1 évnél régebbi cikk

Egy hónappal korábban nyithat a Vörösmarty Színház épülete
Fehérvár Médiacentrum fotója
ÖKK/Simon Erika
Egy hónappal korábban nyithat a Vörösmarty Színház épülete

A hagyományokhoz hűen idén is újévi koncerttel indította a 2023-as esztendőt Székesfehérvár.

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar teltházas ünnepi koncertjén népszerű zeneművek csendültek fel, színes körképet adva a romantikus zene európai repertoárjáról Párizstól Bécsen át egészen Moszkváig, írja közleményében az Önkormányzati Kommunikációs Központ (ÖKK).

Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András újévi köszöntő beszédében megosztotta azt a jó hírt, hogy a Vörösmarty Színház egy hónappal előbb, már március elsejétől ismét kinyitja kapuit, és a város művészeti együttesei várják a közönséget.

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar ismét felhőtlen hangulatú, tartalmas kikapcsolódást ígérő hangversennyel várta a zenebarátokat az újév első napján. A Vörösmarty Színházban vasárnap este Ruff Tamás, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója köszöntötte a közönséget. „Nagyon fontos, hogy ma este itt lehetünk. Az elmúlt fél év folyamatos újratervezése során egy biztos pont volt az életünkben, hogy az újévi hangversenyt itt, a Vörösmarty Színházban fogjunk játszani. Az, hogy ma itt ilyen sokan vagyunk, az azt mutatja, hogy ez az esemény fontos: fontos a fenntartónak, fontos a közönségnek és fontos azért is, hogy elődeink szorgalmas munkájának gyümölcsét ne hagyjuk kárba veszni, hanem folytassuk a hagyományokat.”

Dr. Cser-Palkovics András polgármester újévi köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy hagyománnyá vált Székesfehérváron e koncert. „Közösségünknek fontos, hogy az új évet kulturális élménnyel, egy gyönyörű koncerten a zene erejével és örömével indítsuk el. Nehéz esztendőt zártunk, amelyben nehéz döntéseket kellett meghoznunk. Ebből az egyik, hogy ezt az épületet, a Vörösmarty Színházat ez után a koncert után hosszabb időre be kell zárnunk. Viszont jó hír a rossz hír után, hogy rövidebb időre, mint amiről a döntés szól, hiszen kényszerű okok miatt március végében gondolkodtunk, de ezt most előre tudjuk hozni, így március 1-jétől ismét ki fogjuk nyitni a színház kapuit, hogy előadásokkal, koncertekkel várhassák a művészek a közönséget Fehérvárról és a régióból.”

Az elmúlt évről szólva hozzátette, nem volt könnyű időszak, de talán a családdal együtt töltött ünnepnapok lehetőséget adtak arra mindenkinek, hogy pihenjen, több időt töltsön együtt szeretteivel, amelyből erőt meríthet. Az életben a legfontosabb a béke, a nyugalom és az előbb említett erő. Ha mindez megadatik, akkor nincs olyan nehézség, amelyen ne lehetne közösen úrrá lenni, és amelynek köszönhetően optimistán tekintünk mindig az előttünk álló új esztendőre, zárta ünnepi gondolatait. 

A köszöntőt követően a város polgármestere kezébe vette a karmesteri pálcát, majd a pódiumra fellépve intette be a zenekart, amelynek előadásában Franz von Suppé Könnyűlovasság-nyitánya csendült fel. Az első néhány taktust követően dr. Cser-Palkovics András átadta a vezénylést a zenekar művészeti vezetőjének, Dobszay Péter Junior Prima Díjas karmesternek. Ekkor még a közönség nem sejtette, nem ez lesz az egyetlen pálcaátadás az este folyamán…

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar  előadásában felcsendülő népszerű zeneművek, Suppé ragyogó operettnyitánya és Csajkovszkij Hattyúk tava balettjének szvitváltozata keretezte a programot, amelyből természetesen nem hiányozhattak a császárváros nagy muzsikusa, Johann Strauss szívet-lelket gyönyörködtető melódiái sem.

A koncert vendégművésze Drahos Béla Liszt-díjas fuvolaművész-karmester volt, aki két évtizeden át volt meghatározó alakja Székesfehérvár zenei életének. Ezúttal hangszerének nemzetközi hírű virtuózaként lépett pódiumra, hogy Doppler tüzes Magyar fantáziája mellett a fuvolairodalom egyik legvirtuózabb bravúrdarabjával, Borne Bizet örökzöld dallamait feldolgozó, csillogó Carmen-fantáziájával varázsolta el a hallgatóságot.

A Vörösmarty Színházban megrendezett koncert házigazdája Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész volt. A közönség hatalmas tapssal köszönte meg a felemelő estét, amely még egy meglepetést tartogatott, ismét  gazdát cserélt a karmesteri pálca: Johann Strauss ráadásként felhangzó Tritsch-tratsch polkáját Drahos Béla vezényletével adta elő a szimfonikus zenekar.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek