3 hónapnál régebbi cikk

Mit és hol érdemes tanulni, ha szakmát váltanánk?
Fehérvár Médiacentrum fotója
tanfolyamguru
Mit és hol érdemes tanulni, ha szakmát váltanánk?

Szerencsére ma már olyan a világ, hogy bármikor felállhatunk egy munkahelyen és felmondhatunk, ha úgy érezzük, túlnőttünk a feladatokon. Akár még 40-50 éves korban is érdemes szakmát váltani, ha így szeretnénk megvalósítani álmainkat.

A felnőttképzési intézmények minden nagyobb városban jelen vannak, nem csak Budpaesten, így nyugodtan körülnézhetünk a kínálatban. A TanfolyamGURU.hu oldal segítségünkre lehet ebben: például megtaláljuk itt az induló tanfolyamokat Miskolc térségében is. Nézzük, mik közül választhatunk jelenleg!

1. Személy- és vagyonőr képzés

Elsősorban talán a férfiaknak lehet érdekes ez a tanfolyam, amelynek végén személyőrré, illetve vagyonőrré válhat valaki. Az utóbbi az, ami miatt sokan érdeklődnek a képzés iránt – hiszen nem egy nagy gyár, üzem telephelyére keresnek olyan megbízható embereket, akik vigyáznak a termékekre.

Általában a vagyonőr lesz az, aki ki- és belépteti az embereket, ellenőrzi, ki jött be a védett területre, gyakran tart terepszemlét is. Közterületi járőrszolgálatot is elláthat, de tömegrendezvények biztosításában is részt vehet.

Sok fiatal is vonzónak találja ezt a lehetőséget, de idősebbek is bátran jelentkezhetnek, hiszen fontos tulajdonság itt a megbízhatóság, a határozott fellépés, a felelősségvállalás.

A TanfolyamGURU.hu oldalán meg lehet találni a szükséges információkat a jelentkezéssel kapcsolatban, de annyit elárulunk: érettségi és szakmai előképzettség nem szükséges hozzá.

2. Munkavédelmi előadó képzés

Ez azok számára lehet hasznos, akik egyébként is hasonló területen dolgoznak, de bővíteni szeretnék a tudásukat. Szintén a rendészet és közszolgálat területéhez kapcsolódik a tanfolyam, ahol sok mindent meg lehet tanulni.

A munkavédelmi előadó fő feladata, hogy felügyelje, betartják-e a biztonsági előírásokat a munkahelyen. Gondoskodik a védőfelszerelésekről, előadásokat tart, kapcsolatban van a hatóságokkal.

A tanfolyam megkezdésének feltétele az érettségi, valamint az egészségügyi alkalmasság is. Körülbelül 6 hónapig tart a képzés – sok helyen az elméleti órákat már online tartják, így munka mellett is érdemes lehet nekikezdeni a tanulásnak.

3. Tűzvédelmi előadó

Ez is egy nagyon fontos szakma! Bizonyos helyeken elő is írják, hogy legyen legalább egy, középszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy a vállalatnál. A feladat hasonló a fentebb ismertetetthez, viszont itt kimondottan a tűzvédelemmel kell foglalkozni.

Rátermettség, határozott fellépés, adminisztrációban való jártasság alapfeltétel, ahogyan az érettségi is. A képzés pár hónap alatt elvégezhető ez esetben is.

Néhány szó a vizsgákról

Az új felnőttképzési törvény értelmében a tanfolyamok végén tanúsítványt kapnak a hallgatók, bizonyítványt csak akkor szerezhetnek, ha egy független bizottság előtt levizsgáznak – ezt az akkreditált vizsgaközpontok valamelyikében tehetik meg. Ennek külön díja van: erről is érdemes tájékozódni a beiratkozáskor.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek