, hogy amíg 2020-ig évente 16 000 bérletes nézőt fogadott be a színház, addig a járványidőszak és az energiaválság után ez jóval visszaesett. Örömmel jelentette be, hogy a társulat odaadó munkájának köszönhetően újra felívelő szakaszába ért a Vörösmarty Színház.

Idén a 339 előadás alatt 14 300 bérletvásárlót, összesen 72 000 fizető nézőt számlált a teátrum, 94 százalékos látogatottság mellett, amelyeket kiemelkedő a direktor teljesítménynek nevezett.

Külön kiemelte a színház közösségformáló erejét. Olyan nagysikerű projekteket vitt véghez a színház idén is, mint például az Atlantisz Program, amely közel 400 diákot vont be a színjátszásba, a Versünnep is évről évre népszerűbb, vagy éppen az Újszövetség Maraton, ami most már tizenötödik éve hagyomány a teátrum nagyszínpadán.

Minden évben három díjat adnak át a fehérvári színházban

Az évad színészét a művészeti vezetés választja meg, idén Kovács Tamás kapta meg a rangos elismerést. Talán legemlékezetesebb alakítása ebben az évadban A király beszéde Bertie-je volt, amelyben különös figyelemmel és extra felkészülési folyamat után formálta meg a beszédhibás brit uralkodót.

Az évad második felében játszotta a középső Baradlay fiút, Richárdot, A kőszívű ember fiai című produkcióban, valamint ő volt Akhilleusz az Iphigenia Auliszban című előadásban. Laudációjában Bagó Bertalan kiemelte, hogy azzal az alázatos munkával, amit eddig is végzett a színművész, igazán fényes jövő áll előtte a szakmában.

A Vörösmarty-gyűrű díjat a színház egykori társulata hozta létre, és az ARTeatrum Alapítvány tartja fenn. Minden évben egy férfi és egy nő veheti át a díjat a társulat művészei közül, akiket titkos szavazás útján választanak meg a színészek. A díjakat az alapítvány védnöke és alapítója, Révész László adta át Ballér Biankának és Kovács Tamásnak.

Ballér Bianka idén öt bemutatóban is szerepelt: A kék hajú lány címszerepét formálta meg a Pelikán Fészekben, az Apacsok előadásban Csilla, a törzsfőnök feleségét játszotta. De ő volt a Csongor és Tünde előadás Irmája, Szalmsinéként nevettetett meg minket A kőszívű ember fiaiban, végül pedig az Iphigenia Auliszban produkcióban a Kar részeként vált emlékezetessé alakítása.

A laudációt Horváth Csaba mondta el, aki kiemelte, hogy kivételes tehetségű, kiállású és humorú színészként ismerte meg Biankát, aki sosem elégszik meg azokkal a keretekkel amiket rá szabnak és mindig újat tud mutatni művészetével.

Az évad nem művészállományú dolgozója díjat titkos szavazással a teátrum dolgozói szavazzák meg. Idén szavazategyenlőség jött létre az első helyen, így ketten is megkapták a díjat és a vele járó jutalmat is. A színház dolgozói Bakos János, díszítőt és Soltész Rita, súgót szavazták meg idén a legjobb dolgozónak.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek